Egzersizi Rutininizin Bir Parçası Haline Getirmenin 7 İpucu

Günlük yaşantımızda, yoğun programlar ve hareketsiz yaşam tarzı ile dolu olan bu dünyada, düzenli egzersizi hayat rutininize eklemek zor olabilir. Bu yazımızda size 7 ipucu ile yardımcı oluyoruz.
Egzersiz Rutini Oluşturmak

Günlük yaşantımızda, yoğun programlar ve hareketsiz yaşam tarzı ile dolu olan bu dünyada, düzenli egzersizi hayat rutinimize dahil etme motivasyonunu bulmak zor olabilir. Özellikle Covid-19 salgını ile hayatımıza yerleşen uzaktan çalışma stili hareketsiz yaşam tarzına bir örnek olabilir. Ancak fiziksel ve zihinsel sağlığımızın korunması adına egzersizi bir alışkanlık haline getirmeliyiz .

Bu yazımızda sizlere egzersizi günlük rutininizin bir parçası haline getirmenize yardımcı olacak yedi ipucu hazırladık.

İlginizi Çekebilir: 4 Adımda Daha Sağlıklı Yaşam Tarzına Sahip Olun

1-Gerçekçi Hedefler Belirleyin

egzersiz hedefleri

Ulaşılabilir hedefler belirlerleyerek güne başlayın. Örnek verecek olursak; günde 30 dakika yürümek, belirli sayıda mekik çekmek, açma- germe hareketleri yaparak vücudumuzu günün temposuna hazırlamak gibi gerçekçi hedefler size bir amaç ve başarı duygusu vereceğinden güne motivasyon dolu başlamanızı sağlayacak.

2-Günlük Program Oluşturun

egzersiz prgoramı oluşturun

Kendinize bir planyalıcı oluşturun. Bu planlayıcıda egzersizi diğer programlarınız gibi birbiri arasında değerlendirin. Tutarlılık bu aşamada oldukça önemlidir. Bu sebeple sizin için uygun bir zamanı seçin ve ona bağlı kalın. Zamanla egzersiz, rutininizin doğal bir parçası haline gelecektir.

3-Yapmaktan Keyif Aldığınız Bir Aktivite Bulun

basit egzersizler

Egzersizler zorlayıcı olmak zorunda değildir. Vücudunuza uygun egzersizi bulmak için uzmanına danışın. Ama basitçe evde dans edebilir, ritmik yürüyüşler yapabilir, yüzme veya yoga kurslarına gidebilirsiniz. Gerçekten yaparken keyif alabileceğiniz aktivite veya egzersizi bulun. Antrenman saatinizi sabırsızlıkla beklediğinizde istikrarlı olmak daha kolay hale gelecektir.

İlginizi Çekebilir: Duruş Bozukluğu Egzersizleri Eğitim Videosu

4-Kısa Süreli Programlar Oluşturun

egzersiz süresi nasıl olmalı

Egzersiz yapmaya yeni başlıyorsanız, yoğun tempolu egzersizlerle kendinizi sıkıştırmayın. Küçük, yönetilmesi kolay olan seanslarla başlayın ve vücut toleransınıza göre süreyi ve aktivite sıklığını yavaş yavaş arttırın. Unutmayın ki her egzersiz her bireye uygun değildir.

İlginizi Çekebilir: Masa Başı Çalışanları İçin Boyun Ağrısını Azaltacak 10 Öneri

5- Çevrenizle Sosyalleşin

grup egzersizlerinin önemi

Egzersiz planınıza ailenizle, arkadaşlarınızla paylaşabilir ve onları davet edebilirsiniz. Grup halinde yapılan aerobik egzersizler daha keyifli olabilir. Bir spor salonuna başlamak, bir arkadaşınız ile düzenli yürüyüşler yapmak hem fiziksel sağlığınıza hem de ruhsal sağlığınıza faydalı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Bel Ağrısı Neden Olur?

6- İlerlemenizi Kaydedin

egzersizlerinizi ve ilerlemenizi kaydedin

Egzersizlerinizi ve başardığınız ilerlemenizin kaydını tutun. Sağlık uygulamaları, not defterleri size bu konuda yardımcı olacaktır. Kayıtlarınız başarınızı takip etmenizi sağlayacağından istikrarlı olmanıza karşı da motive edecektir.

İlginizi Çekebilir: Ofis Çalışanlarına Bel Ve Sırt Ağrıları İçin 11 Öneri

7- Rahat Olun

egzersiz için motive olmak

Hayat öngörülmez olabilir, planlarınız istediğiniz rutinde gitmeyebilir. Bu aşamada egzersizi rutinlerinize uyarlamaya hazır olun. Bir antrenmanınızı kaçırırsanız onun üzerinde çok durmayın. Ertesi gün tekrar rutininize kaldığınız yerden devam edin. Önemli olan sağlığınıza uzun vadeli bağlılığınızı sürdürmektir.

Egzersizleri günlük yaşamınıza dahil etmek çaba ve özveri gerektirir. Bu çabaların sonunda egzersizin faydaları tüm uğraşınıza değer olduğunu unutmayın.

Düzenli fiziksel aktivite; ruh sağlığınızı güçlendirir, yaşam kalitenizi arttırır, günlük stresinizi azaltır. Vermiş olduğumuz ipuçlarını takip ederek, egzersizi günlük rutininize kazandırarak daha sağlıklı ve mutlu olmanın uzun süreli faydalarından yararlanmak sizin elinizde.

 

İlginizi Çekebilir: Duruş Bozukluğunuzu Düzeltmek İçin Fizyoterapi Egzersizleri

Fizyoterapist Yusuf Sarıçan
2017 yılında İstanbul Üniversitesi Fizyoterapi Bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde solunum fizyoterapisti olarak çalıştım. 2019 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde çalışmaktayım.