Alkol Kullanımı ve Sebep Olduğu 4 Sağlık Problemi

Alkol kullanımı karaciğeri olumsuz yönde etkileyerek siroza sebep olabilir. Kalp hastalıklarının risklerini artırır, zihinsel sağlık problemlerinin oluşumuna katkıda bulunur ve kansere olan yatkınlığı arttırmaktadır.

Alkol kullanımı aşırı ve uzun süreli kullanıldığında insan sağlığı üzerinde sayısız olumsuz sonuçlara sebep olduğu bilinmektedir. Alkolün vücut üzerindeki etkisi, fiziksel sağlıktan zihinsel sağlığa kadar gitmektedir. Bu yazımızda, alkol kullanımının, insan sağlığına olan etkilerine ulaşmış olacaksınız.

alkol tüketimi

Alkol Kullanımı ve Karaciğer Hasarı

Karaciğer, alkolün metabolize edilmesinden ve daha az zararlı maddelere parçalanmasından sorumlu olan önemli bir organdır. Bununla birlikte, aşırı alkol tüketimi karaciğeri aşırı yorabilir ve  iltihaplanmaya, karaciğer yağlanması ve buna bağlı olarak gelişen kronik hastalıklara ve bunlara bağlı olarak siroza yol açabilir.

Alkol Kullanımı ve Karaciğer Hasarı

Siroz, skar dokusunun sağlıklı karaciğer dokusunun yerini aldığı ve organın çalışma yeteneğinin engellendiği bir sağlık sorunudur. Karaciğer hasarı çoğu zaman geri döndürülemez ve karaciğer yetmezliği dahil ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.

İlginizi Çekebilir: Kalbi Kuvvetlendirmek İçin Ne Yapmalıyız?

Alkol Kullanımı ve Kardiyovasküler Sorunlar

Aşırı alkol tüketimi kalp sağlığı için önemli bir risk oluşturmaktadır. Kronik alkol kullanımı yüksek tansiyona, düzensiz kalp ritmine, kardiyomiyopatiye (kalp kasında zayıflamayaı), kalp krizi ve İnme – felç riskinin artmasına sebep olabilir.

Alkol Kullanımı ve Kardiyovasküler Sorunlar

Kardiyovasküler sistemin bozulması ile birlikte farklı sağlık problemlerinin gelişmesine de zemin hazırlayan alkol kullanım alışkanlığı bırakılmalı, yakın çevresinde alkol kullanımının fazla olduğu risk altındaki bireylerin de sağlık profesyonellerinden destek alması gerekebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Alkol Kullanımı ve Beyin Hasarı İlişkisi

Alkol Kullanımının Ruh Sağlığı Üzerine Etkisi

Alkolün zihinsel sağlık üzerinde oldukça derin bir etkisi vardır ve hem kısa vadeli hem de uzun vadeli bilişsel işlevleri etkiler. Kısa vadede alkol kullanımı muhakeme yeteneği, denge- koordinasyon ve reaksiyon süresini olumsuz etkileyerek kazalara veya yaralanmalara sebep olur.

Uzun süreli alkol kullanımı depresyon ve anksiyete gibi ciddi zihinsel sağlık bozukluklarına yol açabilir. Alkolün ayrıca mevcut zihinsel sağlık koşullarını kötüleştirdiği ve bu tür sorunlara yatkınlığı olan kişiler için onu bir risk faktörü haline getirdiği bilinmektedir.

Alkol Kullanımının Ruh Sağlığı Üzerine Etkisi

Alkol kullanımının bağımlılık haline gelmesi, hafıza kaybı ve bilişsel gerileme ile karakterize edilen bir durum olan alkolün neden olduğu demansla sonuçlanabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Yüksek Tansiyon İnme – Felci Tetikler mi?

Alkol Kullanımı ve Artan Kanser Riski

Alkol tüketimi, karaciğer, meme, yemek borusu ve kolorektal kanser dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin yüksek riskiyle ilişkilendirilmektedir. Bu ilişkinin altında yatan mekanizmalar karmaşıktır.

Alkolün kanserojen olduğu bilinen asetaldehite dönüşmesini içerir. Ek olarak alkol, vücudun hasarlı DNA’yı onarma yeteneğini bozabilir ve kanser gelişme riskini daha da artırabilir.

Dünya Sağlık Örgütü alkolü Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırarak insanlarda kansere neden olma potansiyelini vurgulamıştır.

Alkol Kullanımı ve Artan Kanser Riski

İlginizi Çekebilir: İnme Riski Oluşturan Durumlar Nelerdir?

Alkol kullanımının aşırı ve uzun süreli kullanımla ilişkili potansiyel olumsuz etkilerin farkına varmak oldukça önemlidir. Karaciğer hasarından zihinsel sağlık etkilerine ve artan kanser riskine kadar, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi oldukça fazladır. Bu olumsuz etkileri azaltmak ve genel refahı artırmak için alkol kullanımından uzak durmak oldukça önemlidir.

Okumaya Devam Edin: 4 Adımda Daha Sağlıklı Yaşam Tarzına Sahip Olun

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.