Boyun fıtığı (servikal disk hernisi), servikal omurgada bulunan disklerin dış tabakasının zayıfladığı veya hasar gördüğü durumlarda, disk içindeki çekirdeğin dışarıya doğru taşması ile meydana gelir. Bu fıtıklaşma, omurilikte bulunan sinirler üzerinde baskı oluşturarak kas güçsüzlüğüne, ağrıya, uyuşma ve karıncalanmaya sebep olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: C5- C6 Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı semptomları, fıtığın yerine, şiddetine göre farklılık göstermektedir. Hastalar tarafından en yaygın olarak gösterilen semptomlar ise:
- Boyun bölgesinde keskin ve şiddetli ağrı
- Uyuşma ve karıncalanma hissi, iğne batması hissi gibi tariflenebilir
- Kaslarda zayıflık
- Baş ağrısı
- Boyun bölgesinde gerginlik
Boyun Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?
Servikal disk hernisine bağlı olarak yayılan ağrı genellikle boyundan geçen sinir hatlarına doğru yayılır. Özellikle el,kol, omuz gibi bölgelerde hissedilebilir.
Omuz Ağrısı
Servikal disk hernisinde, ağrı tek bir omuzda veya iki omuzda da meydana gelebilir. Genellikle fıtığın olduğu tarafta olan omuzda daha sık görülür.
Kol Ağrısı
Boyun fıtığından kaynaklanan ağrı kollara kadar yayılabilir. Bazen bu ağrı dirsekten bileğe kadar ilerleyebilir.
Ellerde Ağrı
Boyun fıtığı, bazen el bileğinden parmaklara kadar da yayılabilir. Özellikle parmaklarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma hissi ortaya çıkmaktadır.
Kas Zayıflığı: Boyun fıtığı etkilendiği taraftaki kaslarda güçsüzlüğe sebep olabilir. Özellikle kol ve ellerde zayıflık, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir.
Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?
Boyun fıtığının seviyesi ve şiddetine göre Uzman doktorlar tarafından fizik tedaviye yönlendirme yapılabilir. Fizik tedavi Hekimi tarafından yapılan detaylı muayene ile fizik tedavi programına başlanır.
Boyun Fıtığı ve Ağrı Probleminin Giderilmesi
Servikal disk hernisine bağlı ağrıyı azaltmak için yardımcı fizik tedavi ajanları ( ultrason, TENS) kullanılabilir. Bunun yanında alanında uzman fizyoterapistler eşliğinde yapılan manuel terapi yöntemleri de kullanılmaktadır. Kasların gerginliğinin azaltılması hedeflenerek tedavi seansları sürdürülmektedir.
İlginizi Çekebilir: Boyun Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?
Kısıtlılığın Giderilmesi
Boyun kaslarının gerginliği sonucunda, boyun hareketlerinde kısıtlılık meydana gelebilir. Manuel terapi ve masaj yöntemleri ile bu gerginlikler azaltılabilir.
Boyun Fıtığı ve Kasların Güçlendirilmesi
Boyun fıtığına bağlı olarak kas güçsüzlüğü oluşabilir. Fizik tedavi seanslarında kas güçlendirici egzersizler ile kas güçsüzlüğünün giderilmesi hedeflenmektedir.
İlginizi Çekebilir: Boyun Fıtığı İçin Egzersiz Önerileri
Hasta Eğitimi
Hastalar günlük yaşamlarında düzenlemeler yapması konusunda terapistleri tarafından bilgilendirilmelidir. Günlük yaşamda boyun kaslarına binen yükü azaltmak adına düzgün postür de durma eğitimi, ev ve iş yerlerinin ergonomik düzenlemeleri hakkında hastalar bilgilendirilmelidir.
Bunlar ile birlikte sıcak – soğuk tedaviler, boyun egzersizleri, kas gevşetici ilaçlar gibi yöntemler de tedaviye eklenebilmektedir. Bu tedaviler 3-6 ay arasında şikayetin azalmasına katkı sağlayamaz ise ameliyat açısından değerlendirilebilir.
Boyun fıtığı, günlük yaşamı kısıtlayıcı dereceye gelebilir. Erken dönemde, fizik tedavi yöntemleri ile bu durumun yönetilmesi servikal disk hernisine bağlı semptomların ilerlemesinin önüne geçebilmektedir. Bu ve benzeri bir durum yaşıyorsanız, kısa zamanda profesyonel destek almanızda fayda olacaktır.
Okumaya Devam Edin: Boyun Fıtığı Ne Zaman Ameliyat Edilir?
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.