Parmakta takılma, el parmaklarını hareket ettiren tendonların iltihabı nedeniyle oluşabilmektedir. Tıbbi olarak bu duruma “tetik parmak” denir. El parmaklarında takılma, büküp açmada zorlanma, iltihabın (inflamasyonun) olduğu kısımda ağrı ve hassasiyet gibi şikayetlere yol açar.
Parmakta Takılma Neden Olur?
Ellerimizde yer alan tendon liflerinin bir ucu parmak kemiklerine, diğer ucu ise hareketi sağlayan kaslara tutunur. Daha doğrusu tendonlar hareketi sağlayan kasların kemiklere tutunduğu uzantılardır. Kaslar kasıldığında tendonlar kemiği çekerek hareket ettirir.
Bilek ve elin iç yüzü boyunca parmakların bükülmesini sağlayan tendonlar yer alır; bunlara fleksör tendon denir. Tendonlar tünel şeklinde kılıflar içinde bulunur. Tendon kılıfları daraldığında tendonun kayması zorlaşır. Tendon daralmış kılıfta hareket ederken zaman içinde zedelenir ve ödemlenir. Bu durumda parmağı hareket ettirmek iyice güçleşir. İltihabi reaksiyon nedeniyle tendon üzerinde nodül oluşabilir. Kişi parmağını açamaz hale gelebilir, parmağı genel olarak bükülü kalır, açmak istediğinde diğer elinden yardım alması gerekir. Ya da zorlaması ile parmak birden açılabilir; soruna bu nedenle tetik parmak ismi verilmiştir.
Tetik Parmak Kimlerde Görülür?
40-60 yaşları arasındaki kişilerde daha sıktır. Şeker hastalığı, guatr (hipotiroidizm), romatoid artrit, müzik aleti çalmak gibi eli zorlayan hareketlerin çok sık olarak yapılması risk faktörüdür.
Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?
Başparmak ya da diğer bir parmağın tabanında sürekli ağrı hissi, avuç içinde parmak köküne yakın yerde sert şişlik (nodül) olması, bu bölgede dokunmakla hassasiyet, parmağın hareketi ile çıtlama veya kütleme sesi gelmesi, parmağın takılması ya da tutukluğu. İlk oluştuğu dönemler ihmalkar davranılırsa tetik parmak zaman içinde ilerleyip kötüleşebilir. İleri evresinde parmak tamamen bükülü halde kalabilir, hiç açılamaz. Tetik parmakla ilişkili şikayetler genelde sabah vakti en kötüdür, hareket edip ısındıkça hafifler.
Nasıl Tedavi Edilir?
Parmağı zorlayan tekrarlayıcı hareketlere 1-1,5 ay ara verip istirahat etmek yararlı olabilir. Parmağı ve bileği desteklemek için atel veya splint kullanılabilir. Şişliği azaltmak için soğuk uygulama yapılabilir. Yerine göre sıcak uygulama da yararlı olabilir. Eli günde birkaç kez sıcak suda bekletmek tendon ve kasların gevşemesini sağlar. Parmakları nazikçe germek suretiyle hareketleri açılabilir. Ağrı kesici bazı ilaçların iltihap azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. Bu ilaçlar kısa sürelerle kullanılabilir. Diğer bir tedavi seçeneği nodül olan yere kortikosteroid içeren iğne yapılmasıdır. Bunlarla iyileşme olmazsa daralmış tendon kılıfının gevşetildiği ameliyatlar gündeme gelir.