Romatoid Artrite (RA) Neden Olan 5 Faktör

Romatoid artrit (RA) eklem iltihabıyla karakterize, ağrıya, sertliğe ve şişmeye yol açan kronik bir otoimmün hastalıktır. Erken tedavi ve müdahale için belirtileri bilmek oldukça önemlidir.

Romatoid artrite (RA) baktığımızda, eklem iltihabıyla karakterize, ağrıya, sertliğe ve şişmeye yol açan kronik bir otoimmün hastalıktır. RA’nın kesin nedeni belirsizliğini korurken, araştırmacılar bu durumun gelişimine katkıda bulunan çeşitli faktörler tespit etmişlerdir. Bu faktörleri anlamak, romatoid artritin erken dönemde önlenmesi ve tedavisi için oldukça önemlidir.

 Romatoid Artrit Sebepleri

1-Romatoid Artrit ve Genetik Faktörler

Romatoid Artrite sebep olan genetik faktörler

Romatoid artrite neden olan  en temel faktörlerden biri de genetik yatkınlıktır. Aile geçmişinde Romatoid Artrit öyküsü olan bireylerin bu durumu yaşama riski daha yüksektir. Bazı kişilerin lökosit antijeni (HLA) genleri gibi spesifik genetik belirteçler, Romatoid Artrit dahil olmak üzere otoimmün bozukluklara karşı daha yatkın olurlar. Genetik tek başına hastalığın gelişimini belirlemezken, bireyin duyarlılığının şekillenmesinde önemli bir rol oynar.

İlginizi Çekebilir: Kalça Ağrısı Neden Olur? Romatoid Artrit ile İlgisi Var mıdır?

2- Romatoid Artrite Sebep Olan Çevresel Tetikleyiciler

Çevresel faktörler, genetik olarak duyarlı bireylerde romatoid artrite sebep olabilir. Enfeksiyonlar, sigara ve alkol tüketimi, hormonal değişiklikler gibi belirli çevresel unsurlara maruz kalma, anormal bir bağışıklık tepkisini başlatarak Romatoid Artritin başlamasına yol açabilir.

Sigara içmek

Özellikle sigara içmenin önemli bir çevresel risk faktörü olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bir çalışmada sigara içenlerde Romatoid Artrit gelişme olasılığı sigara içmeyenlere göre daha yüksektir. Ek olarak  geçirilen enfeksiyonlar, bağışıklık sistemini otoimmün durumların gelişmesine katkıda bulunacak şekilde etkileyebilmektedir.

3- Romatoid Artrite Sebep Olan Hormonal Faktörler

Romaotid Artrite sebep olan hormonel faktörler

Özellikle kadınlarda hormonal dalgalanmalar Romatoid Artritin gelişimi ve ilerlemesini etkileyebilir. Romatoid Artrit kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve başlangıcı genellikle hamilelik veya menopoz sırasında meydana gelen hormonal değişikliklerle çakışır. Bir kadın hormonu olan östrojen, bağışıklık sisteminin tepkisini etkileyerek kadınlarda Romatoid Artritin gelişmesine katkıda bulunabilir.

4-Bağışıklık Sisteminin Bozulması

romatoid artrit

Romatoid artrit temel olarak bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun kendi sağlıklı eklem dokularına saldırdığı bir otoimmün bozukluktur. Bağışıklık tepkisindeki dengesizlik, özellikle T hücreleri ve B hücreleri gibi bazı bağışıklık hücrelerinin arızalanması, eklemleri hedef almasına yol açar. Bu bağışıklık tepkisinden kaynaklanan kalıcı iltihaplanma, eklemlerin iç yüzeylerine zarar verir ve sonunda eklem deformitelerine yol açar.

5-Yaşam Tarzı Faktörleri

Diyet ve obezite gibi bazı yaşam tarzı faktörleri romatoid artrit riskini ve şiddetini etkileyebilir. İşlenmiş gıdalar açısından yüksek ve antioksidanlar açısından düşük bir diyet, Romatoid Artrit dahil inflamatuar durumların gelişme olasılığının arttırabilir. Üstelik obezite, ekleme binen yükün ve stresin artmasına bağlı olarak Romatoid gelişme riskinin artmasına sebep olur.

diz ağrısı

Romatoid Artrit genetik, çevresel, hormonal, bağışıklıkla ilgili ve yaşam tarzı faktörlerinin birleşiminden etkilenen karmaşık bir durumdur. Bu faktörlerin erken tanısı, otoimmün bozukluktan etkilenen bireyler için hedefe yönelik tedavileri geliştirmek açısından önemlidir.

Okumaya Devam Edin: Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.