Miyofasiyal ağrı sendromu, sıklıkla fibromiyalji ile karıştırılmaktadır. Her iki durumda da kas ağrısı mevcuttur. Ancak fibromiyaljide yaygın vücut ağrısı ve yorgunluk şikayeti ön plandadır. Miyofasiyal ağrı sendromunda tek bir kasta veya bir kas grubunda, halk arasında kulunç diye bilinen tetik noktalar oluşur. Bu tetik noktalar, kas-iskelet sisteminde en sık görülen ağrı nedenidir.
Tetik Nokta Nedir?
Tetik noktalar, kas içinde düzgün kasılıp gevşeyemeyen kas liflerinin oluşturduğu ağrılı bölgelerdir. Tetik noktanın bulunduğu bölge genellikle ağrılıdır ve dokunulduğunda gergin bir bant şeklinde hissedilir. Bu noktaya basıldığında, ağrı yayılım gösterebilir veya kasta seyirme hareketi oluşabilir.
Tetik noktalar aktif veya gizli (latent) olabilir. Aktif tetik noktalar dinlenme veya aktivite sırasında ağrı oluştururlar. Gizli (latent) tetik noktalar ise normalde ağrısızdır, ancak üzerine basıldığında ağrı oluşturur. Latent tetik noktalar soğuğa maruz kalma, stres, aşırı kullanım ve farklı travmalar nedeniyle aktif hale geçebilirler.
Bazı durumlarda ise kişinin ağrıyı hissettiği bölge tetik noktanın bulunduğu yer olmayabilir. Bu tür ağrılara yansıyan ağrı denir.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Neden Olur?
Sabit pozisyonda uzun süre durmak bazı kasların da uzun süre kasılı kalacağı anlamına gelir. Böyle durumlarda bazı kas lifleri gevşeyemeyebilir. Uygun şekilde kasılıp gevşeyemeyen kas liflerinde tetik noktalar meydana gelebilir. Bu nedenle masa başı çalışanlarda, bilgisayar karşısında uzun süreler geçirenlerde, sabit pozisyonda uzun süre mesleksel veya hobi aktiviteleri yapanlarda miyofasiyal ağrı sendromu daha sık görülmektedir.
Kasın aşırı kullanımı (overuse), sürekli tekrarlayan aktiviteler ve çeşitli ağrılı durumlar tetik nokta gelişmesi açısından risk oluşturur. Ayrıca skolyoz, kifoz ve çeşitli postür bozukluğu yaşayan kişilerde de tetik noktalar daha sık görülür.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Miyofasiyal ağrı sendromunda tedavinin amacı ağrıyı gidermek ve kasın fonksiyonunu geri kazanmasını sağlamaktır. Tedavide steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. İlaç dışı tedaviler ise şunlardır:
- Fizik Tedavi: Ağrı kesici elektrik akımları (TENS), yüzeyel ve derin sıcak uygulamaları (hotpack veya ultrason)
- Miyofasiyal Gevşetme Tedavisi
- Tetik Nokta Enjeksiyonu
- Germe Egzersizleri
- Kuru İğne Tedavisi
- Aerobik Egzersiz
- Masaj Terapisi
- Akupunktur
Okumaya Devam Edin :
- Duruş Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
- Skolyoz Nedir? Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Fibromiyalji (Kas Romatizması) Tedavisi
- Sırt Ağrısının 15 Nedeni
Referans : webmd.com