Sağ Omuz Ağrısı Nedenleri

Sağ omuz ağrısı pek çok nedenden kaynaklanabilir. Omuz ağrısı omuzdaki kas, tendon, kıkırdak, kemik gibi yapılardaki sorunlara bağlı olabileceği gibi boyundan veya iç organlardan da yansıyabilir. Omuz ağrıları tek veya her iki omuzda hissedilebilir. Genelde sol ve sağ omuz ağrısı yapan nedenler benzerdir ancak yansıyan ağrı denilen göğüs veya karın boşluğu organlarındaki sorunların neden olduğu omuz ağrıları tarafa spesifik olabilir.

Sağ omuz ağrısı yapan nedenlerden tendon sıkışması veya yıpranması, kas zorlanması gibi durumlar çoğunlukla kendi kendine birkaç gün veya hafta içinde düzelir. Spor, hobi, mesleki koşullara bağlı olarak kolun belli hareketleri tekrar tekrar yapması aşırı kullanım yaralanması denilen sorunlara yol açabilir. Sağ elini kullanan kişilerde sağ omuz ağrısı bu nedenle daha sık görülebilir. Ağır aktivitelerden kaçınmak, soğuk veya sıcak uygulamalar, omuz egzersizleri ilk basamak tedavi seçenekleridir. Eğer şikayetlerde azalma olmazsa fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoruna başvurabilirsiniz.

Omuz Ağrısı Nedenleri

Sağ Omuz Ağrısı ile Belirti Verebilen İç Organ Sorunları

Omuz, boyun veya kol hareketi ile şiddeti değişmeyen, açıklanamayan omuz ağrısı vücudun başka bir yerindeki sorunu işaret ediyor olabilir. Safra taşı, safra kesesi iltihabı, karaciğer hastalıkları, kadınlarda yumurtalık kistinin patlaması, zatürre (akciğer enfeksiyonu) sağ omuz ağrısı yapabilir. Omuz ağrısı ile beraber karın ya da göğüs ağrısı olması yansıyan ağrı ihtimalini akla getirir. Gece aşırı terleme, kilo kaybı, ateş, halsizlik gibi belirtiler vücudun genelini etkileyen bir hastalık olduğu anlamına gelebilir.

Sağ Omuz Ağrısında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Travmaya bağlı oluşan, kolunuzu hareket ettirirken çok şiddetli ağrı olan hatta omzunuzu hiç hareket ettiremediğiniz durumlarda acil servis veya ortopedi bölümüne başvurabilirsiniz. Eğer omuzda kızarıklık ve şişlik varsa, genel olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız da beklemeden doktora görünmelisiniz.

Omuz ağrınız birkaç hafta içinde düzelmemişse, günlük aktivitelerinizi kısıtlıyorsa, hareket kısıtlılığı varsa fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) doktoruna görünebilirsiniz.

Uzman Doktor Deniz Doğan
Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.