Dizin boşluğa düşme hissi, yürürken bir dizde veya her iki diz bölgesinde de meydana gelebiliyor. Bu durum özellikle yaşlı bireylerde düşme sonucu travmalara, yaralanmalara yol açmaktadır.
Özellikle günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu durum, doğru zamanda tedavi edilmediğinde ilerleyen zamanlarda cerrahi müdahale gerektirebilmektedir. Bu yazımızda Yürürken dizlerde boşluğa düşme hissine sebep olabilecek 5 etkenden bahsetmiş olacağız.
1-Kas Zayıflığı ve Dengesizlik
Diz eklemi çevresindeki kas stabilizasyonunun bozulması ve kas zayıflıkları dengesizlik hissine yol açabilir. Kuadriseps, hamstring ve baldır kasları da dahil olmak üzere dizi destekleyen kasların güçlendirilmesi, eklem stabilitesinin iyileştirilmesine ve düşme hissinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir: Şiddetli Diz Ağrısı Neden Olur?
2-Eklem İnstabilitesi veya Bağ Sorunları
Ön çapraz bağ (ACL) veya arka çapraz bağ (PCL) gibi bağların hasar görmesi diz dengesizliğine neden olabilir. Bu bağlardaki yaralanmalar veya gevşeklik, özellikle hareket veya ağırlık kaldırma gibi günlük aktiviteler sırasında dizlerde boşluğa düşme, çökme hissine sebep olabilir.
İlginizi Çekebilir: Ön Çapraz Bağ Yırtılması Neden Olur? Tedavisi Nedir?
3-Artrit veya Eklem Dejenerasyonu Sonucu Dizin Boşluğa Düşme Hissi
Osteoartrit gibi durumlar zamanla diz eklemini etkileyerek kıkırdak yapısının bozulmasına ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bu rahatsızlık, sertlik ve dengesizlik hissine sebep olabilir. Artrit problemininin; uygun egzersizler, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla yönetilmesi dizin boşluğa düşme hissi gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir: Ameliyatsız Diz Kireçlenmesi Tedavisi Nasıl Olur?
4-Dizin Boşluğa Düşme Hissi ve Menisküs Yırtıkları
Menisküs, dizde bulunan ve genellikle ani bükülme veya darbe sonucu yırtılmaya yatkın olabilen bir kıkırdaktır. Yırtık bir menisküs ağrıya, şişliğe ve dengesizlik hissine ve dizde boşluk hissine sebep olabilir. Problemlerin giderilmesi için fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına veya ciddi vakalarda cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir.
İlginizi Çekebilir: Diz Hastalıklarında Enjeksiyon Uygulamaları Nasıl Olur?
5-Nörolojik Faktörler
Bazı nörolojik durumlar veya sinir sıkışması dizlerdeki anormal duyulara katkıda bulunabilir. Periferik nöropati veya siyatik sinire bağlı problemler gibi durumlar alt ekstremitelerde karıncalanma, uyuşukluk veya güçsüzlük hissine neden olabilir ve potansiyel olarak dizleri etkileyerek dizde boşalma, çökme hissine sebep olabilir.
Dizlerinizde sürekli rahatsızlık veya dizin boşalma hissi gibi problemler yaşıyorsanız Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanına danışmanız oldukça önemlidir. Kapsamlı bir muayene ile, ilgili testlerin sonuçları doğrultusunda doğru bir teşhis sağlanarak en doğru tedavi planının yapılması hastalar için çok önemlidir.
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.