İskemik İnme Alt Tipleri
- Trombotik İnme: Beyni besleyen büyük atardamarların, genellikle ateroskleroz nedeniyle, daralması veya tıkanması ile oluşur.
- Embolik İnme: Vücudun farklı yerlerinden kaynaklanan bir embolinin beyin damarlarını tıkaması ile oluşur. Genellikle kalpteki bir ritim bozukluğu nedeniyle kalp içinde oluşan pıhtı yerinden koparak beyin damarlarını tıkar. Yağ damlacıkları ve gaz kabarcıkları da emboliye neden olabilir.
- Laküner İnme: Beynin derin kısımlarına giden küçük atardamarların tıkanması ile oluşur.
- Sistemik Hipoperfüzyon: Vücuttaki kan dolaşımı genel olarak azaldığında (şok durumu), beyne giden kanın da azalması ile oluşur.
Yaşlılarda İskemik İnme Sıklığı
İnme her yaşta görülebilir ancak, inme riski 55 yaşından sonraki her 10 yılda yaklaşık 2 kat artar. 35 yaş üstü bireylerde inme görülme sıklığı her 100.000 kişide 30-120 arasında iken, 65 yaş üstünde ise bu oran her 100.000 kişide 670-970 arasındadır. İnmelerin %80’den fazlası yaşlılarda (65 yaş ve üzeri) meydana gelir ve inme iyileşme süreci, yaştan büyük ölçüde etkilenir.Kişiler yaşlandıkça; yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kolesterol yüksekliği, obezite ve hareketsiz yaşam gibi inme riskini arttıran faktörlere maruziyetleri de artar. Ayrıca yaşla birlikte beyinde meydana gelen bozulmalar da inme riskini arttırır.
Ayrıca inme:
- Erkeklerde kadınlara göre,
- Ailesinde inme geçiren yakını olan kişilerde genel topluma göre,
- Daha önce inme geçirmiş kişilerde inme geçirmemiş kişilere göre, daha sık görülmektedir.
İskemik İnme Belirtileri Nelerdir?
İnme, etkilenen damar ve beyin bölgesine göre çeşitli belirtiler verebilir. İnme belirtilerinin erken tanınması ve kişinin hızla sağlık kuruluşuna ulaştırılması hayati önem taşır.İnme belirtileri:
- Vücudun bir yarısındaki kol ve bacakta uyuşma ve güçsüzlük
- Yüzde kayma, ağızdan salya akması, asimetri ve donukluk
- Konuşma bozukluğu, peltek veya anlaşılmaz konuşmak
- Ani görme kaybı veya görme bozukluğu
- Baş dönmesi; bulantı, kusma, hıçkırık veya yutma güçlüğü
- Sebepsiz yere başlayan şiddetli baş ağrısı
- Bilinç kaybı, aniden düşme, bayılma
Okumaya Devam Edin
- İnmeden Sonra Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ne Zaman Başlamalı?
- Beyne Pıhtı Atması Tedavisi ve İyileşme Süreci
- İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Uygulamaları
- Felçten Sonra Tekrar Yürümek
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.