Sırt ağrısı en sık olarak kas, bağ dokusu ve kemik yapılarından kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bazen iç organ sorunları da sırt ağrısı olarak belirti verebilir. Sırt ağrısının nedeninin doğru tespit edilmesi uygun tedavi için elzemdir.
1- Duruş Bozukluğu
Hareketsiz yaşam tarzı ve uzun süre yanlış duruş ile oturmak sırt ve boyun ağrısına yol açabilir. Kaslar erir ve zayıflar, omurgayı normal diziliminde tutmakta zorlanır. Baş ve omuzların öne doğru kayması ile kamburluk oluşur. Bu durumda omur kemikleri, diskler, kaslar, ligamentler ve diğer yumuşak dokulara daha çok yük biner. Araba kullanırken, bilgisayar başında ya da ders çalışırken hep aynı tarafa doğru yaslanmak da sırtta asimetrik değişimlere yol açabilir ve ağrı oluşturabilir. Duruş bozukluğuna bağlı sorunları önlemek için otururken omuzlarınızı hafif arkaya alın ve dik oturun. Ayakta dururken sırtınızı olabildiğince düz tutmaya çalışın.
2- Yanlış veya Ters Hareketler
Yanlış duruş pozisyonu ile ağır bir eşyayı kaldırmak veya sadece dikkatsizce bir tarafa eğilmek ya da uzanmak, özellikle egzersiz yapmayan bir kişide sırt omurgasını fazla strese maruz bırakabilir. Ağır bir eşyayı baş üstü seviyesine kaldırmak veya tutmak, ağırlığı merkeze almak yerine sağa veya sola uzanıp asimetrik yüklenmek omuz ve sırtın zedelenmesine yol açabilir. Ağır sırt çantası taşımak ya da sırt çantasını her iki omuz yerine tek tarafa asmak sırt ağrıları oluşmasına zemin hazırlayabilir.
3- Aşırı Kullanım
Sırtı alışık olduğundan fazla yormak, örneğin ev taşımaya yardım etmek ya da tavanı boyamak gibi aktiviteler kas gerilmeleri, bağ zedelenmeleri ve sırtta yangıya yol açabilir.
4- Miyofasiyal Ağrı Sendromu
Kasları ve etraflarındaki bağ dokusunu etkileyen bir sorun olan miyofasiyal ağrı sendromu halk arasında kulunç diye bilinen ağrılı kas spazmlarının nedenidir. Kronik yani uzun süreli bir sorundur. Kasların fazla kasılması, aynı hareketlerin tekrar tekrar yapılması, soğuk veya stresle tetiklenebilir. Lokal enjeksiyonlar, egzersizler, fizik tedavi, manuel terapi yöntemleri tedavisinde yararlıdır.
5- Kaza ve Travmalar
Trafik kazası, yüksekten düşme, spor yaralanmaları sırta direkt darbe etkisi ile kemik, disk, kas, ligament, sinir veya diğer doku zedelenmesine yol açabilir ve sırt ağrısı yapabilir. Çoğu kez kişi travmayı hatırlasa ve ağrının nedeninin travma olduğu bilinse de tam olarak hangi dokunun ne derece zedelendiğinin anlaşılması için muayene ve tetkik gerekebilir.
6- Sırt Fıtığı
Sırt fıtıkları MRG’de (emar görüntülemede) sıkça fark edilse de çoğu kez sırt ağrısı veya başka bir şikayete yol açmaz. Yaşa bağlı olarak omurga ve disklerdeki doğal yıpranma ve zedelenmeler, diğer bir deyişle omurga kireçlenmesi ve fıtıklar en çok bel ve boyunda belirti gösterir. Bazen sırt fıtığı da büyük olabilir, tek başına yada omurilik ve sinir köklerine bası yapması nedeniyle ağrı kaynağı olabilir.
7- Çökme Kırığı – Kemik Erimesi
Çökme kırığı en sık olarak kemik erimesi nedeniyle oluşur. Kemik erimesinde (osteoporoz) kemiklerin yapısında olması gereken kalsiyum gibi mineraller eksiktir, kemiğin dayanıklılığı azalır, kırılganlaşır. Sonuçta taşıması gereken yükü taşıyamaz hale gelir ve kırık oluşabilir. Sırtta bu durum çökme kırığı (kompresyon fraktürü) olarak kendini gösterir. Omur kemiklerinin genelde ön kısmı daha çok çöker, filmde bakınca kama şeklinde görünüm oluşur. Bu durum kemik erimesinde oluşan sırtta kamburlaşma ve boy kısalmasının nedenidir. Çökme kırıkları bazen ağrısızdır, bazen ilk olduğu zamanlar beraberinde ödem ve yangı olduğu için ağrı yapabilir.
8- Eklem Romatizması
Kireçlenme (osteoartrit), romatoid artrit, spondiloartropati (ankilozan spondilit, sedef hastalığıyla ilişkili romatizma vb) gibi romatizmal durumlar sırtta ağrı oluşturabilir. Kireçlenme dediğimiz durumda kemiklerde dikensi çıkıntılar oluşur ve bu durum sinir sıkışmasına yol açabilir.
9- Fibromiyalji
Yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması olarak da bilinen fibromiyalji hastalığı vücutta yaygın, uzun süreli ağrı, yorgunluk gibi şikayetlere yol açar. Fibromiyaljide sırt şikayetleri de sık olur.
10- Omurganın Yapısal Bozukluğu
Skolyoz, Schuermann kamburluğu gibi omurganın yapısal sorunları ileri derecede ise ağrılı kas spazmlarına yol açabilir, eklem ve diskleri zorlayabilir.
11- Enfeksiyon
Omurga apseleri (spinal epidural apse), disk iltihabı (spondilodiskit) gibi enfeksiyonlar sırt ağrısı yapabilir. Brusella, tüberküloz gibi mikroplar omurgaya yerleşip iltihap yapabilir. Enfeksiyona bağlı ağrılar genelde ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi genel belirtilerle beraber olur.
12- Tümör – Kanser
Kemik, omurilik, omurilik zarı veya bağ dokusu gibi yapılardan direkt olarak kaynaklanan iyi veya kötü huylu tümörler sırt ağrısı yapabilir. Ayrıca başka bir yerdeki kanserin (örneğin akciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri vb) sırta sıçraması (metastaz) ile de sırt ağrısı oluşabilir.
13- Safra Taşı ve Safra Yolu Sorunları
Safra taşları ve safra yolu iltihabı, sırtta kürek kemikleri arasında ya da sağ omuz arkasına doğru ağrı hissedilmesine yol açabilir.
14- Mide Reflüsü, Ülseri
Mide reflüsü ve ülseri sırtta ağrı ya da yanma gibi hissedilebilir.
15- Kalp Sorunları
Anjina denilen kalp damarlarının daralmasına bağlı kalp ağrısı sırta doğru yayılabilir.