Kaburga ağrısı veya göğüs duvarında hissedilen ağrı, genellikle kaburga kemiklerinin göğüs kemiğine tutunduğu kıkırdak kısımdaki kostokondrit denilen iltihabi durum nedeniyle oluşur. Bu sorun kostosternal sendrom, göğüs duvarı ağrısı veya kostosternal kondrodini gibi isimlerle de anılabilir. Eğer ağrıya şişlik eşlik ederse buna Tietze sendromu denilir.
Kostokondrit, etkilenen kaburganın ya da kıkırdak dokunun parmakla bastırılması ile şiddetlenen lokalize göğüs ağrısı yapar. Kostokondrit nedeni her zaman belirlenemese de, bu durum kolların aşırı kullanımı ile tetiklenebilir.
Kostokondrit, çoğunlukla herhangi bir tedavi olmadan kendi kendine geçer. Bazı durumlarda ise kalp kaynaklı ağrılar ile karışabildiği için kişiyi endişelendirebilir.
Kostokondrit Nasıl Tanınır?
Yetişkinlerde göğüs ağrısının – aksi ispat edilene kadar – kalp problemlerini işaret ettiği kabul edilir. Göğüs ağrısı olan bir kişide kalp sorunlarını dışlamak için kan testleri ve EKG gibi çeşitli tetkiklerin yapılması gerekebilir.
Göğüs ağrısından yakınan ve bu nedenle kardiyoloji uzmanlarınca değerlendirilen hastalar, herhangi bir kardiyak patoloji saptanmazsa genelde göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilirler. Akciğerle ilgili bir sorun da saptanmaması durumunda kas-iskelet sistemi patolojileri açısından fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniklerine yönlendirilirler.
Tetkikler sonucu kişide kalp ya da akciğer hastalığı olmadığı görüldüğünde ve fizik muayene de uyumlu ise kostokondrit tanısı konulabilir. Kostokondrit kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür ve 40 yaşından sonra daha sıktır.
Tietze Sendromu
Tietze sendromu nadir görülen bir sorundur ve bazen kostokondrit olarak ifade edilebilir. Ancak iki durum birbirinden farklıdır. Tietze sendromunda:
- Ağrı aniden başlar, omuza veya kollara yayılır ve birkaç hafta devam eder.
- Kaburganın eklem yerinde ağrı ve hassasiyetin yanında şişlik de olur.
- Tietze sendromu gençlerde daha sıktır, kadın ve erkekleri eşit oranda etkiler.
- Tietze sendromu en sık 2 ve 3. kaburgaları etkilerken kostokondrit en sık 4, 5 ve 6. kaburgaları tutar.
Kostokondrit Neden Olur?
Kostokondrit, iltihabi bir olaydır; yani bağışıklık sisteminin aktive olması sonucu gelişir. Çoğunlukla kesin nedeni belirlenemez.
- Göğüs duvarının tekrarlayan küçük travmalara maruz kalması,
- kolların aşırı kullanımı,
- viral solunum yolu enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar,
- fazla öksürmeye bağlı olarak dokunun zorlanması iltihabi süreci başlatabilir.
Osteoartrit (eklem kireçlenmesi), romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi romatizmal durumlar da kostokondrite neden olabilir. Ayrıca meme, tiroid ve akciğer kanseri gibi kanserlerin yayılması sonucu da kostokondrit oluşabilir.
Kostokondrite Bağlı Kaburga Ağrısı Nasıl Belirti Verir?
Kostokondrite bağlı göğüs ağrısı genelde egzersiz, hafif travma veya üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında başlar. Ağrı künt veya keskin, batıcı karakterde olabilir. Genelde göğüs duvarının ön yüzünde hissedilir. Sol tarafta daha sıktır. Sırta veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Derin nefes almak, öksürme veya gövdenin hareketi ile ağrı oluşabilir. Kostokondral bileşke denilen kaburga kemiğinin eklem yerlerinde, bastırmakla hassasiyet olması kostokondrit tanısı için olmazsa olmazdır. Kostokondritte fark edilebilir bir şişlik ya da apse olmaz.
Göğüs Duvarı Ağrısının Diğer Kas-İskelet Kaynaklı Nedenleri Nelerdir?
- Alt kaburga ağrı sendromları,
- Sırt omurları ve omurların kaburga ile yaptığı eklemden (kostovertebral eklem) kaynaklanan ağrılar,
- Sternalis sendromu,
- Stres kırığı veya osteoporotik kırıklar
- Fibromiyalji,
- Romatoid artrit,
- Ankilozan spondilit
- Sedefle ilişkili romatizma (psöriyatik artrit),
- Sistemik lupus eritematozus,
- Orak hücreli anemi,
- Kanserler
İlginizi çekebilir: “Göğüs Ağrısının Kalp ve Akciğer Dışı Nedenleri“
Doktora Ne Zaman Başvurmalı?
Kostokondrit, genel olarak ciddi bir sorun olmasa da kalp krizi ile karışabilir. Nefes darlığı, yüksek ateş, ağrılı bölgede kızarıklık, püy, şişlik gibi enfeksiyon belirtileri, bulantı, baş dönmesi, terleme gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir.
Sürekli göğüs ağrısı ile beraber bulantı, terleme, sol kolda ağrı veya yeri tam tarif edilemeyen genel göğüs ağrısı şikayeti kalp krizi belirtisi olabilir. Kalp krizi şüphesi olan durumlarda acile başvurmak gerekir.
Kostokondrit Nasıl Tedavi Edilir?
- Asetaminofen içeren basit ağrı kesiciler veya non-steroid anti-inflamatuar grubundan ağrı kesici ilaçlar tedavide kullanılabilir.
- Ağrıyı hafifletmek için lokal soğuk veya sıcak uygulama ve fizik tedavi yöntemlerinden TENS yapılabilir.
- Şikayetleri arttıran hareket veya egzersizlerden kaçınmak önerilir.
- Germe egzersizleri yararlı olabilir.
- Ağrılar ilaçla rahatlamaz ve günlük yaşamı kısıtlayacak ölçüde şiddetliyse lokal anestezik ve steroid içeren enjeksiyonlar yapılabilir.
- Enfeksiyona bağlı kostokondritte antibiyotik tedavisi gerekir.
Okumaya devam edin : “Kürek Kemiği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi“