Retinal arter tıkanıklığı gözün arka kısmındaki retinadaki sinir hücrelerine oksijen taşıyan retinal atardamarın tıkanmasıdır.
Beyinde gelişen inme gibi, bu durum gözdeki ince bir doku olan retina içindeki kan akışının engellendiği zaman meydana gelir ve bu doku görmeye yardımcı olur. Bu, bulanık görme hatta körlüğe sebep olabilir.
Atardamarlar kalpten retinaya kan taşır. Kan akışı olmadan, retina hücreleri yeterince oksijen alamaz. Bu hücreler birkaç dakika veya saat içinde ölmeye başlayabilir. Hemen tedavi edilmezse, görme fonksiyonu kalıcı olarak zarar görebilir.
Neden Retinal Arter Tıkanıklığı Oluşur?
Genellikle tıkanma bir kan pıhtısından kaynaklanır. Pıhtı retina içinde oluşabilir veya vücudun başka bir bölgesinden oraya seyahat edebilir. Tıkanma aynı zamanda arterin içine yağlı plak birikmesi sonucu da meydana gelebilir.
Eğer kan damarlarını etkileyen bir durumunuz varsa; bunlar arasında diyabet, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol veya kalp hastalığı bulunuyorsa gözde bir Retinal Arter Tıkanıklığı olasılığınız artabilir.
İlginizi Çekebilir: İnme Risk Faktörleri Nelerdir?
Retinal arter tıkanıklığını daha olası hale getiren diğer faktörler arasında şunlar bulunur:
- 40 yaş ve üzerinde olmak
- Erkek olmak
- Sigara içmek
- Göze travma
- Radyasyon tedavisi kaynaklı hasarlar
- Böbrek hastalıkları
- Sickle hücre anemisi gibi pıhtılaşma bozuklukları
- Doğum kontrol hapları kullanmak
- Karotis arter hastalığı
- Atriyal fibrilasyon gibi anormal kalp ritimleri
- Vaskülit, kan damarı duvarının iltihaplanması
- Gebelik
Retinal Arter Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Gözdeki inmenin ana belirtisi görüşte ani bir değişimdir. Bu neredeyse her zaman sadece bir gözde meydana gelir. Genellikle herhangi bir ağrı semptomu görülmez.
- Görüşün tamamını veya bir kısmını kaybetme
- Gözlerin yan açılarını görememe
- Bulanık veya bozuk görme
- Görme alanındaki kör noktalar
Gözdeki en yaygın tıkanıklık türü, santral retinal arter tıkanıklığı olarak adlandırılır. Bu, size az miktarda görme fonksiyonu bırakabilir. Bir elin hareketini görebilirsiniz, ama daha fazlasını görmek mümkün olmayabilir. Nadiren, görüşünüz kendi başına geri dönebilir. Daha az ciddi tıkanıklık durumunda, görüşünüz yaklaşık olarak zamanın %80’inde normale dönebilir.
İlginizi Çekebilir: Felçli Hastalarda Görme Problemleri
Teşhisi Nasıl Olur?
Doktorunuz göz muayenenizi yapar ve tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi alır. Hastalardan göz tablosundaki harfleri, rakamları vb. okumanızı isteyebilir. Ayrıca gözlerinize damla kullanarak göz bebeklerinizi genişletecek ve oftalmoskop kullanarak retinanızı herhangi bir tıkanıklık veya kanama açısından kontrol edecektir.
Ayrıca, başka testlere de muayene esnasında yapılabilir:
- Görme Alanı Testi: Bir makineye bakar ve her bir ışığı gördüğünüzde bir düğmeye basarsınız. Bu test, yan görüşünüzü kontrol eder.
- Slit Lambası: Özel bir mikroskobun önünde oturursunuz. Gözünüze dar bir ışık çizgisi yansıtır, böylece doktorunuz herhangi bir anormal durumu görebilir.
- Floresan Anjiografi: Doktorunuz zararsız bir boyayı enjekte eder. Kan dolaşımınızda retinanıza hareket eder. Özel bir kamera, hangi kan damarlarının tıkandığını gösteren resimlerini çeker.
- Optik Koherens Tomografi: Göz bebeklerinizi genişletmek için damla alırsınız. Daha sonra bir makine, retinanın detaylı bir görüntüsünü oluşturmak için gözlerinizi tarar.
Doktorunuz, tıkanıklığın vücudun başka bir bölgesinden gelen bir pıhtı tarafından oluşturulmuş olabileceğini düşünüyorsa, arterlerinizde ve kalbinizde sorunları araştırmak için başka testler önerebilir. Ayrıca, pıhtılaşma bozukluklarını ve kolesterol seviyelerinizi kontrol etmek için kan testleri isteyebilirler.
Okumaya Devam Edin: Dolaşım Bozukluğunu Önlemek İçin 4 Öneri
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.