Diz kapağı arkası ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Dizin ön kısmında, diz kapağının altında hissedilen ağrı patellofemoral ağrı sendromu veya kondromalazi patellaya bağlı olabilir. Diğer olası nedenler arasında kas tendon zorlanması (patellar tendinit), bursit, eklem zarı katlantısı zedelenmesi (plika sendromu), eklem kireçlenmesi (osteoartrit), romatizmal hastalıklar sayılabilir.
Diz kapağı arkası ve çevresinde yer alan ağrı oluşturabilecek anatomik yapılar eklem kıkırdağı, eklem zarı, diz kapağını yerinde tutan bağ (ligament) ve tendon yapıları ile diz kapağı altında bulunan yağ yastıkçığıdır.
Diz Kapağı Arkası Ağrısı Neden Olur?
Diz kapağı arkası ağrısı travma, aşırı kullanım, kireçlenme (eklem dejenerasyonu) ya da iltihabi bir sürece bağlı oluşabilir.
Diz Kapağı Arkasındaki Ağrıya Nasıl Tanı Konulur?
Fizik muayene diz kapağı arkasında hissedilen ağrının anlaşılmasında anahtar önemdedir. Diz kapağının iç veya dış kenarındaki hassasiyet eklem zarı sinoviyumdaki iltihabın veya plika denilen katlantıların zedelenmesini işaret edebilir. Diz kapağının aşağısındaki patellar tendonun altında hassasiyet retropatellar yağ yastıkçığındaki ödem ve iltihabın belirtisi olabilir. Diz kapağını kaval kemiğine (tibia) bağlayan bağlar travma veya ameliyata bağlı olarak zedelenebilir. Patellotibial ligament denilen bu bağlardaki sorunlar da muayene ile anlaşılabilir. Diz kapağını yukarıda kuadriseps kasına bağlayan kuadriseps tendonu ve aşağıda tibia kemiğine bağlayan patellar tendon sorunları da ağrı ve hassasiyetin yerleşimine göre tanı alabilir. Ağrı şiddetinin diz bükük ve düz iken değişimi de önemlidir.
Diz kapağının alt yüzünü saran kıkırdak tabakanın yumuşaması ve hasarı kondromalazi olarak adlandırılır. Kondromalazi, diz kapağı arkası ağrısının önemli nedenlerinden biridir. Diz kapağını sağa, sola, yukarıya, aşağıya kaydırarak ağrı ve sürtünme hissi değerlendirilir.
Kemiklerdeki anormallikler ve kıkırdak incelmesi (osteoartrit) Röntgen filmi ile görülebilir. Diz eklemindeki kıkırdak, tendon, ligament, bursa gibi yapılardaki sorunlar emar (MR) görüntüleme ile de tespit edilebilir.
Tedavisi
Tedavi nedene göre yapılır. Ağrıya yol açan aktivitelerin azaltılması, fizik tedavi, egzersiz, lokal enjeksiyonlar (kortikosteroid, PRP, hyaluronik asit vb iğneleri), dizlik kullanımı ya da ameliyat gibi çeşitli tedaviler mevcuttur.