Boyun ağrısı veya boyun tutukluğu çok sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Çoğu zaman bu sorunlar birkaç günde gelip geçer ve hafif atlatılır. Ancak bazen de şiddetli ve hayatı oldukça kısıtlayıcı olabilir. Bu durumda yardım almak için doktora görünmeniz gerekebilir. Peki boyun ağrısı için hangi doktora gidilir? Hangi branş veya bölüm boyun ağrısına bakar? Boyun ağrısı yapan nedenlerin önemli bir kısmı fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünün alanına girer.
Eğer boyun ağrısı ve tutukluk birkaç gün ya da haftadan daha uzun sürerse doktora görünmeniz gerekebilir. Kas ya da bağ dokusu kaynaklı ağrı ve tutulmada istirahat, boyun egzersizleri, sıcak uygulama ilk basamak tedavi yöntemleri arasındadır. Eğer bu tedavilerle rahatlama olmazsa doktor muayenesi gerekebilir.
Boyundan başlayıp kola yayılan ağrı; keskin, elektrik çarpması gibi acı, kolda uyuşma karıncalanma hissi, kolda veya elde kuvvetsizlik şikayetleri fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olmanızı gerektirebilir.
Boyunda şişlik, kitle olması lenf bezi büyümesi ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Boynun ön tarafında tiroid bezi bulunur, bu bezin büyümesi nodül veya iltihabi bir nedenden olabilir. Ağrının hareketle değişmemesi, gece şiddetlenmesi, günden güne artması, kilo kaybı, terleme, ateş gibi belirtiler dahili bir hastalığın işareti olabilir. Bu belirtiler varsa öncelikle iç hastalıkları (dahiliye) bölümüne muayene olunabilir.
Aylar süren (kronik) boyun ağrısı, sabah tutukluğu, kaburga ağrısı, bel ve sırt ağrısının eşlik etmesi, ağrının hareketle azalması, diz, kalça, omuz, el bileği gibi eklemlerde şişlik, ağrı, tutukluk olması romatizmal bir hastalığı işaret edebilir. Bel romatizması olarak bilinen ankilozan spondilit özellikle kadınlarda öncelikle boyun ağrısı olarak başlayabilir. Ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar fizik tedavi ve rehabilitasyon ya da romatoloji uzmanlarınca tedavi edilir. Fibromiyalji, polimiyaljia romatika boyun ağrısı yapabilen sık görülen diğer romatizmal hastalıklardır.
Boyun Ağrısı için Acile Gitmek Gerekir mi?
Boyun ağrısı ile beraber bilinç bulanıklığı, şiddetli baş dönmesi, denge kaybı, ateş, mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı (idrar kaçırma veya yapamama gibi) şikayetler varsa gecikmeden acile başvurulması gerekebilir. Trafik kazası, düşme gibi travmatik olaylar sonrası başlayan sorunlarda da acile başvurulması gerekir.
Boyun Ağrısı için Muayeneye Giderken Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Boyun ağrısı için doktora gitmeden önce şikayetlerinizi gözden geçirmeniz ve ne söyleyeceğinizi düşünmeniz tanı ile tedavi sürecinde kolaylık sağlayabilir. Ağrıyı tam olarak nerede ve nasıl hissediyorsunuz? Keskin, batma tarzında, künt, sızlama, yanma gibi tanımlamalardan hangisine daha çok uyuyor? Boynun arkasında mı, sağ veya sol yanında mı, omuzlarda mı ağrınız var? Kollara, sırta veya vücudunuzun başka bölgelerine yayılıyor mu? Ağrınız ne zamandır var; ara ara mı oluyor, sürekli mi, hareket ettikçe veya belli pozisyonlarda artıyor mu? Kolunuz veya elinizde kuvvetsizlik ya da uyuşma fark ettiniz mi? Daha önce herhangi bir tedavi yöntemi denediniz mi?
Muayenede Neler Yapılır?
Doktorunuza başvurduğunuzda öncelikle şikayetlerinizi sorgular. Ardından muayene eder. Muayenede ağrılı bölgenin görünümü, ciltte renk değişikliği olup olmaması, şişlik ya da ödem değerlendirmesi, bastırmakla aşırı ağrı ve hassasiyet var mı, boyun hareketleri açık mı bakılır. Bazı özel manevralarla şikayetlerin artması boyun fıtığı, kireçlenme gibi sorunları işaret edebilir. Kol ve bacaklarda duyu, kas gücü ve refleks muayenesi yapılır. Muayene sonrası bir ön tanı oluşur. Bu tanıyı doğrulamak ve olası diğer hastalıkları dışlamak için kan tetkiki, Röntgen fimi, emar filmi (servikal vertebra MRG), EMG gibi tetkikler istenebilir. Sonuçta tanı konulur ve buna göre tedavi düzenlenir.
Boyun Ağrısı Tedavisi
Boyun ağrısı tedavisi nedene göre yapılır. Kas gerilmesi, ligaman gerilmesi, boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı gibi kas iskelet sistemine ait sorunların tedavisinde çoğunlukla fizik tedavi uygulanır. Boyun fıtığına bağlı kol veya bacaklarda ilerleyici kuvvet kaybı, mesane ve bağırsak kontrolünün zayıfladığı durumlarda ameliyat gerektiren bir durum olabilir. Boyun fıtığı ameliyatları genellikle beyin ve sinir cerrahisi tarafından yapılır.