Felçli Hastalar İyileşir Mi?

"Felçli hastalar iyileşir mi?", "Felçli hastalar ne kadar sürede iyileşir?" soruları felç geçiren hastaları ve hasta yakınlarını olduğu kadar toplumun tümünü de ilgilendiren bir konudur. Bu yazımızda felçli hastalarda iyileşme süresi ve tedavi amaçlarından bahsedeceğiz.
inme nasil iyilesir
Türkiye’de her yıl 250,000 yeni inme vakası oluyor. Her sene yaklaşık 40,000 kişi inme nedeniyle ölüyor. Ülkemizde inme sonrası yaşamına devam eden 2 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. “İnme sonrası felç gelişen hastalar iyileşir mi?” sorusu hastaları ve hasta yakınlarını olduğu kadar toplumun tümünü de ilgilendiriyor.

İlginizi Çekebilir : İnme Nedir? Beyinde İnme Nedir? İnme Beyni Nasıl Etkiler?

Felçli Hastalar İyileşir Mi?

inme nasil iyilesir “Felçli hastalar iyileşir mi?” sorusunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Felçli bir hastanın tam olarak iyileşeceği ya da iyileşmeyeceği kesin olarak söylenemez. İnme sonucu felç tablosu gelişen hasta; kaybettiği fonksiyonları geri kazanıp tamamen veya kısmen iyileşebileceği gibi bazı fonksiyonlarını kaybedip başkalarının desteğine muhtaç hale de gelebilir. İnmenin şiddeti, beyinde etkilediği alanın genişliği, hastanın yaşı, inmeye sebep olan faktörler ve hastanın genel tıbbi durumu ile; sigara – alkol kullanımı, egzersiz geçmişi, ağırlığı gibi yaşam tarzı özellikleri; ayrıca hastanın alacağı fizik tedavi programı iyileşme derecesini belirlemede önemli faktörlerdir.

Unutulmamalıdır ki her hastanın kendine özgü iyileşme potansiyeli vardır. Felce bağlı fonksiyon kaybını iyileştirmede şu an için bilinen tek yol rehabilitasyondur. Felçli hastalara uygulanan özel rehabilitasyon programına nöro rehabilitasyon adı verilir. Kapsamlı bir program olan nöro-rehabilitasyon; yatak içi egzersizlerden oturma – ayakta durma çalışmalarına, ağırlık aktarma ve yürüme eğitiminden robotik fizik tedavi cihazları ile felç tedavisine kadar çok çeşitli egzersiz ve tedavi tekniklerini içerir.

İlginizi Çekebilir : Kapsamlı Yatılı Fizik Tedavi


Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.


Felçli Hastalar Ne Kadar Sürede İyileşir?

felc nasil iyilesir Felç iyileşme süreci ve hızı hastanın kendine özgüdür. Bazı hastalar haftalar, bazıları aylar içinde iyileşirken bazıları için iyileşme süreci yıllar alır. Bazı felçli hastalar tamamen iyileşirken bazılarında belli oranda fonksiyonel kayıplar yaşam boyu devam edebilir. Ancak tam iyileşme olmasa bile kişinin günlük yaşamında kendine yetmesi hatta iş yaşamına dönmesi sağlanabilir. İyileşme hızını öngörmede inme şiddetini ölçen “Ulusal Sağlık Enstitüsü İnme Ölçeği (NIHSS)” kullanılabilir. Bu ölçeğe göre:

  • Kısmi felç için 3-6 aylık rehabilitasyon ile tama yakın iyileşebildiği söylenebilir.
  • Orta şiddetteki felçlerin bir kısmı bir yıl içinde iyileşirken diğer kısmının iyileşmesi birkaç yıl alabilir.
  • Ağır felçlerde ise iyileşme süreci daha zordur. Ağır inme geçirmiş bir kişinin günlük yaşamında kendine yetebilir hale gelmesi on yıldan fazla zaman alabilir veya tam iyileşme sağlanamayabilir.
Burada bahsettiğimiz süreler sadece bir tahmin olup belirli bir hastanın tedavi süreci daha kısa ya da daha uzun zaman alabilir.

İlginizi Çekebilir : Kısmi Felç Tedavisi Ne Kadar Sürer? Kısmi Felç Nedir?

Felçli Hastalarda Hangi Sorunlar Tedavi Edilebilir?

felc iyilesme suresi Felçli hastada hareket becerileri, kuvvet ve koordinasyon, bilişsel beceriler (hafıza, dikkat, problem çözme), konuşma, yutma, görme ve denge fonksiyonu fizik tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirilebilir. Fizik tedavi ile hastadan hastaya değişmekle beraber kendine bakım (beslenme, traş olma, saçını tarama, banyo yapma, tuvalete gitme, giyinme vb), mobilite (yataktan tekerlekli sandalyeye geçme, yürüme veya tekerlekli sandalye kullanma vb), sosyal etkileşim ve meslek yaşamına dönüş açısından felç geçiren hastaların iyileşmesi hedeflenir.

Fizik tedavi erken dönemde en yüksek hızda iyileşmeye yardım etse de, geç dönemde, örneğin inmeden sonra 3 yıl geçmiş olsa bile tedavi ile yeni kazanımlar elde edilebilir. Felçli hastalar ve yakınları iyileşme çabasını bırakmamalıdır. Unutmayın; iyileşme ancak siz durduğunuzda durur. Felçten sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci genelde akut dönem, rehabilitasyon servisinde yatarak tedavi dönemi ve ayaktan takip dönemi olarak 3 aşamaya ayrılır. Bu dönemlere göre tedavi hedefleri değişebilmektedir.

1-Akut Dönem Tedavide Amaçlar

inme tedavisi
  • Tekrar inme geçirmenin önlenmesi – hayati bulguların takibi
  • Yutma fonksiyonunun değerlendirilmesi, yeterli beslenmenin sağlanması
  • Mesane ve bağırsak fonksiyonunun değerlendirilmesi
  • Felce bağlı yeni sorunların (komplikasyon) önlenmesi
  • Hastanın hareket ettirilmesi
  • Kendine bakım aktivitelerine başlamaya teşvik edilmesi
  • Hasta ve ailesine psikolojik destek ve eğitim verilmesi
  • Rehabilitasyon hedefleri ve uygulama şeklinin belirlenmesi

2-Yatılı Fizik Tedavide Amaçlar

yatili fizik tedavi
  • Rehabilitasyon hedeflerini belirlemek, tedavi planını oluşturmak ve ilerleme şeklini takip etmek
  • Duyu ve hareketle ilgili bozuklukları tedavi etmek
  • Fonksiyonel hareketi ve bağımsızlığı arttırmak
  • Komplikasyonları önlemek ve tedavi etmek
  • Genel sağlık durumunu takip etmek
  • Taburculuk planı (ev ortamının güvenli olmasının sağlanması, aile veya bakıcıların eğitimi, takip planı)
  • Topluma yeniden katılımın sağlanması

3-Ayaktan Takip Döneminde Amaçlar

  • Hastanın topluma yeniden katılımına yardım etmek
  • Aile veya bakıcıların işlevlerini iyileştirmek
  • Hasta bakımının devamlılığını koordine etmek
  • Sağlık ve güvenliği geliştirici tedbirler ile tekrar hastane yatışı ihtiyacını önlemek
  • Hobi veya mesleki eğitimlere yönlendirmek, sosyal destek sağlamak
Okumaya Devam Edin : İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Uygulamaları

Kaynaklar

Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.