Siringomiyeli, omurilikte kist – yani sıvı dolu boşluklar – oluşmasıdır. Omurilikte oluşan bu kistlere sirenks adı verilir. Kist zamanla büyüyebilir ve omuriliğe zarar verebilir. Bu durumda; ağrı, güçsüzlük ve duyu kaybı gibi omurilik hasarına bağlı belirtiler gelişebilir.
Siringomiyeli’nin birkaç olası nedeni vardır. Ancak vakaların çoğu Chiari malformasyonu ile ilişkilidir. Chiari malformasyonu, beyin dokusunun omurilik kanalına doğru çıkıntı yapmasıdır. Diğer olası nedenler ise omurilik iltihabı, omurilik tümörleri ve omurilik yaralanmalarıdır.
Siringomiyeli Belirtileri Nelerdir?
Siringomiyeli belirtileri genellikle zaman içinde ve yavaş yavaş gelişir. Bazı durumlarda, öksürme veya ıkınma siringomiyeli semptomlarını tetikleyebilir. Yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır:
- Kas güçsüzlüğü ve kaslarda erime (atrofi)
- Duyu bozuklukları
- Reflekslerde kayıp
- Boyun, kol ve sırt bölgesinde ağrı
- Kaslarda sertlik
- Baş ağrısı
Ne Zaman Doktora Başvurmalı?
Siringomiyeli ile ilişkili belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktora başvurmanız gerekir. Bir omurilik yaralanmasından aylar veya yıllar sonra siringomiyeli gelişebilir. Bu nedenle daha önce geçirdiğiniz bir omurilik yaralanması varsa, mutlaka bu durumu doktorunuza anlatın.
Siringomiyeli Neden Olur?
Siringomiyeli, beyni ve omuriliği çevreleyen beyin omurilik sıvısının, omuriliğin içinde toplanarak sıvı dolu bir kist oluşturmasıdır. Nasıl ve neden olduğu kesin olarak bilinemeyebilir. En yaygın nedenler şunlardır:
- Chiari malformasyonu: Beyin dokusunun omurilik kanalına doğru çıkıntı yapması,
- Menenjit: Beyni ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması,
- Omurilik tümörleri,
- Omuriliğin doğumsal hastalıkları,
- Omurilik Yaralanması: Aylar veya yıllar sonra belirtilere yol açabilir.
İlginizi Çekebilir : “Omurilik Yaralanması Neden Olur?“
Siringomiyeli Tehlikeli Midir?
Siringomiyeli, bazı kişilerde ilerleyebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Oluşan kist genişlerse ve omurilikteki sinirlere zarar verirse, şu tehlikeli durumlar yaşanabilir:
- Skolyoz,
- Omurilik hasarına bağlı kronik ağrı,
- Bacak kaslarında güçsüzlük veya sertlik,
- Felç.
Siringomiyeli Tedavisi
Siringomiyeli tedavisi, şikayetlerin ciddiyetine ve ilerleme hızına bağlıdır. Kişide herhangi bir belirti veya şikayet yoksa, yalnızca takip etmek yeterli olabilir. Ancak günlük hayatınızı etkileyen şikayetleriniz varsa veya var olan belirtiler hızla kötüleşiyorsa, ameliyat gerekebilir.
Ameliyatın amacı, kistin omuriliğe yaptığı basıncı ortadan kaldırmak ve beyin omurilik sıvısının normal akışını geri kazandırmaktır. Uygulanacak cerrahi yöntem, siringomiyelinin nedenine bağlı olarak değişebilir.
Referans: mayoclinic.org