Yüksek tansiyon belirtileri baş dönmesi, baş ağrısı, burun kanaması ve nefes darlığı olabilir. Ancak yüksek tansiyon genellikle belirtilere neden olmaz. Yüksek tansiyonda dikkat edilmesi gerekenleri sizlerle paylaştık.
Ciddi hastalıklara yol açabilen hipertansiyon, genellikle bir belirti vermez. Bu nedenle “sessiz katil” olarak da ün kazanmıştır. Yüksek tansiyon tespit edilip tedavi edilmezse kalp hastalıklarına, inmeye ve böbrek yetmezliğine neden olabilir
Kan basıncı ölçümünde büyük tansiyonun 120-130 aralığında, küçük tansiyonun ise 80-85 aralığında olması normal kabul edilir. Kan basıncının 140/90 mmHg’nın üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanır. Kan basıncının 180/120’den büyük olması ise şiddetli hipertansiyondur.
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Yüksek tansiyon bir belirti vermeyebilir. Bazı durumlarda, tansiyon çok yüksek olsa bile herhangi bir belirti görülmeyebilir. Hatta çoğu kişi, tansiyon hastası olduğunu başka bir sebepten hastaneye gittiğinde tansiyonunun da ölçülmesi ile fark eder. Yüksek tansiyonda en yaygın görülen belirtiler şunlardır:
- Baş Dönmesi
- Tekrarlayan Baş Ağrıları
- Burun Kanaması
- Nefes Darlığı
Bu belirtiler herhangi bir zamanda ortaya çıkabilirler. Genellikle uzun sürmezler ancak tekrarlayabilirler. Şiddetli hipertansiyonda nadir olarak aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
- Bulanık Görme veya Diğer Görme Bozuklukları: İnme veya kalp krizi gibi ciddi bir sağlık sorunu riski altında olabileceğinizin uyarısıdır.
- Şiddetli Baş Ağrıları: Zonklar tarzdadır ve hızla gelişir.
- Şiddetli Baş Dönmesi: Oda dönüyormuş hissi yaşanabilir.
- Mide Bulantısı, Kusma veya İştahsızlık
Hipertansif Aciliyet
Hipertansif aciliyet, büyük tansiyonun 180’in üzerinde veya küçük tansiyonun 120’nin üzerinde olması ve organ hasarının meydana gelmesidir. Ciddi ve yaşamı tehdit eden bir durumdur. Hipertansif acil durumda şu belirtiler görülebilir:
- Nefes darlığı
- Endişe
- Göğüs ağrısı
- Düzensiz kalp atış hızı
- Bilinç bulanıklığı
- Bayılma
Yüksek Tansiyonun Neden Olduğu Durumlar
Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon, organ hasarı da dahil olmak üzere ciddi hayati durumlara neden olur.
1) Anevrizma Yırtılması
Anevrizma, atardamar duvarında oluşan bir çıkıntı veya balonlaşma şeklinde tanımlanabilir ve çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Kalp, beyin ve böbrek damarlarında anevrizmalar oluşabilir. Yüksek tansiyon da anevrizma oluşumuna katkıda bulunur ve kan basıncının ani yükselmesi bu anevrizmanın yırtılma riskini artırır. Örneğin beyin damarındaki anevrizmanın yırtılması, beyin kanamasına yani inmeye ve felce neden olur.
Detaylı bilgi için tıklayın : “Anevrizma Nedir? Beyin Anevrizması Belirtileri ve Tedavisi”
2) Damar Hastalığı
Yüksek tansiyon, damar sertliği (ateroskleroz) ve damarların daralması ile ilişkili hastalıkların riskini artırır. Damar hastalıkları bacaklardaki, kalpteki, beyindeki, böbreklerdeki ve gözlerdeki kan damarlarında meydana gelebilir. Bu damar hastalıkları yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir.
3) Kalp Hastalığı
Yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp ritim bozuklukları ve kalp yetmezliğinin gelişmesine katkıda bulunur.
4) Böbrek Yetmezliği
Hipertansiyon, böbreklerdeki kan damarlarının işlevini bozarak böbreklerde kalıcı hasara ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
- Tekrarlayan baş ağrıları,
- Baş dönmeleri,
- Burun kanaması,
- Nefes darlığı,
- Tekrarlayan mide bulantısı veya kusmalar gibi yüksek tansiyon belirtilerinden herhangi birini yaşarsanız doktora başvurmanız gerekir.
Doktorunuz yüksek tansiyonu kontrol altına almak için ilaç tedavisi, diyet, egzersiz gibi önerilerde bulunabilir. İlaçların düzenli kullanımı, yaşam tarzı değişiklikleri ve doktor kontrollerini aksatmamak hipertansiyonu kontrol altına almayı sağlayacaktır.
İlginizi Çekebilir : “İnme (Felç) Önlenebilir Mi?“
Referans: verywellhealth.com