Parmak Kütletme Alışkanlığı Neden Olur? Nasıl Bırakılır?

Parmak kütletme eklemler, komşu bağ dokusu ve kaslardaki gerimi azaltıp rahatlama sağlasa da alışkanlık haline dönüşmesi halinde sorun olabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Parmak kütletme eklemler, komşu bağ dokusu ve kaslardaki gerimi azaltıp rahatlama sağlasa da alışkanlık haline dönüşmesi halinde sorun olabilir. Özellikle çıkan ses eklemlerini çıtlatan değil ama çevresindeki kişilere rahatsızlık verebilir. Bu nedenle yapan kişiyi vazgeçirebilmek için “ellerin kireçlenecek”, “böyle kütletince acımıyor mu?” gibi ifadeler sıklıkla kullanılır.

  • El ve parmaklarını gün boyu yazı yazmak, müzik enstrümanı çalmak, el işi yapmak gibi aktivitelerde kullanan ancak düzenli esnetme hareketleri yapmayan kişiler parmak çıtlatma ihtiyacını daha çok hissedebilir. Ellerin yoğun kullanımı kaslar ve eklemlerde stresin birikmesine ve tutulmaya yol açabilir.
  • Başta eklemlerde biriken stresi rahatlatmak için yapılsa da kütletme sırasında oluşan rahatlama hissi hatta çıkan ses, kişide bunun alışkanlığa ve tike dönüşmesine yol açabilir. Parmak kütletmenin bağımlılık yaptığı bile söylenebilir. Etraftaki insanlar rahatsız olmasına ve uyarmasına rağmen çoğu kişi bu alışkanlıktan vazgeçemez. Kaşınan bir yeri kaşıma gibi gerekli hissedilebilir.

parmak

  • Sinirlilik, stres altında olmak gibi psikolojik nedenler de parmak kütletme ihtiyacına yol açabilir.
  • Kütletme ile oluşan sesin bilimsel açıklaması eklem sıvısında çözünmüş durumdaki gazların, eklemi büküp genişletince kabarcık oluşturması ve sonra aniden patlamasıdır. Bu gazların tekrar çözünmesi yaklaşık 20 dakika alır, bu da parmaklarımızı neden hemen tekrar kütletemediğimizi açıklamaktadır.
  • Parmak kütletmenin eklem iltihabı ya da romatizmaya yol açtığına dair bilimsel kanıt yoktur. Ancak sürekli eklemleri zorlayıp kütletmek zamanla kemikleri koruyan kıkırdak tabakanın aşınmasına yol açabilir. Kesin olarak söylenebilecek şey ise eklemleri kütletme alışkanlığının kişinin çevresindeki insanları rahatsız ettiğidir.

Parmak Kütletme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Parmak Kütletme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Öncelikle kütletme alışkanlığının altında yatan neden üzerinde düşünmelisiniz. Eğer stres tetikliyorsa derin nefes alma, egzersiz ya da meditasyon gibi stresle başa çıkmada farklı teknikler deneyebilirsiniz.

Stres topu sıkmak gibi elleri meşgul edecek başka bir stres azaltıcı yöntem denenebilir.

Kütlettiğiniz her sefer bunun farkına varmak ve kendinizi durdurmak bu alışkanlığı azaltmanıza yardım edebilir. Bileğinize paket lastiği takıp, parmaklarınızı her çıtlatmanızda lastiği gerip cildinize vurmanız diğer bir caydırıcı tekniktir.

El, bilek ve kol esnetme hareketleri parmak eklemlerini kütletme ihtiyacını azaltabilir. Saat başı veya iki saatte bir germe-esnetme hareketleri yapabilirsiniz. Bunun için elleriniz avuç içleri birbirine yapışık yüzünüzün önünde birleştirip yavaşça göbek hizasına, kolda gerginlik hissedene dek aşağı indirin.

Diğer bir hareket ise önce eli çok sıkmadan yumruk yapıp daha sonra parmakları olabildiğince geniş açmaktır. Bu hareketleri birkaç kez tekrarlayın. Parmak kütletme alışkanlığından kurtulmak için bir miktar irade göstermek gerekir. Her şeye rağmen günde birkaç kez kütletmenin zararı olmadığını söyleyebiliriz.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Parmaklarda şişlik, şekil bozukluğu, ağrı olan durumlarda doktora muayene olabilirsiniz.

Okumaya Devam Edin: El Titremesi ve Titremeye Sebep Olabilen 5 Etken

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.