Yatağa Bağımlı Felçli Hastalar için Fizik Tedavi Hareketleri (Resimli)

Bacak ve Ayaklar için Pasif Fizik Tedavi Hareketleri

Kendisi hareket edemeyen hastaların kalça, diz ve ayak eklemlerini esnetmek için pasif fizik tedavi hareketleri yapılmalıdır. Bu egzersizler hasta sırtüstü yatar pozisyonda iken yavaş ritimde uygulanır. Her hareket her bir eklem için günde 3 kez 10 tekrar uygulanmalıdır. Daha sık da yapılabilir.

Diz ve Bacağı Bükme

Bir elinizle diz altından tutun, diğer elinizle topuktan kavrayın. Hastanın dizini kaldırıp göğsüne doğru bükün. Bu sırada kalçanın dönmesine izin vermeyin. Ayak kalça ile aynı hizada olmalı ve içe ya da dışa savrulmamalıdır. Daha sonra bacak tekrar başlangıç pozisyonuna getirilir.

Kalçayı Döndürme

Bir elinizi uyluğun üzerine diğer elinizi dizin altına yerleştirerek dizi 90 derece bükün. Hastanın ayağını kendinize doğru çekin ve sonra da diğer tarafa doğru itin. Böylece uyluğu kalçadan döndürme hareketi gerçekleşir. Drienç ya da ağrı oluşan noktadan öteye zorlamayın. Sonra bacağı tekrar başlangıç pozisyonuna indirin.

Kalçayı Yana Açma

Elinizi dizin altına koyarak bacağı kavrayın. Diğer elinizle topuğun altından tutun. Diz düz halde iken bacağı yatak yüzeyi boyunca kendinize doğru çekin. Kalçadan 45 derece açı oluşana kadar bacağı açın. Daha sonra tekrar başlangıç pozisyonuna dönün.

Ayak Bileğini Döndürme

Hastanın dizi düzken bir elinizle ayak bileğini sabit tutun. Diğer elinizle ayağı kavrayarak içe ve dışa doğru çevirin.

Ayak Parmaklarını Bükme ve Açma

Hastanın dizi düzken bir elinizle ayak bileğini sabit tutun. Diğer elinizle ayak parmaklarından tutarak nazikçe tüm parmakları öne ve arkaya hareket ettirin.

Ayak Bileğini Germe

Bir elinizle ayağı topuktan sıkıca kavrayın, kolunuzun ön kısmını ayağın uç kısmına dayayın. Ayağın ön kısmını yukarı (hastanın dizine doğru) itin. Böylece baldırdaki kasları gerin.

Bir elinizle topuktan kavrarken diğer elinizle ayağın ön kısmından aşağı doğru itin. Böylece bacağın ön tarafındaki kas ve bağlar esnetilir. Bu hareketi diz ve bükülüyken yapın.

Beli Esnetmek

Dizleri bükün ve bir arada tutun. Sonra dizleri beraber bir yana doğru zorlanmadan gidebildikleri yere kadar eğin. Ardından diğer tarafa da çevirin.

Hamstring Germe (Uyluk Arkası Kasları Esnetme)

Dizi ve topuğu ellerinizle desteklerken bacağı yavaşça yukarı kaldırın. Dizi düz tutun. Bu hareket ile uyluk arkasında bulunan hamstring kasları gerilir. Tekrar başlangıç pozisyonuna dönün.

Kol ve Eller için Pasif Fizik Tedavi Hareketleri

Bu hareketler hasta sırtüstü yatar veya oturur pozisyonda iken uygulanabilir. Hareketler yavaş ritimde günde 3 kez 10 tekrar uygulanmalıdır. Daha sık da yapılabilir.

Dirseği Büküp Açma

 

Bir elinizle dirsekten diğer elinizle bileğin üzerinden tutarak kolu dirsekten bükün. El omuza değecek kadar götürün. Daha sonra dirsek dümdüz olacak şekilde tekrar açın.

Omuzdan Kolu Kaldırma

 

 

Bir el ile dirsekten diğer el ile bileğin üstünden kolu kavrayın. Dirseği düz tutarak ve avuç içi hastanın vücuduna doğru bakacak şekilde kolu gövdenin yanından başın yukarısına dek kaldırın.

Omuzu İçe ve Dışa Döndürme

Bir elinizi dirseğin altına koyun. Diğer elinizle bileğin üzerinden kavrayın. Kolu omuz hizasında yana doğru açın. El tavanı işaret edecek şekilde kolu çevirin. Ardından omuzdan döndürerek el aşağı işaret edecek şekilde kolu çevirin.

Omuzu Yanlara Doğru Esnetme

Hastanın ellerini başının arkasına yerleştirin. Dirseklerden nazikçe bastırarak göğüste germe hissi olacak şekilde kasları esnetin.

Kolu göğüsten çapraz yaparak omuz ve kolun arkasında germe hissedecek şekilde kasları esnetin.

Boynu Yanlara Çevirme

 

Başı sırayla sağ ve sol omuza doğru yavaşça döndürün. Mümkünse çeneyi omuz hizasına gelecek kadar çevirin. Ağrı veya rahatsızlık hissi varsa zorlamayın.

Boynu Yana Eğme

Başı yavaşça sağ omuza doğru eğin. Ardından sol omuza doğru eğin.

El Bileği ve Parmakları Bükme ve Açma

Bir elinizle bilekten diğer elinizle parmaklardan kavrayın. Parmaklar açık iken el bileğini arkaya doğru 90 derece esnetin. Ardından parmakları bükerek el bileğini içe doğru 90 derece esnetin.

Başparmak Bükme ve Açma

Başparmağı küçük parmağa doğru bükün. Sonra başparmağı açarak elin dışına doğru esnetin.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.