Düzenli egzersiz, sağlıklı yaşamın en temel yapı taşlarından birisidir. Daha sağlıklı bir kalp ve kalp krizi riskinin azalması için kişinin tolerans seviyesine göre yapılan düzenli egzersiz oldukça önemlidir.
Tıbbi olarak miyokard enfarktüsü olarak bilinen kalp krizi, genellikle yağ, kolesterol ve diğer maddelerin birikmesi nedeniyle kalbe giden kan akışı engellendiğinde meydana gelmektedir. Bu tıkanıklık kalp kasının bir kısmına zarar verebilir, bu da bu tür tıkanıklıkların önlenmesini kritik hale getirir.
Egzersizin kalp sağlığı için hem anlık hem de uzun vadeli iyi yönde faydalar sunarak oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Kalp sağlığı düzenli egzersizle güçlenebilir. Düzenli fiziksel aktivitede bulunmak kalbin verimliliğini artırır ve vücudun her yerine daha etkili bir şekilde kan pompalamasını sağlar. Kardiyovasküler verimlilikteki bu iyileşmenin birkaç önemli etkisi vardır:
İlginizi Çekebilir: Kalp Krizi İnme ve Felce Yol Açar Mı?
Düzenli Egzersiz İle Dolaşımın İyileştirilmesi ve Kan Basıncının Düşürülmesi
Düzenli egzersiz kan damarlarının genişlemesine, dolaşımın iyileştirilmesine ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, kalp krizi için önemli bir risk faktörüdür ve bu durumun azaltılması, kalp krizinin önlenmesinde çok önemli bir adımdır.
Artan Kolesterol Düzeyleri
Fiziksel aktivite, “iyi” kolesterol olan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol düzeylerini artırmaya yardımcı olurken “kötü” kolesterol olan düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bu denge, arter tıkanıklığının ve dolayısıyla kalp krizlerinin önlenmesi için gereklidir.
Düzenli Egzersiz İle Kilo Kontrolü
Egzersiz, kalp sağlığı için hayati önem taşıyan kilo kontrolünde önemli bir rol oynar. Obezite, kalp hastalıkları ve kalp krizleri için iyi bilinen bir risk faktörüdür; Egzersiz, kilo kontrolüne yardımcı olarak bu riski azaltmaya yardımcı olur.
Düzenli Egzersiz İle Kan Şekerinin Düzenlenmesi
Düzenli fiziksel aktivite, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olarak, kalp hastalığı ve kalp krizi riskini önemli ölçüde artıran bir durum olan tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltır.
İlginizi Çekebilir: Aerobik Egzersizler ve 5 Faydalı Etkisi
Kalp Sağlığı İçin En İyi Egzersiz Türleri Nelerdir?
- Optimum kalp sağlığı için aerobik egzersizler, kuvvetlendirici egzersizler ve esneklik egzersizlerinin bir kombinasyonu önerilir. Egzersiz rutini oluşturmadan önce mutlaka sağlık profesyonellerine danışınız. Her egzersiz size uygun olmayabilir. Vücudunuza ve tolerans seviyenize uygun egzersizler yapmaya dikkat edin.
- Yürüyüş, koşu, bisiklete binme ve yüzme gibi aerobik egzersizler özellikle kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesinde faydalıdır. Amerikan Kalp Derneği, sağlıklı bireyler için tolerans seviyesine uygun olarak haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz veya 75 dakika yüksek yoğunlukta egzersiz ile birlikte haftada iki veya daha fazla gün kas güçlendirici aktiviteler önermektedir.
- Düzenli egzersiz kalp krizi riskini azaltmada çok önemli bir rol oynuyor. Dolaşımı iyileştirerek, kan basıncını, kolesterolü, kiloyu ve kan şekeri düzeylerini yöneterek egzersiz, kalp sağlığının korunmasında güçlü bir araç görevi görür. Daha sağlıklı bir kalp için basit bir öneri: Aktif kalın, formda kalın ve kalbinizin güçlü atmasını sağlayın.
Okumaya Devam Edin: Aerobik Egzersiz Nedir? Aerobik Egzersiz Örnekleri Nelerdir?
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.