Bel ağrısı, temel olarak mekanik bel ağrısı ve mekanik olmayan bel ağrısı olarak iki sınıfta incelenebilir. Bel ağrılarının büyük çoğunluğu, hareketle ilişkili olan kas-iskelet sistemi yapılarından kaynaklanan mekanik bel ağrılarıdır. Disk yıpranmaları, bel fıtığı, kas ağrıları, kanal daralması, piriformis sendromu ve omur eklemlerinde kireçlenme mekanik bel ağrısı yapan nedenlerden bazılarıdır. Mekanik olmayan bel ağrıları ise sinir kaynaklı, sistemik hastalık kaynaklı veya yansıyan bel ağrısı olarak sınıflandırılabilir.
Bel ağrıları nadiren tehlikeli bir durumu ifade eder. Ani başlayan ve şiddetli bel ağrıları, istirahat etmeye rağmen geçmeyen inatçı ağrılar, bacaklarda uyuşma ve güçsüzlüğün eşlik ettiği durumlar, idrar kaçırma problemlerinin yaşanması mutlaka bir doktora gitmenizi gerektiren durumlardır. Ancak bel ağrılarının önemli bir kısmını evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle tedavi etmek mümkün.
Bel Ağrısı İçin Evde Yapılabilecekler
1. Aktif Kalın
Ağrı oluşması için her zaman bir doku hasarı meydana gelmesi gerekmez. Bazı durumlarda hafif bir kas spazmı ağrıyı tetikler ve kişinin önceki ağrı deneyimleri, hareket etme korkusu ve psikolojik durumu gibi faktörler ağrı şiddetini arttırır. Bel ağrısı yaşayan kişiler, genellikle hareket etmemeleri gerektiğine ve hareket ederlerse ağrılarının şiddetleneceğine inanırlar. Ancak bu yanlış bir inanıştır.
Bel ağrısı sebebiyle uzun süre hareketsiz kalmak, bel kaslarınızın zayıflamasına ve hareket korkusunun yerleşmesine neden olur. Kasların zayıflaması omurga sağlığı için iyi değildir ve ağrının kronikleşmesine neden olabilir. Bu nedenle tamamen hareketsiz kalmak yerine sizde ağrıyı tetikleyen hareketleri birkaç günlüğüne azaltın. Kısa süreli yatak istirahatinin ardından günlük aktivitelerinize kontrollü bir şekilde geri dönmeye başlayın. Gün içinde yapacağınız 15-30 dakikalık yürüyüşler bel ağrınızı ve hareket korkunuzu yenmeye yardımcı olacaktır.
2. Egzersiz Yapın
Bel ve karın kaslarınızın güçlü olması, omurganızı destekler ve bel ağrınızı azaltır. Fizyoterapistinizin önerileri doğrultusunda yapacağınız esneme ve güçlendirme egzersizleri ile bel ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Esnekliği ve kas kuvvetini arttırmak için yoga, pilates ve tai-chi gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz. Özellikle ağrılı dönemlerde rekabetçi sporlardan (futbol, basketbol, koşu) uzak durmalısınız.
İlginizi Çekebilir : “Evde Yapabileceğiniz Bel Egzersizleri“
3. Duruşunuzu Düzeltin
Ayna karşısına geçin ve duruşunuzu gözlemleyin. Kendinize şu soruları sorun:
- Belimdeki çukurluk artmış veya azalmış mı?
- Sırtım kambur duruyor mu?
- Omuzlarım eşit hizada mı?
Belimizde lordoz adını verdiğimiz bir çukurluk mevcuttur. Bu çukurluk doğaldır ve herhangi bir hastalık belirtisi değildir. Ancak bazı kişilerde bu çukurluk fazla artar (hiperlordoz) veya düzleşir (bel düzleşmesi). Kendinizi bu gözle inceleyin ve bir sorun olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza veya fizyoterapistinize başvurun.
Çalışırken hangi pozisyonda durduğunuzu ve neleri yanlış yapıyor olabileceğinizi düşünün. Örneğin masa başı bir işte çalışıyorsanız kollarınızı masaya eşit şekilde uzatmayı, ekranı göz hizanıza almayı, ayaklarınızın altına hafif yükseltiler koymayı ve bel çukurunuzu destekleyecek ince bir yastık kullanmayı düşünebilirsiniz.
Okumaya devam edin : “Ofis Çalışanlarına Bel ve Sırt Ağrıları İçin 11 Öneri“
4. İdeal Kilonuza Ulaşın
Fazla kilo bel ağrılarının önemli nedenlerinden biridir. İdeal kilonuza ulaşmak için diyet ve spor yapın. Yardıma ihtiyacınız varsa bu konuda bir diyetisyene danışabilirsiniz. Fazla kilolarınızı vermek, belinizdeki yükü hafifletir ve bel ağrılarınızı geçirir.
5. Uyku Pozisyonuna Dikkat Edin
Bel ağrınızın neden kaynaklandığına bağlı olarak sırtüstü veya yüzüstü yatmak ağrınızı şiddetlendirebilir. Belirli yatış pozisyonları bel ağrınızı azaltır. İdeal uyku pozisyonu kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bu nedenle size en uygun yatış pozisyonunu bulmak için birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Örneğin:
- Yan yatış pozisyonunda dizlerinizin arasına yastık koyun
- Sırtüstü yatış pozisyonunda dizlerinizin altına yastık ve bel çukurunuzun altına rulo yaptığınız bir havlu koyun
- Yüzüstü yatış pozisyonunda karnınızın altına bir yastık koyun
Okumaya devam edin : “İdeal Uyku Pozisyonu ve Doğru Yatış Pozisyonu“
6. Sigarayı Bırakın
Araştırmalar, sigara içen insanlarda omurgadaki disklerin daha fazla dejenerasyona uğradığını göstermektedir. Sigara içenlerin bel ağrısı yaşama ihtimali sigara içmeyenlere göre daha fazladır. Sigara kullanmak omur kemiklerini zayıflatır ve disklerin beslenmesini olumsuz etkiler. Omurga sağlığınız için hemen sigarayı bırakın!
7. Soğuk veya Sıcak Uygulamalar Yapın
Bel ağrısında sıcak mı yoksa soğuk mu kullanılması gerektiği sıklıkla tartışılır.
- Bel bölgenizde bir iltihap ve şişlik varsa; soğuk uygulamak o bölgedeki şişliği azaltır ve sizi rahatlatır.
- Bel bölgenizde kas spazmı varsa; sıcak uygulamak kaslarınızı gevşetir ve ağrınızı azaltır.
Kendi başınıza ağrının iltihaptan mı yoksa kas spazmından mı kaynaklandığını anlamayabilirsiniz. Bu durumda iki uygulamayı da deneyin. Sıcak veya soğuk uygulamadan bir tanesi sizi rahatlatacaktır. Sizin için uygun olanı bulduktan sonra günde 2-3 defa ve 10-15 dakika boyunca uygulama yapabilirsiniz.
Okumaya devam edin : “Fizik Tedavide Sıcak ve Soğuk Nasıl Kullanılır?“
8. Masaj Yaptırın
Gergin kasların gevşetilmesi ve kan dolaşımının arttırılması için bel bölgenize masaj yaptırabilirsiniz. Özellikle ilk seanslarda masajın şiddetinin çok hafif olmasına dikkat edin. Şiddetli masaj uygulamaları aksine ağrınızı arttırabilir.
İlginizi çekebilir:
- Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
- Bel Fıtığı Fizik Tedavi ile Tedavi Edilebilir mi?
- Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?