Eklem sertliği, birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Eklemlerde sertlik ve ağrı yapan durum, normal yaşlanma sürecinin bir parçası olabileceği gibi bir hastalığa bağlı da olabilir. Bazı kişiler birkaç saat hareketsiz kaldığında veya sabah yeni uyandığında eklemlerinde sertlik hissi yaşayabilirler. Kimileri ise hava basıncı ve nem değişimlerine bağlı olarak eklem ağrısı ve eklem sertliği yaşayabilir.
Yaş ilerledikçe eklem yüzeyini kaplayan kıkırdak doku kurumaya ve sertleşmeye başlar. Ayrıca eklem hareketini kolaylaştıran eklem sıvısının üretimi azalır. Sonuç olarak eklemlerimiz eskisi kadar rahat hareket etmeyebilir. Bu durum eklemlerde sertliğe yol açabilir.
Eklem sertliği, birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir. Bu yazımızda eklem sertliğine neden olan hastalıkları ve tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.
Osteoartrit ve Eklem Sertliği
Halk arasında kireçlenme olarak da bilinen osteoartrit, eklem kıkırdağının zamanla aşınması sonucu gelişir. Eklem kıkırdağının hasar görmesi ve aşınması ile birlikte hareket eden kemikler birbirine sürtünmeye başlayabilir. Osteoartrit eklem sertliğine, ağrıya ve ödeme neden olabilir.
Kireçlenmeye bağlı eklem sertliğini tedavi etmek için ilk adım; eklemi koruyucu tedbirler almaktır. Eklemlerin aşırı kullanımını önlemek, eklemi destekleyen kasları güçlendirmek ve kilo vermek şikayetlerin giderilmesini sağlayabilir. Alınan tedbirler ile rahatlama sağlanamaz ise fizik tedavi, enjeksiyon tedavileri ve hatta ameliyat gerekebilir.
Romatoid Artrit ve Eklem Sertliği
Romatoid artrit, eklemlerde iltihaba neden olan romatizmal bir hastalıktır. En sık bilek ve parmak eklemlerini etkiler, ancak vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Sabahları yarım saatten uzun süren eklem sertliği ve eklem ağrısı tipik belirtilerdendir. Bazen arka planda kalır ve sadece ara sıra alevlenebilir.
Romatoid artrit tedavisinde anti-romatizmal ilaçlarla hastalık süreci yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Şikayetlerin hafifletilmesinde ilaç tedavilerinin yanı sıra fizik tedavi uygulamaları kullanılabilir.
Diğer Artrit Türleri
Osteoartrit ve romatoid artrit en yaygın görülen artrit türleridir. Ancak diğer artrit tipleri de eklem sertliğine neden olabilir. Diğer yaygın artrit türleri şunlardır:
- Ankilozan Spondilit: Çoğunlukla omurga eklemlerini etkiler ve omurgada sertliğe neden olur. Ancak kalça, el ve ayak eklemlerini de etkileyebilir.
- Gut: Vücutta ürik asit birikimine bağlı olarak genellikle ayak başparmağında yakıcı bir ağrıya neden olur.
- Enfeksiyöz Artrit: Genellikle vücudun başka bir yerinde, kalça gibi büyük bir ekleme giden bir enfeksiyonla başlar. Septik artrit olarak da isimlendirilir.
Psöriatik Artrit
Sedef hastalığı olarak da anlandırılan psöriatik artrit, cilt bozukluğuna ve eklem iltihabına neden olan bir hastalıktır. Belirtiler arasında şişmiş parmaklar ve çukurlaşmış tırnaklar vardır. El bileği, parmak eklemleri, diz eklemi ve diğer eklemlerde sertlik ve zonklama yapabilir. Ağrı vücudun bir tarafında veya her iki tarafında simetrik olarak görülebilir.
Tedavideki hedef, eklemlerdeki şişliği ve iltihabı azaltmaktır. Oral ilaç tedavileri veya enjeksiyon tedavileri uygulanabilir.
Fibromiyalji
Fibromiyalji, yaygın eklem ve kas ağrılarına neden olan kronik bir durumdur. Fibromiyaljiye bağlı şikayetlerin hafifletilmesi için ilaç tedavileri, fizyoterapi, egzersiz, nefes terapisi ve gevşeme egzersizleri bir arada kullanılabilir. Yoga ve tai chi gibi egzersizler de yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir : “Fibromiyalji (Kas Romatizması) Tedavisi“
Eklem Sertliği Nasıl Tedavi Edilir?
Eklem sertliği tedavisinde ilk adım, eklemi dinlendirmek ve korumaktır. Bazı durumlarda doktorunuz, eklem üzerine takmanız için özel ateller önerebilir. Tedavi yöntemleri şunlardır:
- Sıcak veya soğuk uygulamak
- Egzersiz yapmak
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
- TENS
- Enjeksiyon tedavileri
- Ameliyat (ileri vakalarda)
Bunlar Varsa Hemen Doktora Başvurun
- Birkaç gün istirahate rağmen geçmeyen ağrı,
- Aşırı şiddetli ağrı,
- Bir yaralanma sonrası oluşan ağrı,
- Eklemde gözle görülür bozulma,
- Hareket edememe,
- Ani şişlik,
- Ciltte kızarıklık ve ısı artışı
Okumaya Devam Edebilir : “Diz Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?“
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.