Skolyoz tespit edilen gençlere yüzme sporu sıklıkla önerilmektedir. Peki yüzme gerçekten skolyoz için yararlı mı? Skolyozu olan kişiler yüzerken nelere dikkat etmeli?
Skolyoz halk arasında yoğun endişeye yol açmasına rağmen yeterince iyi bilinmeyen bir sorundur. En sık görülen tipi olan adölesan idiyopatik skolyozu 10’lu yaşlardaki ergenlik çağındaki gençlerde ortaya çıkar. Nedeni tam olarak bilinmez fakat genetik ve çevresel faktörler etkili görünmektedir. Duruş bozukluğu ve yanlış hareketler skolyoza yol açmaz ancak var olan skolyozun kötüleşmesine katkıda bulunabilir.
Yüzmenin Skolyoz için Yararı
Yüzmenin skolyozlu kişilere birkaç farklı yararı vardır. Öncelikle yüzme omurga çevresindeki yani sırt ve beldeki kasların güçlenmesi için iyi bir spordur. Bunun yanında akciğer kapasitesini geliştirir. İleri derece skolyozu olan kişilerde akciğer kapasitesinin azalması genel vücut dayanıklılığını (enduransı) olumsuz etkiler. Yüzme ile kişinin genel kondüsyonu ve nefes alma kapasitesi artar. Ancak günde birkaç saat yoğun antrenman içeren, yarışma kazanmayı hedefleyen yüzme aktivitesinin skolyozlu kişilere önerilmediğini vurgulamakta yarar var.
Skolyoz çoğunlukla ağrıya yol açan bir sorun değildir. Fakat bazen skolyozlu kişiler kronik bel ağrısından yakınabilir. Böyle durumlarda yüzme ağrıları azaltmaya yardımcıdır.
Skolyoz Yüzme ile Düzelir mi?
Peki yüzme ile skolyozun düzelmesi mümkün mü? Maalesef bunu söyleyemeyiz. Skolyoz omurganın yanlara doğru eğriliğidir. Omurga eğriliği olduğu için bir yandaki gövde kasları fazla gergin, diğer yandaki kaslar ise zayıf ve uzamış olabilir. Yani eğriliğin iç ve dış yayı üzerindeki kaslar arasında dengesizlik vardır. Yüzme ile gövde kasları bir bütün olarak çalıştırıldığından eğriliğin düzelmesine direkt etkisi olmaz. Olası kas dengesizliklerini düzeltmek için özel egzersizler yapılması gerekir. Eğriliğin düzeltilmesinde belli durumlarda skolyoz korsesi kullanımı etkili olabilir. İleri vakalarda ise ameliyat gerekebilir.
Yüzme kemik ve eklemlere fazla yük bindirmeyen bir spor olması nedeniyle skolyoz da dahil olmak üzere bel ve sırt problemlerinde kas güçlendirme ve kondüsyonu korumak için tercih edilmektedir. Suyun kaldırma kuvveti vücut ağırlığının büyük bölümünü taşır. Suyun harekete gösterdiği direnç ise kasların güçlenmesini sağlar. Gövde kasları dışında kol ve bacak kasları da yüzmeden yarar sağlar. Yüzme ve su içi egzersizler dengenin geliştirilmesine de yardımcıdır.
İleri skolyoza bağlı akciğer kapasitesi azalmış kişilerde yarışmalı yüzme aktivitesi ve uzun mesafe yüzme sporu sakıncalı olabilir. Skolyoz nedeniyle kas dengesizliği olan kişiler bazı yüzme tekniklerinde başlangıçta zorlansa da hemen her zaman yüzmeyi öğrenebilir ve bunun faydasını görebilirler. Kelebek stili yüzme pek tercih edilmez. Serbest stil, sırt üstü ve kurbağalama skolyozlu kişilerin kullanması uygun olan tekniklerdir.