Morton Nöroma / Ayak Parmaklarında Sinir Sıkışması Nedir?

Morton Nöromas, intermetatarsal nöroma olarak da adlandırılan, ayak baş parmağınızda bulunan dokunun kalınlaşmasıdır. Detaylı bilgi için tıklayın..

Morton Nöroması Nedir?

motor nöroma

Morton Nöroması, ayrıca intermetatarsal nöroma olarak da adlandırılan, ayak baş parmağınızda bulunan dokunun kalınlaşmasıdır. Bu doku, bir sinire bitişiktir. Sinire uygulanan baskı onu tahriş eder ve ağrıya neden olur. Ağrı genellikle üçüncü ve dördüncü parmağınız arasında ortaya çıkar.

Morton Nöroması kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır.

Nedeni ise genellikle yüksek topuklu ayakkabılardır, çünkü ayaklara baskı yaparlar. Çözüm, topukları daha düşük olan ayakkabılara geçmek kadar basit olabilir.

Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir?

Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir?

Morton Nöromasının bir yumru gibi gözle görülür bir belirtisi yoktur. Bu yüzden hissettiklerinize göre hareket etmeniz gerekir. İlk belirti, parmaklarınız arasında karıncalanma olabilir.

Zamanla karıncalanma daha da güçlenebilir. Ayak başı veya parmaklarınızın tabanında ani ağrılar hissedebilirsiniz. Ayaklarınızın içinde küçük bir çakıl taşı olduğunu hissedebilir veya çorabınızın toplandığını düşünebilirsiniz.

Parmaklarınızda yanma veya uyuşma tarzında farklı hisler hissedilebilir. Yürürken veya ayaklarınızı sıkan ayakkabılar giyerken rahatsızlık artabilir. Ağrı genellikle geceleyin azalır.

İlginizi Çekebilir: İnme Hastalarında Karıncalanma Hissi Neden Olur?

Morton Nöroması Nedenleri

Morton Nöroma nedenleri Nelerdir?

Sağlık profesyonelleri, Morton nöromasının tam olarak neyden kaynaklandığını kesin olarak bilmiyorlar. Bu, ayaktan parmağa giden sinirin ezilmesi, germesi veya yaralanmasından kaynaklanabilir. Ancak birkaç faktör bu durumun olasılığını artırabilir. Bunlar arasında:

Ayakkabılar: Yüksek topuklu ayakkabılar parmaklarınıza veya ayak tabanınıza baskı yapabilir. Dar veya uygun şekilde uyumayan ayakkabılar da aynı etkiyi yapabilir.

Spor: Koşu veya tenis gibi yüksek etkili aktiviteler ayaklara stres uygulayabilir. Ayak parmaklarına baskı yapan kayak veya tırmanma gibi sporlar da bu duruma neden olabilir.

Ayak yapısı: Düz ayak, aşırı yüksek kavisli ayak, şekli bozulmuş parmaklar (“çekiç parmaklar“) veya diğer anormal durumlar, Morton Nöromasına daha yatkın olmanıza neden olabilir.

Doktora Ne Zaman Gitmelisiniz

Eğer ağrı birkaç gün boyunca devam ederse, şikayetleri görmezden gelmeyin. Ayaklarınıza daha rahat olan ayakkabılara geçin. Bir süre daha yoğun egzersiz yapmayın veya ayaklarınıza fazla yük bindirmeyen yüzme benzeri egzersizlere yönelebilirsiniz.

Eğer ayaklarınız hala ağrıyorsa, doktorunuza danışmanızda fayda var. Sorunu hızlı bir şekilde bulmak, başa çıkmayı çok daha kolay hale getirebilir.

Morton Nöroma Teşhisi

Morton Nöroma Teşhisi

Morton Nöromasına sahip olup olmadığınızı anlamak için doktorunuzun semptomlarınız hakkında detaylı değerlendirme yapmış olacaktır. Ancak emin olmak için daha fazla test yapmanız gerekebilir.

Semptom geçmişi: Doktorunuz, yaşadığınız ağrı hakkında sorular soracak, ne zaman başladığını, giydiğiniz ayakkabı türlerini ve iş ve diğer aktivitelerinizi hakkında detaylı bilgi alacaktır.

Fiziksel muayene: Doktorunuz muhtemelen ilk olarak ayağınıza basarak hassas bir nokta kontrol edecek. Ayak parmaklarınız arasında bir tıklama hissediyorsanız, bu aynı zamanda Morton Nöromasının bir belirtisi olabilir.

Röntgen: Bir röntgen, doktorunuzun kırık gibi diğer potansiyel sorunları elemesine yardımcı olabilir.

Ultrason:  Bu test, ses dalgalarını kullanarak görüntüler oluşturur ve Morton nöroması gibi yumuşak dokuları içeren diğer durumları tespit etmek için iyi bir yoldur.

Hareket aralığı testi:  Doktorunuz ayağınızı ve parmağınızı oynatarak ağrınızın nedeninin artrit veya eklem iltihabı olup olmadığını kontrol eder.

MR: Manyetik rezonans görüntüleme, yumuşak dokularınıza bakmak için radyo dalgaları ve manyetik alan kullanır.

İlginizi Çekebilir:  Ayak Ve Ayak Bileği Egzersizleri

Morton Nöroması Tedavisi ve Evde Uygulanan Çözümler

Morton Nöroması Tedavisi ve Evde Uygulanan Çözümler

Ayakkabı içi destekler: Ayakkabınızın içine yerleştirilen pedler, ayağınıza binen baskıyı azaltabilir. Doktorunuz, ayak formunuza tam olarak uyan özel yapılmış bir destek önerebilir.

Buz masajı: Soğuk masaj ağrı bölgenizde etkili sonuçlar yaratabilir.

Dinlenme: Doktorunuz, semptomlar geçene kadar çok fazla ayaklarınızı yormamanızı isteyebilir.

Sağlıklı kilo yönetimi: Eğer fazla kiloluysanız ve bu ekstra kiloların bir kısmını kaybederseniz, bu da yardımcı olabilir.

Ayakkabı değişikliği: Yüksek topuklu ayakkabılar veya sıkı ayakkabılar semptomlarınızı artırabilir. Parmaklarınız için rahat olan ayakkabılara geçin.

Fizik Tedavi: Sağlık profesyonelleri, ayak kaslarınızı germeye ve güçlendirmeye yardımcı olacak egzersizleri size gösterebilir.

İlginizi Çekebilir:  İnme – Felç Sonrası Yürüme ve Denge Bozukluğu

 

Eğer hala şikayetleriniz devam ediyorsa, doktorunuz şu tedavilere geçebilir:

Steroid enjeksiyonları: Bu iğneler, sinirin tahrişini hafifletebilir. Uyuşturucu enjeksiyonları. Doktorunuz ayağınızdaki bölgeyi uyuşturmak için anestezi içeren bir iğne yapabilir.

“Dekompresyon” ameliyatı: Eğer bir operasyona ihtiyacınız varsa, bu işlem, etkilenen bölgeye yakın ayak içinde bazı bölgelere müdahale etmek için uygulanır. Sinire baskıyı azaltabilir.

Soğuk tedavi: Bu, tahriş olmuş sinire aşırı düşük sıcaklıklar uygulamayı içerir ve bu da sinir hücrelerinin bir kısmını etkisiz hale getirir. Soğuk tedavi alan insanlarda Morton Nöromasının tekrarlaması daha az olabilir.

• Nörektomi: Bu siniri çıkaran cerrahi de bir seçenektir, ancak genellikle diğer tüm tedaviler başarısız olduğunda düşünülür.

Semptomlarınız ne kadar ciddi ve hangi tür tedavi aldığınıza bağlı olarak, iyileşme süreniz çok kısa veya birkaç ay sürebilir.

Okumaya Devam Edin: Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.