Diz Ağrısı Olanlar Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?

Diz ağrısı, oldukça yaygın olarak görülen önemli bir şikayettir. Diz ağrısının tedavisi, ağrının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu yazımızda diz ağrısı olanlar ne yapmalı ve ne yapmamalı sizlerle paylaştık.
Diz Ağrısı Olanlar Ne Yapmalı

Diz ağrısı, oldukça yaygın olarak görülen önemli bir şikayettir. Diz eklemindeki ağrı pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Diz ağrısının nedenleri arasında; travmalar, aşırı kullanım yaralanmaları, dejeneratif hastalıklar, osteoartrit (kireçlenme), romatolojik hastalıklar, enfeksiyonlar ve tümörler yer alır.

Diz ağrısı genellikle hareket sırasında veya sonrasında ortaya çıkar. Şişlik, kızarıklık, sıcaklık artışı, sertlik ve hareket kaybı gibi şikayetler ağrıya eşlik edebilir. Uygulanacak tedavi, ağrının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. İlaç tedavisi, fizik tedavi, dizlik kullanımı, baston kullanımı, enjeksiyon tedavisi veya ameliyat gibi tedaviler uygulanabilir.

diz ağrısı olanlar ne yapmamalı

Bu yazımızda diz ağrısı olanlar ne yapmalı ve ne yapmamalı sizlerle paylaştık. Ancak burada yer alan öneriler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve sizin için uygun olmayabilir. Ağrınız bir travma sonrası ortaya çıktıysa veya birkaç gün istirahate rağmen geçmiyorsa mutlaka bir fizik tedavi rehabilitasyon hekimine başvurmanız gerekir.

Diz Ağrısı Olanlar : Bunları Yapabilirsiniz

Diz Ağrısı Olanlar : Bunları Yapabilirsiniz

1. Ağrınız Şiddetli ise Dinlenin

Diz ağrınızın arttığı dönemlerde dinlenmek önemlidir. 1-2 gün istirahat ederek dizinize iyileşmesi için zaman tanıyın. Şiddetli diz ağrısı durumunda, dinlenmeden aktivitelere devam etmek iyileşmeyi geciktirebilir ve yaralanmayı artırabilir. İstirahat süresi ciddi yaralanmalarda daha uzun olabilir.

diz ağrısında rice protokolü

2. RICE Formülünü Deneyin

Diz ağrısını tedavi etmek için, spor yaralanmalarında da sıkça kullanılan RICE formülünü deneyin:

  • Rest (Dinlen): Ağrılı dönemde 1-2 gün dinlenin veya aktivite düzeyinizi azaltın.
  • Ice (Soğuk Uygulama): Ağrı ve şişliği azaltmak için dizinize soğuk uygulayın.
  • Compression (Kompresyon): Ödemi azaltmak ve diz eklemine destek sağlamak için dizinizi bandajlayın.
  • Elevation (Elevasyon): Ödemi azaltmak için bacağınızı bir yastık veya tabure üzerine yükseltin.

diz ağrısı için egzersizler

3. Egzersiz Yapın

Diz kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmak, diz eklem sağlığı için fayda sağlar ve diz ağrısını önleyebilir. Ayrıca diz etrafındaki gergin kasların esnetilmesi oluşabilecek sakatlanmaları önleyebilir. Size uygun egzersiz programı için fizik tedavi rehabilitasyon hekimine veya fizyoterapiste danışabilirsiniz.

diz ağrısı için dizlik kullanımı

4. Dizlik veya Baston Kullanmayı Düşünün

Dizlik kullanımı, şiddetli diz ağrılarında sıkça önerilir. Ağrılı dizin desteklenmesi, gelişebilecek daha büyük yaralanmaları önleyebilir. Ancak dizliklerin çok uzun süre kullanılması diz kaslarının güçsüzleşmesine yol açtığından tavsiye edilmez.

Ayakta dururken veya yürürken dayanılmayacak diz ağrısı hissediyorsanız baston kullanmayı düşünebilirsiniz. Ağrılı dizin karşı tarafında baston kullanmak diz eklemine binen yükü azaltır ve daha güvenli yürümenizi sağlar.

Düşme Riski İçin Önlemler Alın

5. Düşme Riski İçin Önlemler Alın

Düşmeler, özellikle ileri yaşlarda kalça ve diz sakatlıklarının önemli nedenlerindendir. Düşme riskinizi azaltmak için ev içi uygun düzenlemeleri yapın. Evin koridorlarını iyi aydınlatın ve zeminde bulunan takılıp düşebileceğiniz objeleri kaldırın.

Diz Ağrısı Olanlar  : Bunları Yapmayın!

1. Dinlenme Süresini Çok Uzun Tutmayın

Diz ağrısı nedeniyle birkaç günden fazla istirahat etmek diz kaslarınızın güçsüzleşmesine neden olur. Hareket etmek ve uygun egzersizleri yapmak, diz eklemi etrafındaki kasları güçlendirir ve bu da yaralanmaları önlemeye yardımcı olur. Birkaç gün istirahat etmenize rağmen geçmeyen diz ağrınız varsa mutlaka doktora başvurun.

diz ağrısı ve kilo

2. Kilo Almayın

Fazla kilolar, diz ekleminize binen yükü artırır. Bu da diz ağrısı ve diz yaralanması riskinizi artıracaktır. Kilo vermek, başta diz eklemi olmak üzere kalça ve omurga eklemlerinizin sağlığı için faydalıdır.

3. Dizlerinize Fazla Yüklenmeyin

Merdiven inip çıkmak veya çömelmek gibi aktiviteleri tekrar tekrar yapmak diz ekleminizi yıpratabilir. Diz eklemine aşırı yüklendiğinizde diz ağrılarınız artabilir. Tabii ki çömelmeyin veya merdiven inip çıkmayın demiyoruz. Ancak özellikle ağrılı dönemlerde dizlerinize fazla yüklenmemelisiniz.

4. Yıpranan Ayakkabılarınızı Giymeye Devam Etmeyin

Yıpranan ayakkabılar, ayak tabanınıza ve ayak bileğinize sağlaması gereken desteği veremeyebilir. Ayak bileğinizi destekleyemeyen ayakkabılar diz sakatlığı riskinizi artırır. Ayak tabanında bulunan doğal arkları destekleyemeyen ayakkabılar ise aşırı içe basmanıza neden olabilir ve bu durum da diz ağrısına yol açabilir.

diz ağrısı için hangi doktora gidilir

5. Doktora Başvurmayı Ertelemeyin!

Diz ağrısıyla tek başınıza uğraşmak zorunda değilsiniz. Birkaç gün istirahate rağmen geçmeyen ağrılarda doktora başvurmanız gerekir. Ağrının sebebi diz eklemindeki bir yaralanma olabilir ve iyileşmek için ilaç tedavisi, fizik tedavi, enjeksiyon tedavisi veya ameliyat gibi yöntemlere ihtiyacınız olabilir.

Diz Ağrısı Hakkında Okumaya Devam Edin : 

Referans: webmd.com

Fizyoterapist Yusuf Sarıçan
2017 yılında İstanbul Üniversitesi Fizyoterapi Bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde solunum fizyoterapisti olarak çalıştım. 2019 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde çalışmaktayım.