Boynun arkasında kemik çıkıntısı ortaya çıkması fizik tedavi polikliniklerinde hastaların bir kısmının başvuru nedeni olmaktadır. Çoğu kez ise başka bir nedenle doktora muayene olan kişiler söz arasında “Bir de boynumun arkasında, ensemde böyle bir çıkıntı oluştu, neden olabilir?” diyerek endişelerini dile getirmektedir.
Boynun arkasında kemik çıkıntısı oluşması olarak ifade edilen sorun genellikle duruş bozukluğuna bağlı gelişir. Cep telefonu, tablet, diz üstü bilgisayar kullanırken başın uzun süreler boyunca öne eğik durması sırt ile boyun omurgası arasında küçük bir kambura benzeyen çıkıntı oluşmasına yol açabilir. Bu duruma “Dowager’in kamburu” da denilmektedir.
Boyunda yedi adet omur kemiği bulunur. Bu kemiklerin arka tarafında spinöz proses denilen çıkıntılar vardır. Omurgamızı elle muayene ettiğimizde orta kısımdaki kemik çıkıntılar spinöz prosestir. Boynun en alt seviyesindeki C7 kemiğinin spinöz çıkıntısı diğerlerine göre biraz daha uzun ve belirgindir. Duruş bozukluğunun yol açtığı “baş öne postür” (boyun düzleşmesi) sırt ile boynun birleştiği yerdeki kemik çıkıntının belirginleşmesine yol açabilir. Bazen bu bölgede cilt altı yağ tabakası da kalınlaşabilir. Yağ dokusunun artmasında hormonal sebepler etken olabilir.
Başımızın normal duruşa kıyasla öne kaydığı her 2,5 santimetre için boyuna fazladan 5 kilogram yük bindiği kabul edilmektedir. Baş öne postür olarak adlandırılan bu sorunda, fazladan yükle başa çıkmak için boynun tabanındaki bağ dokusu kalınlaşabilir, eklemler sertleşip hareketleri azalabilir. Sonuçta iki omuzun arasında, boynun tabanında çıkıntı oluşması şeklindeki şikayet oluşabilir.
Boyunun Arkasındaki Şişlik Tehlikeli mi?
En büyük kaygı estetik açıdan kötü bir görünüm kabul edilmesidir. Ayrıca boyun ağrısı, tutukluk, baş ağrısı, baş dönmesi, boyun fıtığı, sinir sıkışması gibi sorunlar için risk oluşturabilir.
Duruş Bozukluğu Dışında Neler Olabilir?
Kemik erimesi (osteoporoz) nedeniyle sırt omurlarının yüksekliğinin azalması (omur kemiklerinde çökme olması) sırt kamburluğunu arttırabilir.
Kortizon (steroid) ilaçlarının uzun süre kullanılması ensedeki yağ dokusunun büyümesine yol açabilir.
Kortizon vücutta doğal olarak da üretilen bir hormondur. Cushing sendromu denilen hastalıkta vücut fazla kortizon üretmeye başlar. Sonuçta pek çok başka belirti yanında boyunda yağ birikimine bağlı kamburluk görülebilir. Bu belirti literatürde bufalo hörgücü (buffalo hump) olarak geçer.
Daha nadir nedenler arasında doğumsal olarak kemik gelişiminin anormalliği, tümörler, omurgayı tutan enfeksiyonlar sayılabilir.
Bu sorunları ayırt etmek için kan tetkiki yapılabilir ve Röntgen filmi çekilebilir.
Tedavisi
Eğer boyun arkasındaki çıkıntıya duruş bozukluğu sebep olmuşsa aşağıdaki yöntemler faydalı olabilir:
Fazla kilonuz varsa bunları vermeniz yararlıdır. Boyun ile sırt arasındaki bu bölge fazla yağ dokusunun birikmeyi sevdiği yerlerdendir.
Uyurken omurgayı doğru pozisyonlamaya yardım edecek boyun yastığı, kol ve bacaklar arasına yerleştirilebilecek küçük yastıklar kullanılabilir. Yüz üstü yatış önerilmemektedir.
Sırt ve boyun kaslarını esnetip kuvvetlendirecek egzersizler yararlıdır.
Ense, boyun ve sırt kaslarındaki tetik noktaları rahatlatan masaj kas spazmını çözebilir. Bu amaçla kuru iğneleme, akupunktur gibi yöntemler de denenebilir.
Ayakta ve otururken duruş şekline dikkat etmek, yanlış duruş alışkanlığı varsa düzeltmek, çalışma ortamını buna göre düzenlemek sorunu çözebilir.