Bel Fıtığı ve 5 Yaygın Sebebi

Lomber disk hernisi (bel fıtığı) omurga sağlığının etkilendiği, günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Bel fıtığına sebep olan faktörleri bilmek, omurga sağlığına dikkat etmek bel fıtığı oluşma riskini en aza indirebilir.

Bel fıtığı (lombar disk hernisi) bazen asemptomatik bazen de ağrılı semptomlarla karakterize sağlık sorunudur. Bel fıtığı ilerlediğinde hareket etme, yürüme ve denge bozukluğuna kadar etki edebilir. Omurgadaki omurlar arasında, yastıkçık görevi gören diskler vardır. Bu disklerin çeşitli sebeplerden dolayı hasar görmesi, etkilenmesi fıtıklaşmaya sebep olabilir. Bel fıtığına sebep olan nedenleri bilmek, önlem almak oldukça önemlidir. Bu yazımızda bel fıtığına sebep olan 5 yaygın sebepten bahsetmiş olacağız.

İzleyebilirsiniz: BEL FITIĞI (2 dk’da hap gibi anlatım)

 

1- Bel Fıtığında Yaş Ve Dejenerasyon

Bel Fıtığında Yaş Ve Dejenerasyon

Doğal yaşlılık süreci, vücut mekaniğinin değişmesi ile birlikte bel fıtığına sebep olabilecek başlıca sebeplerden biridir. Yaş aldıkça omurlar arasında bulunan disklerde sıvı ve mineral kaybı olacağından disklerin esneklik özelliği de kaybolur. Bu da yaş ile birlikte disklerin aşınması, diskin dış tabakasına doğru zayıflayıp, içeriğindeni jel benzeri oluşumun da içeri doğru ilerlemesi ile fıtıklaşmaya sebep olabilir.

2- Bel Fıtığı ve Duruş Bozukluğu

Omurga sağlığı, postür ile doğru orantılıdır. Doğru bir poster ile sağlıklı bir omurga elde edilebilir. Günlük yaşamda eğilme, ağırlık kaldırma.. gibi farklı aktiviteler esnasında, oturma ve kalkma dan yatma pozisyonuna kadar olan omurganın doğru pozisyonda kullanılması çok önemlidir.

Bel Fıtığı ve Duruş Bozukluğu

Aktiviteler esnasında vücut mekaniğinin korunması, ağrılık kaldırma gibi durumlarda ağırlığın vücudun mekaniğine uygun olarak kaldırılması önemlidir. Dikkat edilmediği takdirde ise  omurgaya binen yük artar ve fıtıklaşmaya zemin hazırlanmış olur .

3- Travma ve Yaralanma

Ani ve travmatik yaralanmalar da fıtık sebepleri arasında en ön sıralarda gelmektedir.  Trafik kazaları, spor yaralanmaları gibi omurga üzerine binen yükün ani ve şiddetli artışı ile vücut mekaniğinin bozulduğu durumlar fıtıklaşmaya sebep olmaktadır. Bu ve benzeri durumlarda, omurlar arasındaki disk sıkışabilir, aşınıp yırtılabilir ve bel fıtığına zemin hazırlanmış olur.

4- Bel Fıtığında Genetik Yatkınlık

bel fıtığı ve genetik

Genetik yatkınlık faktörü, doğrudan fıtığın oluşuması değildir. Bazı bireylerin genetik olarak omurga yapıları, kemik yapıları daha zayıf olabilir. Buda genler yolu ile kişilere geçebilir ve zayıf kemikler, omurga yapısı omurganın bel fıtığına olan yatkınlılığını arttırabilir.

5- Yaşam Tarzı ve Bel Fıtığı

Özellikle aşırı kilo veya obezite, omurgaya binen yükü arttırarak fıtıklaşmaya sebep olabilir. Sigara içen bireylerde, zengin kanın omurga arasındaki disklere akışını azaltarak disklerin hassaslaşmasına sebep olur. Buda fıtıklaşmaya olan yatkınlığı arttırabilir. Sağlıklı yaşam tarzını benisemek bir çok hastalığın oluşumunu engellediği gibi fıtıklaşma riskini de azaltmış olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Bel Fıtığı ve Egzersiz, Bel Fıtığı Olanlar Egzersiz Yapabilir mi?

yaşam tarzı ve disk hernisi

Bel fıtığı, kişilerin yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Yaşlanma ve genetik faktörler gibi kontrolümüz dışında gelişen problemlerin yanı sıra omurga sağlığını korumak, güçlendirmek ve günlük aktivitelerde dikkat etmek gibi basit ve kolay önlemler alarak fıtıklaşmanın önüne geçilebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek sağlıklı bir omurga elde edilebilir.

İlginizi Çekebilir: L5-S1 Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi – L5-S1 Neresidir?

 

bel fıtığı, lomber disk hernisi

Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi) Belirtileri Nelerdir?

  • Kalça ve bacaklarda ağrı, uyuşma hissi
  • Eğilme, ağırlık kaldırmada zorluk
  • Kas güçsüzlüğü
  • Öksürme, hapşırma esnasında şiddetlenen ağrı
  • Yürüme esnasında ağrı veya yürüme bozukluğu
  • İlerlemiş vakalarda ayağı sürüyerek yürüme
  • Mesane ve Bağırsak fonksiyonlarında bozukluk olarak sıralanabilir.

Okumaya Devam Edin: Bel Fıtığı mı, Piriformis Sendromu mu?

 

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

 

Kaynak: www.memorial.com.tr