Beyin dokusunun kısa süre beslenememesi nedeniyle oluşan geçici iskemik atak (GİA) bulguları inme ile aynıdır. Ancak beyin hasar görmeden, beyin dokusunun beslenmesi tekrar başlar. Dolayısıyla inme geçirme bulgularının hepsi birkaç dakika ile bir gün gibi bir zaman aralığında kaybolur.
Geçici iskemik atağın (GİA) inmeden farkı: İnmedeki beyin hasarı ve bulgular kalıcıdır ancak GİA’da bu bulgular gelip geçicidir.
GİA Bulguları Nelerdir?
- El, kol, bacak, dil, çene ve yüz yarımında uyuşma veya güçsüzlük
- Konuşmada ani bir bozukluk, konuşmada başarısızlık
- Dilin ağızda dolanması
- Bulanık görme
Geçici İskemik Atak (GİA) Neden Olur?
İnmeye neden olan durumlar GİA’ya da sebep olabilir. Bunun sonucunda beyin kısa süre kan akımından mahrum kalır ve inme tablosu ortaya çıkar. Tekrardan dokuların beslenmesine yetecek kadar kan akımı başlar ve inme bulguları silinir. Bu durum, damarın tamamen açıldığı anlamına gelmez. Damar yine GİA geçirmeden önce ne kadar tıkalıysa aynı düzeyde tıkalı olmaya devam eder.
Geçici İskemik Atak (GİA) İnmenin Habercisi Midir?
Özellikle damar tıkanıklığı-darlığı olan kişilerde GİA geçirmek, inmenin habercisi olabilir. Bu kişiler inme geçirme açısından oldukça yüksek riske sahiptirler. İnme geçirme riski de GİA’yı takip eden gün ve haftalarda daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle geçici iskemik atak dediğimiz ve yukarıda bulgularını saydığımız durumun sizde olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir Nöroloji Kliniğine başvurmalısınız.
GİA Nasıl Tedavi Edilir?
GİA geçiren kişilere yapılan tetkiklerde müdahale ile genişletilebilecek ve tehlikeli derecede tıkalı bir damar tespit edilirse o damar gerekli yöntemlerle genişletilebilmektedir. Bu işlem yapılsa da yapılmasa da doktorunuzun vereceği ilaçları düzenli kullanmanız oldukça önemlidir.
Önemli olan GİA geçirmenize sebep olan senaryonun tekrar oluşmasına engel olmaktır. Bu amaçla kan basıncını düzenleyen ilaçlar, kolesterol ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin, klopidogrel gibi), pıhtı süresini uzatan ilaçlar ve şeker ilaçları hastalığınıza göre düzenlenir. İlaç tedavisinin yanı sıra yaşam stilinizi değiştirmeniz de yararınıza olacaktır. Bu doğrultuda;
- Sigarayı bırakmak
- Tuz tüketimini azaltmak
- Fazla kilolardan kurtulmak
- Düşük yağlı ve kalori dengesi ayarlanmış diyet ile beslenmek
- Alkol alımını en aza indirmek veya kesmek gibi değişiklikleri yapmak konusunda kararlı olmalısınız.
- Düzenli egzersize başlamak (örneğin haftanın en az 3 günü kalbinizin attığını duyacak tempoda yarım saat yürümek) tavsiye edilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.
Okumaya Devam Edin : “İnme Riski Altında Olduğunuzun 8 İşareti“