Periferik Nöropati, merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) ile vücudun geri kalanı arasındaki bağlantıdan sorumlu olan periferik sinirleri etkileyen bir durumdur. Periferik Nöropati, hafif semptomlardan şiddetli ağrılara ve günlük fonksiyonlarda bozulmaya kadar ilerleyici semptomlara yol açabilir.
Nöropati Neden Olur?
- Periferik nöropatinin çeşitli sebepleri olabilir. Periferik nöropati sebeplerinden en yaygını Diyabettir. Diyabet hastalarında uzun süreli yüksek kan şekeri seviyeleri sinirlere hasar vererek nöropatiye sebep olabilir.
- Travma ve Yaralanma problemlerinde kırık veya kaza gibi fiziksel yaralanmalar periferik sinirlere zarar verebilmektedir.
- Zona, Lyme hastalığı ve HIV/AIDS gibi bazı enfeksiyonlar nöropatiye zemin hazırlayabilir.
- Otoimmün Hastalıklar da periferik nöropatiye sebep olabilir. Guillain Barre Sendromu, Romatoid artrit ve lupus gibi sağlık problemleri, sinirlere zarar verebilir.
- Toksinler ve İlaçlar periferik nöropatiyi tetikleyebilir. Bazı toksinlere maruz kalmak veya kemoterapi ilaçları gibi ağır ve uzun süreli kullanılan ilaçların yan etkileri nöropatiye neden olabilir.
- Genetik yatkınlık da nöropatiye sebep olabilir. Bazı bireylerin nöropati geliştirmeye genetik yatkınlığı daha fazla olabilir.
İlginizi Çekebilir: Diz Kireçlenmesi – Osteoartriti Önlemek İçin 5 Öneri
- Uyuşma ve Karıncalanma: Hastalar genellikle etkilenen bölgelerde karıncalanma, uyuşukluk veya çoklu iğne batma hissi yaşadıklarını tarif ederler.
- Yanma veya Keskin Ağrı: Hafif bir yanma hissinden keskin bir ağrıya kadar değişen kalıcı uzun süreli ağrı şikayeti yaygın bir periferik nöropati belirtisidir.
- Kas Zayıflığı: Kaslarda, özellikle kollarda ve bacaklarda zayıflık meydana gelebilir. Yürüme bozukluğu meydana gelebilir.
- Koordinasyon Problemleri: Nöropati denge ve koordinasyonda problemlere yol açabilir ve günlük yaşam kalitesini azaltabilir.
- Dokunmaya Karşı Hassasiyet: Bazı kişiler periferik nöropatiden dolayı dokunmaya karşı aşırı duyarlı hale gelebilir veya hafif baskı – dokunma ile ağrı probleminde artma meydana gelebilir.
Periferik Nöropati Tedavisi Nasıl Olur?
Teşhisi, kapsamlı bir tıbbi öykü, fizik muayene ve bazen sinir iletim çalışmaları veya elektromiyografi gibi ek testleri içerebilir.
Tedavi semptomları yönetmeyi, altta yatan sağlık problemlerini (mümkünse) gidermeyi ve daha fazla sinir hasarını önlemeyi amaçlamaktadır.
- İlaçlar: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi, Nöroloj Hekimi tarafından ağrı kesiciler, nöbet önleyici ilaçlar ve antidepresanlar reçete edilebilir. İlaçlar ile birlikte semptomların hafifletilmesi hedeflenmektedir.
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Egzersiz ve fizik tedavi ile kas gücünü ve koordinasyonu arttırmaya yönelik rehabilitasyon programı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı tarafından kişiye özel olarak planlanmaktadır.
- Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Alkolü ve sigarayı bırakmak, kilo kontrolüne dikkat etmek, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek periferik nöropati yönetimine katkıda bulunabilir.
Periferik nöropati, bireyselleştirilmiş tedavi planları gerektiren bir sağlık problemidir. Erken teşhis ve uygun tedavi, bu durumdan etkilenen bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.
Okumaya Devam Edin: Nöropatik Ağrı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.