Bir veya daha fazla kemikte aşırı hassasiyet, sızlama, ağrı veya rahatsızlık hissi kemik ağrısı olarak ifade edilir. Kemik ağrısının kas ve eklem ağrısından farkı hareket etmeseniz de var olmasıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerine “kemiklerim ağrıyor” yakınması ile pek çok hasta başvurur. Peki kemik ağrısı neden olur?
Travma – Yaralanma
Travma kemik ağrısının en sık nedenleri arasındadır. Trafik kazası, düşme ve şiddet olayları travmanın başlıca örnekleridir. Travma sonucu kemik kırığı olabilir veya kırık olmadan kemik zedelenebilir. Şişlik, morarma, kemikte şekil bozukluğu, anormal hareket, çıtırtı veya başka anormal ses gibi ek belirtileri olabilir.
Vitamin ve Mineral Eksikliği
Kemiklerin sağlıklı kalması için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Kalsiyum ve D vitamini bunların başında gelir. Kalsiyum ve D vitamini eksiklikleri kemik erimesine (osteoporoza) yol açabilir. İleri derecedeki kemik erimesinde kemik ağrısı hissedilebilir. Osteoporoz boy kısalığı, sırt kamburluğunun artması gibi sorunlara yol açabilir. D vitamini eksikliği kas ağrısına da yol açabilir. Kramp, yorgunluk, halsizlik, kuvvetsizlik, uyku sorunları gibi ek şikayetler görülebilir.
İlginizi Çekebilir: Romatizma Nedir? Romatizma Belirtileri Nelerdir?
Kemik Kanseri
Kemiğin kendisinden köken alan kansere kemik kanseri denir. Aslında kemiği tutan kanserlerin çoğunluğu kemiğin kendisinden köken almaz, başka bir yerdeki tümörün kemiğe yayılımı (metastaz) sonucu gelişir. Kanser kemiğin normal yapısını bozar ve kemik ağrısına neden olur. Kemik dokusunun azalmasına yol açan kanserlerde beklenmedik şekilde kırıklar oluşabilir. Kanser kemikte büyüme sonucu cilt altında şişlik olarak hissedilebilir. Kitlenin sinir lifini zedelemesine bağlı uyuşma, karıncalanma gibi hisler olabilir.
Kanser Metastazı
Vücudun bir yerinde ortaya çıkan kanserin başka bir bölgeye yayılmasına metastaz denir. Meme, akciğer, tiroid, böbrek, prostat kanseri kemiğe metastaz yapan kanserler arasındadır. Bu durumda kemik ağrısı şikayeti olur. Esas kanserin ve metastazın yerine göre baş ağrısı, göğüs ağrısı, nöbet, baş dönmesi, sarılık, nefes darlığı, karında su toplanması gibi çok farklı belirtiler verebilir.
Kemiğin Kan Akımının Bozulması
Kemiğin kan dolaşımı herhangi bir nedenle bozulduğunda kemik dokusu ölmeye başlar. Orak hücreli anemi hastalığında şekli değişmiş olan alyuvarlar kemikteki kılcal damarları tıkayabilir. Kortizonlu ilaç kullananlarda avasküler nekroz denilen durum özellikle kalça ekleminde ağrıya yol açabilir. Hastalık ilerlerse eklemin yapısı bozulur ve hareket kısıtlılığı gelişebilir.
Enfeksiyon
Kemik dokusunun iltihabı osteomyelit olarak bilinir. Kemik ağrısı, ateş, halsizlik, iştahsızlık, enfeksiyon bölgesinde ısı artışı gibi belirtiler verebilir.
Lösemi
Lösemi kemik iliğini tutan bir kanserdir. Kemik iliği kan hücrelerinin yapıldığı yerdir. Lösemili hastalar sıklıkla kemik ağrısından yakınır. Ciltte solukluk, yorgunluk, nefes darlığı, gece terlemesi, açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler lösemi ile ilişkili olabilir.
Hamilelikte Kemik Ağrısı
Hamilelikte leğen kemiklerinin ön taraftaki eklem yerinde ağrı hissedilebilir. Kasık ağrısı, kalçada tutukluk ve ağrı gibi belirtileri olabilir. Genelde doğumdan sonra düzelir. Manuel terapi, su içi egzersizler, fizik tedavi, kalça ve pelvik taban kaslarını güçlendirme egzersizleri tedavide etkili olabilir.
Kemik Ağrısına Nasıl Tanı Konulur?
Kemik ağrısının tanısı için doktor öncelikle ayrıntılı bir tıbbi öykü alır yani şikayetlerinizi sorgular. Ağrıyı nerede hissediyorsunuz, ne zamandır var, zaman içinde şiddeti nasıl değişiyor, ağrıya eşlik eden diğer şikayetler gibi konular sorgulanır. Muayene ile sorunun gerçekten kemik ağrısı mı yoksa kas veya eklem ağrısı mı olduğu incelenir.
Kan tetkiklerinde vitamin düzeyleri, tam kan sayımı, hormon düzeyleri, kanser belirteçleri, enfeksiyon parametreleri gibi özelliklere bakılabilir. Röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi, emar (MR) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Kemik erimesi DXA denilen kemik yoğunluğu ölçümü ile tanınabilir. İdrar tahlilinde kemik iliğini tutan multiple myelom hastalığının işaretleri görülebilir. Tanı doğru bir şekilde konulduğunda nedene yönelik tedavi başlar.
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.
Okumaya Devam Edin: Güçlü Kemikler İçin 5 Etkili Besin Kaynağı