Tetik parmak sendromu, tıbbi olarak stenozan tenosinovit olarak bilinmektedir. Parmaklarınız veya başparmağınızdaki tendonları etkileyen, parmağınızı büküp düzleştirdiğinizde ağrıya, sertliğe ve kilitlenme veya takılma hissine yol açan bir sağlık problemidir. Bu durum, iltihap etkilenen parmaktaki tendonu çevreleyen kılıfın içindeki boşluğu daralttığında ortaya çıkar.
Tetik Parmak Sendromu Neden Olur?
Tetik parmak, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve genellikle 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde ortaya çıkar. Tetik parmağa çeşitli faktörler sebep olabilir. Bu faktörler arasında, parmakları ve eli zorlayabilecek, tekrarlayan kavrama hareketlerini içeren faaliyetler veya meslekler yer almaktadır. Ayrıca diyabet, romatoid artrit ve gut hastalığı gibi bazı kronik sağlık problemleri de tetik parmak riskinin artmasıyla ilişkili olduğu bilinmektedir.
İlginizi Çekebilir: Osteoporoz’u Önlemek İçin 4 Öneri
Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?
Tetik parmağının belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve aşağıdaki maddeleri içerebilir:
- Etkilenen parmağı veya başparmağı hareket ettirirken takılma, tıklama veya kopma hissi.
- Etkilenen parmağın veya başparmağın tabanında hassasiyet veya şişlik (nodül) oluşması.
- Özellikle sabahları veya parmağınızı bir süre hareket ettirmediğinizde oluşan sertlik.
- Etkilenen parmak veya başparmak bükülmüş bir pozisyonda kilitlenebilir ve aniden düz bir şekilde fırlayabilir. Şiddetli vakalarda parmak bükülmüş bir pozisyonda sıkışabilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Romatizma Nedir?
Tedavisi Nasıl Olur?
Tetik parmağının tedavisi durumun ciddiyetine bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hafif vakalarda ilaçlar, evde yapılabilecek egzersizlerle basit tedaviler semptomları hafifletebilir:
- Dinlenme: Tekrarlayan kavrama veya titreşimli aletlerin kullanılmasını gerektiren faaliyetlerden kaçınmak semptomları azaltabilir.
- Ateller: Etkilenen parmağı veya başparmağı uzatılmış, düz pozisyonda tutmak için geceleri atel takmak tendonun dinlenmesine yardımcı olabilir.
- Germe egzersizleri: Hafif egzersizler parmaktaki hareketliliğin korunmasına yardımcı olabilir.
- Antiinflamatuar ilaçlar: Steroid olmayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi veya Ortopedist tarafından reçete edilen antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ağrıyı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Daha inatçı vakalarda tıbbi müdahaleler gerekli olabilir:
- Steroid enjeksiyonları: Tendon kılıfına kortikosteroid enjeksiyonları inflamasyonu azaltabilir ve tendonun düzgün hareket etmesine izin verebilir.
- Perkütan gevşetme: Tendonun hareketini engelleyen daralmayı parçalamak için bir iğne kullanılarak gevşetme sağlanabilir.
- Cerrahi: Ciddi vakalarda, tendon kılıfının daralmış kısmının kesilerek açılması ve tendonun tekrar serbestçe hareket etmesini sağlamak için ameliyat gerekebilir.
Sonuç olarak tetik parmak, basit ev tedavilerinden daha ciddi vakalarda cerrahi müdahalelere kadar çeşitli tedavi seçenekleriyle yönetilebilir bir durumdur. Tetik parmağınız olduğundan şüpheleniyorsanız, size özel, ihityaçlarınıza göre uyarlanmış doğru teşhis ve tedavi planı için bir sağlık profesyoneline danışmanızda fayda var. Erken müdahale, daha fazla komplikasyonun önlenmesine ve normal aktivitelere daha hızlı dönüş sağlanmasına yardımcı olabilir.
Okumaya Devam Edin: El Bileğinde Ağrı Yapan Hastalıklar Nelerdir?
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.