Migren, toplumda yaygın olarak görülen bir baş ağrısı tipidir. Migren genellikle ataklar halinde ortaya çıkar ve migren atakları çok çeşitli semptomlara sahip olabilir. Migrende anahtar semptom orta veya şiddetli bir baş ağrısıdır ve genellikle başın bir tarafında zonklayıcı şekilde hissedilir. Migren atakları, bazı kişilerde haftada birkaç defa görülecek kadar sık iken; bazı kişilerde ise iki migren atağı arasında yıllar geçebilir. Migren ataklarında baş ağrısına mide bulantısı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet gibi semptomlar eşlik edebilir.
İlginizi Çekebilir : “Oksipital Nevralji: Baş Ağrısının Nadir Bir Nedeni“
Aurasız Migren
En sık görülen migren tipidir. Işık, ses veya koku hassasiyeti ve bulantı gibi belirtiler baş ağrısına eşlik eder. Bu belirtiler genellikle baş ağrısı ile aynı zamanda başlar ve biter. Kişi genellikle huzursuz hisseder ve karanlık bir odada dinlenme ihtiyacı duyar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.
Auralı Migren
Migrenli kişilerin yaklaşık %30’unda auralı migren vardır. Auralı migren atakları, 5 – 30 dakika içerisinde kademeli olarak gelişir ve baş ağrısı aura ile birlikte veya sonrasında ortaya çıkabilir. Migren atakları, aşağıdaki semptomlardan bir veya daha fazlasını içeren bir “aura” ile başlar:
- En yaygın aura semptomu görsel değişikliklerdir. Yanıp sönen ışıklar, zikzaklar, kıvılcımlar veya boş noktalar görülebilir.
- Karıncalanma veya uyuşma, güçsüzlük veya dönme hissi (vertigo) yaşanabilir.
- Daha seyrek olarak, konuşma bozukluğu veya duymada zorluk çekilebilir, korku veya kafa karışıklığı hissedilebilir ve hatta felç geçirilebilir.
Hemiplejik Migren
Hemipleji, vücudun bir tarafında felç anlamına gelir ve bir taraftaki zayıflık veya felç, bu tür migrenin önemli bir belirtisidir. Diğer belirtiler arasında uyuşma veya karıncalanma, görme sorunları, kafa karışıklığı ve konuşma sorunları sayılabilir. Bu sorunlar genellikle 24 saat içinde geçer. Hemiplejik migreni olan bir ebeveyniniz varsa, bu tür migrene sahip olma şansınız yaklaşık %50’dir.
Migrenin Nedenleri
Migren nedenlerinin en başında genetik faktörler gelir. Ailenizden birinde migren varsa sizin de migren atağı yaşama olasılığınız %40’tır. Migren atağına yol açabilecek tetikleyiciler şunlardır:
- Duygusal: Stres, endişe veya depresyon
- Fiziksel: Özellikle boyun ve omuzlarda yorgunluk veya gerginlik
- Hormonal: Bazı kadınlar adet dönemlerinde migren yaşarlar
- Diyet: Öğün atlamak, alkol veya kafeinli içecekler içmek ve çikolata veya peynir gibi belirli yiyecekleri yemek
- Çevresel: Parlak ışıklar veya havasız bir atmosfer
- İlaçlar: Bazı uyku hapları, kombine doğum kontrol hapı ve hormon replasman tedavisi
Migren İnmeyi Taklit Edebilir
- Bazı migren auraları, geçici iskemik atak (GİA) ile karıştırılabilir.
- Vücudun bir tarafında zayıflık ve felç tablosu oluşturan hemiplejik migren, inmeyi taklit edebilir.
- Migren, ani ve çok şiddetli bir baş ağrısı ile karakterize edilen subaraknoid kanama ile de karıştırılabilir. Migrende görülen baş ağrısı yavaş gelir ve daha kısa sürer. Ayrıca ağrı genellikle tek taraflı ve zonklayıcı tiptedir.
Hem inme hem de migren beyinde olur ve bazen migrenin semptomları inmeyi taklit edebilir. Bununla birlikte, semptomların nedenleri farklıdır. İnme, beynin ihtiyacı olan kan dolaşımını alamadığı bir durumdur. Ancak migrende beyin hücrelerinin çalışma biçiminde sorunlar geliştiği düşünülmektedir. İnmede, beynin bir kısmının kan akışı kesilir ve bu kısımdaki beyin hücreleri ölür. Bu durum beyinde kalıcı hasara neden olur ve uzun süreli fiziksel, bilişsel ve duygusal etkiler görülür. Migren ağrıya ve duyusal rahatsızlıklara neden olur, ancak beyindeki değişiklikler genellikle geçicidir.
Migren ve İnme Riski
Auralı migreniniz varsa, migreni olmayanlara kıyasla, yaşamınız boyunca iskemik inme geçirme olasılığınız yaklaşık iki kat daha fazladır. Bununla birlikte, sigara ve yüksek tansiyon gibi diğer inme risk faktörleri nedeniyle inme geçirme olasılığınız migrene kıyasla çok daha yüksektir. Doktorunuz yüksek tansiyon, diyabet, atriyal fibrilasyon, yüksek kolesterol gibi sahip olabileceğiniz diğer sağlık durumlarından kaynaklanan inme riskinizi azaltma konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Ayrıca sigarayı bırakmak, kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri inme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.