Guillain Barre Sendromu (GBS) cinsiyete ve yaşa göre değişmeden herkesi etkileyebilen az sıklıkta görülen nörolojik bir hastalıktır. Erken tanı ve teşhis tüm hastalıklarda önemli olduğu gibi Gullian Barre Sendromu’nda da önemlidir. Bu yazımızda Gullian Barre Sendromu’nda bilinmesi gereken 5 temel maddeyi derledik.
Guillain Barre Sendromu Neden Olur?
GBS, vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi periferik sinirleri ile savaştığı otoiümün bir hastalıktır. Vücudun kendi sinirlerine yaptığı savaş sonucunda sinirlerin çevresindeki miyelin kılıf zarar görmektedir. Buna bağlı olarak işlev bozukluklarına sebep olur. Bununla birlikte vücudun beyin ile arasındaki iletişim bozulur ve fonksiyon kayıplarına, kas gücü kayıplarına sebep olmaktadır.
Okumaya Devam Edin: Gullian Barre Sendromu İçin Fizik Tedavi
Guillain Barre Sendromu Belirtileri Nedir?
- Bacaklarda karıncalanma ve uyuşma hissi
- Kol ve bacaklarda kas güçsüzlüğü
- Ani ve şiddetli ağrı
- Denge ve koordinasyon bozukluğu
- Yutma bozukluğu
- Solunum problemleri
- Tansiyon bozukluğu
- Konuşmada bozukluk olarak söylenebilir. Belirtilerin ilerlemesi hızlıdır ve belirtilerin birkaç hafta içinde en üst sınıra ulaşabilir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
- En yaygın görülen minelin kılıfının etkilendiği akut inflamatuar demyelinizan poliradüklonöropatidir.
- Hepatit A,B,C,E
- HIV ve HERPES virüsü
- Influenza
- Aşılanma
- Bazı ilaçların kullanımı
- CMV virüsü
- Jejuni Bakterisi
- Miller Fisher Sendromu
Guillain Barre Sendromu Kendiliğinden Geçer mi? Bulaşıcı mı?
- GBS, kendiliğinden geçebilecek bir hastalık değildir. En erken dönemde uzman doktor muayenesi ile gözetim altında tutulmalıdır. İlerleyici bir hastalık olduğundan hayatı tehdit edebilecek risk faktörleri oluşturabileceğinden yatılı tedavisi gerekebilir.
- GBS, bulaşıcı veya kalıtsal bir hastalık değildir. Bir çok risk faktöründen kaynaklı olabilir.
Guillain Barre Tedavisi Nasıl Olur?
GBS, erken dönemde teşhis ve tedavi gerektiren nörolojik bir hastalıktır. Erken dönemde bağışıklık sisteminin saldırısını azaltmak için çeşitli tedaviler yapılabilir. Kas gücü ve fonksiyon kayıpları için ise fizik tedavi ve rehabilitasyon şarttır. Guillain Barre sendromunun iyileşmesi yavaş olabilir. Bazı cidi durumlarda ise kalıcı nörolojik bozukluklara yol açmaktadır.
Sonuç olarak, GBS nadir görülse bile ciddi, ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Gullian Barre sendromunun sebeplerini, risk faktörlerini bilmek ve erken müdahale için destek olmak oldukça önemlidir. Yakın çevrenizde veya kendinizde benzer belirtiler varsa mutlaka acil tıbbi destek sağlayan sağlık kuruluşlarından destek almanızda fayda var. Erken müdahale, doğru bakım ve tıbbi destek ile bir çok olumsuz faktör önlenebilir.
Okumaya Devam Edin: Yatılı Kapsamlı Fizik Tedavi Nasıl Olur?
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.