Kürek kemiği ağrısı ya da kürek kemikleri civarındaki ağrı hemen herkesin zaman zaman tecrübe ettiği bir sorundur. Kürek kemikleri arasında veya çevresinde keskin acı, künt ağrı, sızlama, rahatsızlık hissi, kıtır kıtır ses gelmesi gibi şikayetler olabilir. Ağrı boynu bir tarafa çevirince veya kolu uzatınca şiddetlenebilir. Çoğunlukla bu belirtiler kas kaynaklı geçici sorunlardan köken alsa da bazen daha ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Bu yazımızda kürek kemiğinde ağrı yapan en sık nedenleri ele aldık.
Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur?
En sık nedeni kas ve tendonlarda gerilme veya yaralanmalardır. Duruş bozukluğu, uzun süre bilgisayar başında çalışmak, alışık olunmayan pozisyonda uyumak, ağır yük kaldırmak, yoğun veya yanlış teknikle egzersiz yapmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Stres ve gerilmeler kas liflerinde küçük hassas düğümler (tetik noktalar) oluşturabilir. Bu düğümler (tetik noktalar) omuz ve kürek kemiği hareket ettirildiğinde kıtır kıtır ses gelmesi, kütleme gibi ses çıkmasına sebep olabilir.
Kürek kemiği etrafında ağrı pek çok başka nedenle ilişkili olabilir. Omurga kireçlenmesi (dejeneratif disk hastalığı), boyun fıtığı, skolyoz, omurilik kanalı daralması (spinal stenoz), sık görülen kas romatizması olan fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromu, sinir sıkışması gibi kas-iskelet kaynaklı sorunlar bulunabilir. Omuz kas sıkışması veya kas yırtığının ağrısı da kürek kemiğine vurabilir.
Eğer düşme, darbe gibi bir travma olmuşsa kırık olasılığı atlanmamalıdır.
Zona enfeksiyonu sırtta ağrı, sancı, yanma gibi şikayetlere yol açabilir. Bu durumda sırtta zona virüsünün etkilediği sinir boyunca şerit gibi kızarıklık, kabarcıklı döküntü olabilir.
Ani olarak başlayan kürek kemiği ağrısı bazen kalp krizi belirtisi olabilir. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler eşlik ediyorsa bu olasılık gözden geçirilmelidir. Kalp krizi olasılığında hemen acil servise başvurulması gerekir.
Ateş, nefes darlığı, öksürük, balgam varsa akciğer enfeksiyonu (zatürre) olabilir.
Kas Romatizması
Halk arasında kas romatizması olarak bilinen başlıca iki farklı hastalık vardır: fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromu.
- Fibromiyalji: Yaygın kas ve kemik ağrılarının görüldüğü, yorgunluk, uyku bozukluğu, unutkanlık, duygu durumu bozuklukları ile giden bir tür yumuşak doku veya kas romatizmasıdır. Fibromiyalji belirtileri hakkında ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
- Miyofasiyal Ağrı Sendromu: Kaslarda ağrı üreten tetik noktaların oluşumu söz konusudur. Kasların tekrarlayan zorlanmaları tetik noktalara neden olabilir. Bir veya birden fazla kas tutulabilir. Tetik noktanın ağrısı bulunduğu yerden uzak bölgelere yayılabilir, buna yansıyan ağrı denir. Tetik noktalar halk arasında kulunç olarak da bilinir.
Boyun Fıtığı Kürek Kemiğinde Ağrı Yapar mı?
Boyun fıtığı, boyun ve sırtta kireçlenme, omurilik kanalının daralması, sinir kökü veya sinir lifi sıkışması gibi boyundan kaynaklı sebepler de kürekte ağrı yapabilir. Ağrı boyun hareketlerinden etkilenebilir, kola ve ele yayılabilir, uyuşma, yanma gibi hisler ve kas güçsüzlüğü eşlik edebilir.
Kürek Kemiği Ağrısı ve Kanser
Bazen iç organlardaki hastalıklar da kürek kemiği ağrısı gibi hissedilebilir. Mide asidi reflüsü, safra taşı, safra kesesi iltihabı, çeşitli kanser türleri kürek kemiği ağrısı yapabilir. Akciğer kanseri, karaciğer kanseri, yemek borusu kanseri, kemikleri tutan kanserler, bağ dokusu tümörleri özellikle ağrı hareketle ilişkisiz, sürekli devam eden, gittikçe şiddetlenen, gece uykudan uyandıran tarzda ise şüphelenilmelidir. Bu sebepler daha seyrek görülse de şüphe olduğunda doktora başvurulmalıdır.
Sağ Kürek Kemiği Ağrısı
Yukarıda bahsettiğimiz durumların hepsinin belirtileri sağ kürek kemiğine yansıyabilir. Bunlara ek olarak karaciğer ve safra sorunları sağ kürek ağrısına yol açabilir.
Sol Kürek Kemiği Ağrısı
Kalp sorunları sol küreğe doğru hissedilebilir. Pankreas iltihabı (pankreatit), dalak ile ilgili sorunlar da sol omuza yayılan ağrı yapabilir.
Sırtın Ortasında Aniden Şiddetlenen Ağrı
Sırtın üst orta kesiminde ani başlayan keskin şiddetli ağrı kalpten çıkan en büyük damar olan aorttaki yırtılma veya ayrışmanın belirtisi olabilir. Çok sık gözlenmeyen bu durumun tanısı zor olabilir. Aort damarında yırtılma acil müdahale gerektiren bir tıbbi sorundur.
Sırt veya kürek kemiği ağrısı gibi hissedilebilen diğer bir ciddi sorun akciğere pıhtı atmasıdır (pulmoner emboli). Uzun süre hareketsiz kalma ya da başka bir nedenle ilişkili olarak bacak damarlarında pıhtı oluşabilir; bu pıhtı yerinden koparak akciğere kadar gidebilir. Kişide ani şiddetli sırt ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler oluşabilir. Acil bir sorundur. Derhal bir hastaneye başvurulmalıdır.
Kürek Kemiği Ağrısında Ne Zaman Acilen Doktora Gidilmeli?
Ağrı şiddetli ise, hafiflemiyorsa, daha önce hiç hissetmediğiniz tarzda bir ağrı ise doktora başvurmanız gerekir. Kürek kemiğinde hissedilen ağrı çoğu kez ciddi bir sorun olmasa da sizi rahatsız etmesi halinde kontrol ettirmenizde yarar vardır.
Ağrıya eşlik eden bazı belirtiler ciddi, hayati risk oluşturan bir sorunu işaret edebilir. Aşağıdaki belirtiler tıbbi acil durumu işaret edebilir:
- Nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı
- Öksürükle kan gelmesi
- Ateş, aşırı terleme, bilinç bulanıklığı
- Konuşmanın bozulması, görme kaybı
- Kol ya da bacakta kuvvet kaybı
- Bacaklarda ağrı, şişlik, kızarıklık
Tanı
Doktorunuz önce şikayetlerinizi dinler. Ağrının başlama zamanı ve şekli, hareketle ve gece gündüzle ilişkisi, ağrıyı arttıran ve azaltan etkenler, eşlik eden diğer belirtiler gibi konuları sorgular. Ardından muayene eder. Ağrılı bölgede hassasiyet, eklem hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık, kuvvet ve duyu muayenesi yapar. Duruma göre akciğer, kalp ve karın muayenesi gerekebilir. Sonuçta bir ön tanı oluşur. Ön tanıyı doğrulamak ve olası diğer nedenleri dışlamak açısından kan tetkiki, EKG, Röntgen filmi, ultrasonografi gibi tetkikler gerekebilir.
Kürek Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?
Kürek kemiği ağrısı tedavisi ağrının nedeni ve ciddiyetine bağlı olmaktadır. Kürek kemiği ağrısı, yukarıda bahsedilen ek problemler olmadığı takdirde büyük olasılıkla kas veya yumuşak doku kaynaklı olabilir. Böyle bir durumda öncelikle ağrılı bölgeyi istiraharete almak gerekir. Bunun için gün içinde özellikle sıkça ve tekrar tekrar yapılan aktiviteleri gözden geçirip azaltmak ya da tamamen kısıtlamak, zorlayıcı hareketlerden kaçınmak faydalı olacaktır. Kas ve çevre dokularda güçsüzlüğe sebep olmamak amacıyla dinlenme süresinin birkaç gün olması yeterli olabilir. İstirahatin ardından eklem hareketliliğini sağlamak amacıyla hafif şiddette egzersiz yapmak kürek kemiği ağrısının azalmasına yardımcı olacaktır.
Yapılan bir araştırmada, egzersiz tedavisinin kürek kemiği ağrısını azaltmada kortikosteroid enjeksiyonu veya cerrahi tedavi kadar etkili olduğu bildirilmiştir.
Bazen sadece ağrıyı arttıran iş ve egzersizlere birkaç gün ara vermek yeterli olabilir. Diğer taraftan uzun süre hareketsiz kalmak da kaslar için iyi değildir. Kas ağrılarının tekrarlama riskini azaltmak açısından düzenli uyku, sağlıklı beslenme gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçlar kısa süreler için doktorunuz tarafından reçete edilebilir. Miyofasiyal tetik nokta nedenli ağrılarda kuru iğneleme, nöral proloterapi etkili bir tedavi yöntemidir. TENS, ultrason terapisi, lazer uygulaması gibi fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir.
Boyun fıtığı, sinir sıkışması, fibromiyalji gibi sorunlar varsa tedavi bu sorunlara özel olarak planlanır
Bunlar da ilginizi çekebilir: