Doğa Yürüyüşünün Sağlığa Faydaları

tai chi

Doğa yürüyüşü genel sağlık açısından oldukça yararlı bir egzersizdir. Doğa yürüyüşü düz bir arazide nispeten rahat bir rotada yapılabileceği gibi iniş ve çıkışları bol olan engebeli bir doğada da gerçekleştirilebilir. Bu açıdan her yaş ve kondisyondaki kişi için uygun bir spor olduğu söylenebilir. Ayrıca doğa yürüyüşünün koşu bandı veya parkur yürüyüşünden farklı, kendine özgü avantajları da vardır.

Doğa yürüyüşünün yararları

Doğa yürüyüşü, tempolu yürüme gibi aerobik aktivitelere benzer şekilde kalp ve damar sağlığını geliştirir. Özellikle yokuş içeren rotalar kalbin daha fazla çalışmasını sağlayarak güçlendirir. Hafif engebeli bir parkurda gövde kasları da dengeyi sağlamak için sürekli çalışacaktır. Yürüme bandı veya pedal çevirmeye kıyasla doğa yürüyüşü karın ve gövde kaslarını daha fazla çalıştırır. Yokuş aşağı inmek ise düz yürüyüşlerde fazla zorlanmayan kas gruplarını güçlendirir. Bir saatlik doğa yürüyüşü parkurun niteliğine göre değişmekle beraber 500 kaloriden fazla enerji yakabilir. Kilo vermek için birebirdir. Yürüyüşte kaslar enerji için glukozu kandan alıp kullanır. Böylece şeker hastalığının kontrolüne yarar sağlar. Bir başka yararı da kemik erimesini önlemesidir.

Doğaya çıkmak psikolojik açıdan da yararlıdır. Sadece dışarıda olmak, temiz hava almak bile stresi azaltır. Bu açıdan doğa yürüyüşünün evde veya spor salonunda yapılan egzersizlerde olmayan benzersiz faydaları bulunmaktadır. Doğa ile buluşarak stresin azaltılması hipertansiyon ve kalp rahatsızlıkları riskini azaltır. Antioksidan etkilidir. Günlük yaşamın sıkıntılarından kısa bir süre için bile uzaklaşmak, farklı bir çevreye çıkmak insana huzur verir ve iş yaşamı için enerji toplamasını sağlar. Dışarıda zaman geçirmek çalışmaya dönüldüğünde dikkat süresini ve yaratıcı problem çözme becerisini iyileştirmektedir.

Baton kullanımı

Denge veya görme sorunları olan kişilerin doğa yürüyüşü sırasında baton kullanmaları düşmelerini önler ve daha güvenli egzersiz yapmalarını sağlar. Batonu yürürken biraz öne saplamak dizlere binen stresi azaltır. Baton kullanmak kolları da güçlendirir. Böylece doğa yürüyüşü bacaklar, kor kasları ve kollar olmak üzere tüm vücudu çalıştıran bir egzersiz haline gelir. Toprak veya çimli arazide yürümek eklemleri genelde asfalt veya beton zeminde yürümekten daha az yıpratır. Yürüyüş batonları engebeli ve çimli arazilerde yürümeyi kolaylaştırır.

Doğa yürüyüşü yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Doğa yürüyüşüne çıkmadan önce gideceğiniz bölge hakkında bilgi almanız ve haritasını incelemeniz yararlı olacaktır. Hava durumunu mutlaka kontrol edin ve uygun kıyafetler seçin. Fırtınalı havalarda yürüyüşü erteleme en iyi seçenek olabilir. Bir yol arkadaşı bulmanız tüm aktiviteyi daha eğlenceli kılabilir. Doğa yürüyüşü topluluklarına katılmak sosyalleşmeyi sağlar. Eğer yalnız gidiyorsanız bir arkadaşınız veya aile üyenizi nereye gittiğiniz ve ne zaman döneceğiniz hakkında bilgilendirmeniz güvenliğinizi arttırır. Doğa yürüyüşlerinde ayak bileğini destekleyen, ayağa tam uyan ayakkabılar kullanmanız gerekir. Uzun bir yürüyüşe yeni bir ayakkabı ile çıkmayın, aksi takdirde ayak cildinizde soyulma ve kabarcıklar oluşabilir. Önce daha kısa yürüyüşlerle ayakkabının ayağınıza uyum göstermesini sağlayın. Yeni başlayanlar öncelikle yakınlarındaki kısa mesafeli parkurlarla başlamalıdır. Kondisyonunuz arttıkça daha uzun ve yokuşlu parkurlar deneyebilirsiniz. En önemli konulardan biri de yanınıza bolca su almanızdır. Özellikle sıcak yaz günlerinde yürüyüş sırasında vücut fazlaca su kaybeder.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.