Diz ağrısı için hangi doktora gidilmeli ve diz ağrısına hangi bölüm bakar sorularını sık olarak duymaktayız. Bu yazımızda, diz ağrısı nedenlerinden ve diziniz ağrıdığında hangi doktora başvurmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Diz ağrısı, çok sık olarak karşılaştığımız sorunlardan biridir. Hemen herkes hayatının bir döneminde diz ağrısından şikayetçi olmuştur. Çoğunlukla diz ağrısının nedenini tahmin ettiğimiz için ya da gelip geçici olmasını umarak doktora başvurmayız. Gerçekten de diz ağrılarının büyük bir kısmı hemen doktora muayene olmanızı gerektirmez.
Ancak geçmeyen, gittikçe kötüleşen, günlük yaşamı kısıtlayan ya da bir travmaya bağlı oluşmuş diz ağrılarında doktora görünmek gerekir. Diz ağrılarında gidilmesi gereken bölüm çoğunlukla fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Aslında çoğu kişi diz ağrısı için öncelikle ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurması gerektiğini düşünür fakat ani gelişen travma veya yaralanma durumları dışında fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurmak daha doğrudur.
Diz Ağrısı Neden Olur? Kendiliğinden Geçer mi?
Diz ağrısı birden şiddetli şekilde veya yavaş yavaş gelişebilir. İleri yaşlarda yavaş yavaş ortaya çıkan diz ağrıları genellikle eklem kireçlenmesi (osteoartrit) ile ilgilidir. Bu kişiler fazla kilolarından kurtularak ve bacak kaslarını güçlendirici egzersizler yaparak diz ağrısından kurtulabilir.
Aniden şiddetlenen ağrılarda ise kısa süreli istirahat etmek ve ağrıyı arttıran aktivitelerden uzak durmak yararlı olabilir. Eklemde ödem olması halinde soğuk uygulama yapmak, elastik bandajla hafifçe sıkarak sarmak, yatarken ve otururken dizi yüksekte tutmak şişliği azaltmak için yararlıdır.
Diz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilmeli?
Diz ağrısında hangi doktora başvurmanız gerektiği ağrının nedeniyle yakından ilişkilidir. Uzun zamandır geçmeyen diz ağrınız varsa ve ağrı nedeniyle günlük yaşamınızda kısıtlılık yaşıyorsanız, fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvurabilirsiniz.
- Diz ekleminde belirgin ödem,
- Ciltte kızarıklık, ısı artışı ve hassasiyet,
- Aşırı ağrı ve
- Ateş durumlarında zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.
Bu belirtiler dizin içinde mikroplu iltihap (septik artrit) olduğu anlamına gelebilir. Septik artrit tedavi edilmezse eklemi harap edip kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Bu nedenle hemen tanı konulmalıdır. Dizde travma olmaksızın aniden şişlik ve ısı artışı gelişen biri, fizik tedavi ya da ortopedi bölümlerine başvurabilir. Tanı koymak için dizden iğne ile sıvı çekilip laboratuvarda analiz edilir. Enfeksiyon bulgusu varsa antibiyotik ve ameliyat içeren tedaviler gerekebilir. Dize ameliyatla müdahale gerekirse, bu işlemi ortopedi hekimleri yapar.
Dizde travma olmadan ödem, kızarıklık, ısı artışı meydana gelmesi; mikropsuz şekilde iltihaplı romatizmaya bağlı da oluşabilir. Daha önceden bilinen romatoid artrit, gut, ankilozan spondilit, ailevi akdeniz ateşi gibi bir hastalığınız varsa diz şikayetleriniz bu hastalığa bağlı olabilir. Romatizmaya bağlı diz ağrıları için romatoloji veya fizik tedavi doktorlarına görünebilirsiniz.
Çarpma, burkulma, düşme gibi olaylar sonucu dizde gevşeklik (instabilite), anormal hareket, olay sırasında dizden kopma sesi gelmesi, dize yük verememe durumlarında acil servise başvurmanız gerekir. Acil servis doktoru sizi muayene eder, kırık çıkık gibi kemik sorunlarını değerlendirmek için eöntgen filmi çektirir ve gereken durumlarda ortopedi ve travmatoloji uzmanına yönlendirir.
Nadiren diz ağrısı tümör gibi kötücül bir hastalığa bağlı olabilir. Kemikte büyüme, hiç geçmeyen ağrı, ağrının gittikçe kötüleşmesi, kilo kaybı, halsizlik, gece terleme gibi ek bulgular bu olasılığa işaret edebilir. Bu durumda kan tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri ile araştırma yapılır.
Doktor Muayenesi Nasıl Olur?
Doktorunuz önce şikayetlerinizi dinler:
- Ağrıyı nerede hissediyorsunuz, Ağrı ne zamandır var, Ağrıyı artıran ve azaltan faktörler neler gibi sorular sorar.
- Herhangi bir incinme, burkulma, yaralanma ya da önceden bilinen romatolojik hastalıklarınız varsa bu bilgiler tanı koymada yararlı olabilir.
- Sorun tek dizde mi yoksa iki taraflı mı, başka eklemlerde şikayetiniz var mı, bel ağrınız var mı gibi özelliklere dikkat edilir.
Detaylı tıbbi öykü alındıktan sonra kapsamlı muayene aşamasına geçilir. Muayenede:
- Dizde şişlik, hassasiyet, kızarıklık ve ısı artışı var mı kontrol edilir
- Dizin bükülme ve açılma derecesi, ayrıca diz kapağının hareketliliği incelenir
- Dizin bükülüp açılırken öğütülme ya da sürtünme hissi olması kireçlenmeye ya da kıkırdak hasarına işaret ediyor olabilir.
Tıbbi öykü ve muayenenin ardından doktorunuzun aklında bir ön tanı oluşur. Bu ön tanıyı desteklemek ve olası diğer hastalıkları dışlamak için tetkikler yapılması gerekebilir:
- Kan tetkiklerinde enfeksiyon ve romatizma gibi hastalıkların bulguları görülebilir.
- Röntgen filmi kemiklerdeki sorunları ve kireçlenmeyi gösterir.
- Dizde şişlik varsa eklem sıvısını analiz etmek için iğne ile su çekilebilir. Bu yöntem ile enfeksiyon, gut hastalığı, romatizma ya da kireçlenme arasında ayrım yapılabilir.
- Dizin içindeki ligaman, kıkırdak, menisküs gibi yapıları değerlendirmek için emar (MR) filmi çekilmesi gerekebilir.
Tetkikler sonucu tanı netleşir. Eğer sorun eklem kireçlenmesi, romatizma veya yıpranmaya bağlı ise uygulanacak tedavi genelde fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizik tedavide:
- Esneme ve güçlendirme hareketleri,
- TENS,
- Ultrason terapisi,
- Sıcak ya da soğuk uygulamalar yapılır.
Diz sorunlarında çeşitli iğne tedavileri de etkili olabilir. Diz ağrısına neden olan duruma bağlı olarak doktorunuz kortizon iğneleri, hyaluronik asit içeren iğneler, PRP enjeksiyonu veya kök hücre enjeksiyonları önerilebilir. Tek başına veya diğer tedavilere ek olarak, kısa süreliğine ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir.
Fizik tedavi rehabilitasyon hekimi yaptığı muayene sonucunda diz ağrınızın başka bölümü ilgilendiren bir soruna bağlı olduğunu tespit ederse sizi ortopedi veya romatoloji gibi başka branşlara yönlendirebilir.
İlginizi Çekebilir : “Diz Kireçlenmesi Ameliyatsız Tedavi – Ameliyatsız Çözüm“