Sinir sıkışması vücudumuzdaki bir sinirin ezilmesi, sıkışması ya da gerilmesi sonucu oluşabilir. Sinir sıkışmaları çoğunlukla kol ve bacaklardaki sinirlerde görülür ve genelde tek bir bölgeyi etkiler. Sıkışan sinirin ileti sağladığı bölgelerde ağrı ve uyuşma, ileri evrelerde kaslarda güçsüzlük ve kas kaybı gibi belirtiler görülebilir.
Sinir sıkışması belli hareketlerin aşırı tekrarlı yapılması nedeniyle ortaya çıkabilir. Diyabet (şeker hastalığı), hipotiroidi (guatr) ve romatiod artrit gibi hastalıklar sinir sıkışmasına yatkınlık oluşturabilir.
Sinir Sıkışması Tipleri Nelerdir?
Vücudumuzdaki sinir liflerini etkileyen birçok farklı sinir sıkışması sendromu vardır. Bunlardan en yaygın olanları ise şunlardır:
Karpal Tünel Sendromu
En yaygın görülen sinir sıkışması çeşidi, el bileğinde sinir sıkışması – karpal tünel sendromudur. Kolumuzdan başparmağa kadar uzanan median sinirin, el bileği seviyesinde sıkışması nedeniyle oluşur. Bu sinir, el bileğimizde karpal tünel adı verilen bir oluktan geçer. El bileğinin tekrarlı ve zorlu hareketleri bu bölgede ödeme ve dolayısıyla median sinirin sıkışmasına yol açabilir. Karpal tünel sendromunda görülen belirtiler şunlardır:
- İlk 3 parmakta daha fazla olmak üzere uyuşma, ağrı,
- Parmak kuvvetinin azalması, elde ağırlık taşımada zorluk,
- İleri evrelerde elin başparmak tarafındaki kaslarda kayıp.
Detaylı bilgi için : “El Bileğinde Sinir Sıkışması – Karpal Tünel Sendromu“
Kubital Tünel Sendromu
Dirsekte sinir sıkışması – kubital tünel sendromu ikinci sıklıkta görülen sinir sıkışması tipidir. Ulnar nöropati veya ulnar sinir tuzaklanması olarak da bilinir.
Dirseğimizi sert bir yere çarptığımızda kolumuzda hissettiğimiz şiddetli acı ve elektriklenme ulnar sinirin bu bölgede kemik ve cilt arasında zedelenmeye müsait bir yerden geçmesi nedeniyledir. Dirseğin uzun süre bükülü kalması veya sert bir yere dayanması ile ulnar sinir sıkışabilir.
Detaylı bilgi için : “Küçük Parmak ve Yüzük Parmağında Uyuşma Neden Olur?“
Supraskapular Sinir Sıkışma Sendromu
Supraskapular sinirin kürek kemiği üzerindeki çentikten geçerken sıkışması ile oluşur. Bu sinir, tekrarlayıcı hareketlere bağlı oluşan gerilme veya travma gibi nedenlerle sıkışabilir. Omuzda ağrı ve kas zayıflığı belirtileri görülebilir.
Guyon Kanalı Sendromu
Ulnar sinirin el bileğinde guyon kanalı denilen dar oluktan geçerken sıkışması ile meydana gelir. Gangliyon kisti, bilekteki kemik kırığı veya çıkığı, lipom gibi tümörler, ulnar arter trombozu veya anevrizması buna neden olabilir.
- El kaslarında incelme,
- El kavrama kuvvetinde zayıflama,
- Dört ve beşinci parmaklarda pençeleşme,
- Ağrı ve uyuşma gibi belirtiler verebilir.
Meraljia Parestetika
Lateral femoral kutanöz sinirin sıkışması sonucu uyluk dış kısımda görülen uyuşma ve karıncalanmadır. Uyluk Dış Kısmında Ağrı ve Uyuşma – Meraljia Parestetika hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Radial Sinir Sıkışma Sendromu
Kolda median ve ulnar sinirle beraber üçüncü ana sinir olan radial sinirin sıkışması sonucu bilek ve parmak fonksiyonları olumsuz etkilenebilir. El bileği ve önkol sırtında, başparmak tarafında ağrı, karıncalanma, el bileğinde güçsüzlük görülebilir.
Sinir Sıkışması Neden Olur?
Sinir sıkışmaları en sık mesleki uğraşlara bağlı tekrarlayıcı hareketler nedeniyle olur.
- Klavye ve fare kullanmak veya piyano çalmak karpal tünel sendromu için risk oluşturabilir.
- Burkulma, incinme, kırık gibi travmalar da sinir sıkışma sendromu ile sonuçlanabilir.
- Şeker hastalığı, hipotiroidi, hipertansiyon, romatoid artrit, hamilelik, obezite sinir sıkışması riskini arttıran hastalık ve durumlardır.
Sinir sıkışması ve sinirin zedelenmesiyle birlikte sinirin kan dolaşımı bozulur, sinir ve çevresindeki dokularda ödem gelişir. Sinir kılıfı hasarlanır ve hasar ilerlerse, bu durum sinir liflerinde kayba neden olabilir.
Sinir Sıkışması Nasıl Anlaşılır?
Sinir sıkışmasında tanı şikayetler, muayene bulguları ve EMG (elektromiyografi) tetkiki ile konulabilir. Gerekli durumlarda ultrasonografi ve MR görüntüleme de tanıya yardımcı olabilir.
Sinir Sıkışması Tedavisi
- Sinir sıkışmasına neden olan hareketlerin modifiye edilmesi,
- Risk faktörlerinin kontrol altına alınması,
- Bileklik benzeri atellerin kullanımı,
- Ödem azaltıcı ve ağrı kesici ilaçlar,
- Fizik tedavi uygulamaları,
- Kortikosteroid enjeksiyonları başlıca tedavi yöntemlerindendir.
- İlerlemiş sinir sıkışmalarında ameliyatla gevşetme yapılabilir.
Okumaya devam edin : “Periferik Sinir Nedir? Periferik Sinir Yaralanmaları“
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.