Osgood Schlatter hastalığı, çocuklarda ve gelişim dönemindeki gençlerde, diz ağrısının en önemli nedenlerinden biridir. Özellikle spor yapan kişilerde görülür ve aşırı kullanım nedeniyle olur. Diz bölgesindeki tekrarlı hareketler ve bunun oluşturduğu fiziksel stres, diz kapağı tendonunun kaval kemiğine yapıştığı noktada iltihaplanmaya yol açar.
- Tek veya her iki dizde görülebilir.
- Diz kapağının altında ağrı ve şişlik oluşur.
- Koşma, zıplama ve hızlı yön değiştirmeyi içeren sporları yapan ergenler risk altındadır.
İlginizi Çekebilir : “Dizin Ön Kısmında Ağrı Sebepleri“
Osgood-Schlatter Hastalığı Belirtileri
Belirtiler her hastada farklılık gösterebilir. Ağrı şiddetli ve sürekli olabileceği gibi, hafif olabilir ve yalnızca bazı hareketler sırasında ortaya çıkabilir. Genel olarak belirtiler şunlardır:
- Diz kapağının hemen altında ağrı, hassasiyet veya şişlik
- Spor yaparken, koşarken, zıplarken veya hızla yön değiştirirken şiddetlenen ağrı
- Spor sonrası topallayarak yürüme
- Bazı durumlarda diz kapağının altında kemiksi bir yumru
Belirtiler birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir ve çocukların büyümesi durana kadar tekrarlayabilir.
Osgood-Schlatter Hastalığı Neden Olur?
Futbol ve basketbol gibi koşma, zıplama ve dizin tekrarlı bükülme hareketlerini içeren sporlar, uyluktaki kasların (quadriceps) diz kapağı tendonunu (patellar tendon) çekmesine neden olur. Bu hareketlerin tekrarlayıcı şekilde yapılması, zamanla tendonu yapıştığı yerden hafifçe ayrılmaya zorlayabilir ve şikayetler ortaya çıkar.
Bazı çocuklarda tendon ve kaval kemiğinin ayrıldığı yerde kemiksi bir yumru görülür. Bunun nedeni, vücutlarının gelişen boşluğu kapatmak için yeni kemik oluşturmaya çalışmasıdır.
Osgood-Schlatter Hastalığı Risk Faktörleri
- Her iki cinsiyette de görülür, ancak erkeklerde daha yaygındır.
- Büyüme atakları nedeniyle ergenlik döneminde görülür.
- Bu dönem, kişinin boyunun hızlı bir şekilde uzadığı dönemdir.
- Genellikle erkeklerde 13-14 yaşlarında, kızlarda ise 11-12 yaşlarında görülür.
Osgood-Schlatter Hastalığı Tedavisi
Kemik büyümesi durduğunda, hastalığa bağlı şikayetler de kaybolma eğilimindedir. Çocuklar, çoğu zaman herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Egzersiz şiddetinin azaltılmasıyla şikayetler zamanla kendiliğinden iyileşebilir.
Şikayetler rahatsız edici düzeyde ise ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi uygulanabilir. Diz kaslarının uygun şekilde kuvvetlendirilmesi, dizin ön ve arka kaslarının esnetilmesi şikayetlerin azalmasını sağlayabilir.
İstirahat: Koşma, zıplama ve çökme gibi hareketler şikayetleri artırabilir. Özellikle ağrılı dönemde bu hareketleri tekrarlı şekilde yapmaktan uzak durmak önerilir.
Buz Uygulaması: Ağrılı ve şiş olan bölgeye soğuk uygulamak ağrının ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Aktivite Modifikasyonu: Koşma ve çökme gibi hareketleri içeren sporlar yerine bir süreliğine yüzme gibi alternatif sporlara geçiş yapılabilir.
Koruyucu Bant Kullanımı: Spora devam ederken, ağrılı bölgenin üzerine koruyucu bant takmak (patellar tendon bandı), daha fazla hasar gelişmesini önleyebilir.
Bazen tüm şikayetler ortadan kalktıktan sonra bile, diz kapağının hemen altında kemiksi bir şişlik kalabilir. Ancak bu durum genellikle herhangi bir diz problemine neden olmaz.
İlginizi Çekebilir: “Diz Egzersiz Programı – Diz Kuvvetlendirme Egzersizleri“
Referans: webmd.com