Felçli Hasta Ne Kadar Zamanda Yürür?

Beyin kanaması veya beyin damarlarında tıkanıklık sonucu felç gelişen hastaların tekrar yürüme ihtimali oldukça yüksektir. Ancak bu durum hastalığın şiddeti, beyinde etkilenen alan ve uygulanan rehabilitasyona bağlıdır.
felçli hasta ne kadar zamanda yürür
Beyin kanaması veya beyin damar tıkanıklığı nedeniyle inme geçiren hastada sıklıkla vücudun bir tarafını etkileyen felç tablosu görülür. Bu tabloda :

Felçli Hasta Neden Yürüyemez?

İnme sonucu gelişen felç nedeniyle kol ve bacak hareketleri, gövde hareketleri ve kaba motor beceriler etkilenir. Bu durum felçli hastanın yürüyüşünü de etkiler. Genellikle vücudun bir tarafında görülen hareket bozuklukları, felçli hastanın yürüyüşünü daha da bozan denge sorunlarına neden olur. Felçli hasta erken dönemde yürüyemez ve yatağa bağımlı halde kalır.

Neyse ki inme hastalarının pek çoğu için iyileşme mümkündür. Beynin kendini yeniden organize edebilme özelliği (plastisite) sayesinde, hasta zamanla çeşitli fonksiyonlarını geri kazanmaya başlar. Geri kazanılan fonksiyonlar inmenin şiddeti, beyinde etkilenen alan, hastanın iyileşme kapasitesi ve uygulanan rehabilitasyonla ilişkilidir.

Felçten Sonra Tekrar Yürümek

Felçli hastaların tekrar yürüme ihtimali oldukça yüksektir. Felçten sonra tekrar yürüyebilmenin temel yolu fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizyoterapist eşliğinde yapılan çeşitli fizik tedavi egzersizleri, uygulanan nöro-rehabilitasyon teknikleri ve robotik yürüme cihazı ile hastanın beyninde iyileşme potansiyeli uyarılır. Bu hastaların %60-70’i yatağa bağımlılıktan kurtulup kısmi veya tam bağımsızlığa kavuşabilir. Hastaların işlerine geri dönmeleri, günlük hayata yeniden katılmaları sağlanabilir.

Beynin yeniden eğitilmesi, felçten sonra tekrar yürümenin en önemli anahtarıdır. Beynin yeniden eğitilmesi için bol tekrarlı ve çeşitlendirilmiş egzersizler, günlük hayat pratikleri ve robotik fizik tedavi cihazları oldukça faydalıdır. Felçli hastalar akut dönemde genellikle yatılı fizik tedavi merkezlerinde bu tedavileri alırlar.

İnmeden sonra yürümeyi yeniden öğrenmek pratik yapmakla ilgilidir. Yürüme egzersizlerinizi tekrarladıkça beyninizi yeniden yapılandırmaya ve yürüyüşünüzü geliştirmeye yardımcı olacaksınız.

Okumaya devam edin : Felçten Sonra Tekrar Yürümek” 


Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar inme (felç) tedavisi, beyin hasarı tedavisi ve ağrı tedavisi üzerine 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir. Tedaviler hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al butonuna tıklayın.


Felçli Hastanın Yürüme Şansı Nedir?

Felçli hastaların ayak bileği, diz ve kalça kaslarını hareket ettirebilme; bağımsız olarak oturma ve dengede durabilme yetenekleri varsa, felçten sonraki 6 ay içinde yürüme yeteneğini yeniden kazanma şansının yüksek olduğu düşünülür. 

2015’te yapılan bir araştırmaya göre, felçli hastaların ilk 72 saatte bu 2 yeteneği gösterebildikleri takdirde, 6 ay içinde bağımsız yürüyüşe ulaşma şansının %93.8 olduğu bulunmuştur. Bu sonuç, bu hareketleri gerçekleştiremiyorsanız yürüyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Ancak rehabilitasyon sürecinizin daha fazla çaba ve sıkı çalışma gerektirebileceği anlamına gelir.

Felçli hastaların %65-85’i 6 ayın sonunda yürüyebilir hale gelir (Wade DT). Ancak bu hastaların yalnızca bir kısmı tek başına sokağa çıkıp toplum içinde dolaşabilecek ölçüde iyi yürür. Hastaların en çok zorlandığı kısım yürüme devamlılığını sağlayabilmektir. Yürüme şeklindeki bozukluklar ve çabuk yorulma gibi sorunlar fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile düzeltilebilir.

Felçli Hasta Ne Kadar Zamanda Yürür?

Felçli hastaların birçoğu, ilk 6 ay içinde veya (ciddi etkilenimlerde) ilk 2 yıl içinde yürüme kabiliyetini yeniden kazanırlar. Ancak iyileşme kendi başına gerçekleşmez; tutarlı ve uzun süreli rehabilitasyon gerektirir. Yoğun nöro-rehabilitasyon ile inme sonrası iyileşme şansı artar.

  • Bir çalışmada; felçten 3 ay sonra yürüyemeyen hastaların, 2 yıllık uzun süreli rehabilitasyon süreci sonucunda, %74’ünün yardımsız yürüme kapasitelerini yeniden kazandığı bulunmuştur.
  • Bir başka çalışmada ise; uzun süreli fizik tedavi ve rehabilitasyon görmeyen hastalarda iyileşmenin durgunlaştığı bulunmuştur. Bu hastalarda inmeden 5 yıl sonra ölçülen hareket edebilme yeteneği, inmeden sadece 2 ay sonra ölçülen seviyelere eşdeğer görülmüştür.
Bu çalışmalar; iyileşmeye devam etmek isteyen herkes için, özellikle de tekrar yürümek isteyenler için uzun vadeli rehabilitasyonun önemini göstermektedir.

Felçli Hastada Yürümeye Yardımcı Robotik Cihazlar

Felçli hastada yeniden yürümenin kazanılması için uygulanacak fizik tedavi egzersizleri ve nöro-rehabilitasyon tekniklerinin yanında yürümeye yardımcı robotik fizik tedavi cihazları da kullanılmaktadır. Robotik fizik tedavi cihazları, yürüme egzersizlerini güvenle, bol tekrarlı ve uzun süre uygulama imkanı sunar.

Erigo Pro Robotik Yatak, hastanın erken dönemde kontrollü bir şekilde dik pozisyona getirilmesini ve pasif olarak yürütülmesini sağlar. Bu cihaz, hastayı diğer yürüme robotlarına hazırladığı gibi uzun süre yatakta kalmaya bağlı oluşabilecek çeşitli komplikasyonların önlenmesini de sağlar.

Lokomat Pro Yürüme Robotu, hastanın ayağa kaldırılıp doğal yürümeye en yakın şekilde egzersiz yapmasına imkan sağlar. Oyunlaştırılmış yürüme egzersizleri ile hastaya anlık geri bildirim sunar. Hasta, aktif olarak yürüyebileceği gibi hastanın yapamadığı hareket ise robot tarafından tamamlanır ve böylece beyin ile ayaklar arasındaki yeniden öğrenme mekanizması uyarılmış olur.

Yerçekimsiz yürüme bandı Alter G, hastanın vücut ağırlığını yerçekimine göre %80’e kadar azaltabilir. Bu sayede, yürüme egzersizlerinde belirli bir seviyeye gelen ancak halen bağımsız ve dengeli bir şekilde yürüyemeyen hastaya kontrollü şekilde yürüme imkanı sunar. Hastanın zayıf kas gücünü kompanse ederek daha uzun süre yürüyebilmesini sağlar. Ayrıca hastaya düşmeyi önleyen güvenli bir ortam sağlar; hasta düşme korkusunda kurtulur ve dikkatini yürümeye verir.

Okumaya Devam Edin :İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Uygulamaları

Kaynak

 
Prof. Dr. Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.