Kemik Erimesine (Osteoporoz) Neden Olan 5 Sebep

Kemik Erimesi - Osteoporoz oldukça sık görülen kemik sağlığının olumsuz etkilendiği bir rahatsızlıktır. Osteoporoz sonrası oluşabilecek riskler tehlikeli olabilir. Osteoporoz a sebep olan riskleri öğrenerek önlem almak oldukça önemlidir.
Osteoporoz ( kemik erimesi) riskleri nelerdir?
{"uid":"1620FB4D-16C6-4568-8A77-D255CA0CC4F3_1620983884784","source":"other","origin":"gallery"}

Osteoporoz (kemik erimesi) dünya çapında bit çok insanı etkileyen yaygın bir sağlık problemidir. Kemik erimesi; kemik – mineral yoğunluğunun azalarak kemiğin kırılganlık özelliğinin artması durumudur. Bu yazımızda osteoporoz (kemik erimesi) a sebep olan faktörleri inceleyeceğiz.

Yaşlılığa Bağlı Kemik Erimesi

yaşlılarda kemik ağrısı

Osteoporoz (kemik erimesi) un en önemli sebeplerinden biri de yaş faktörüdür. Yaş ilerledikçe kemik mineral yoğunluğu azalır, ve kemikler gücünü kaybetmeye başlar. Bunun sebebi ise vücudun yaşla birlikte kemik dokusu üretme yeteneğinin azalması ve buna bağlı olarak da kemik kütlesinin azalmasıdır. Kemik kütlesiniz azaldığı durumlarda da kırık riski önemli ölçüde artar.

Özellikle kadınların menopoz dönemi sonrasında östrojen seviyelerinin düşmesi ile kemik kütle yoğunluğu azalır ve buda osteoporoz riskini arttırır.

İlginizi Çekebilir: Kemik Erimesi Nedir?

 

Kemik Erimesinde Hormon Düzensizliği

menopoz

Hormonlar kemik sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Hormonal düzensizlik bir çok sağlık problemini etkilediği gibi kemikler üzerinde de oldukça etkin bir role sahiptir.

  • Menepoz sonrasında kadınlarda östrojen hormonu düşerken erkeklerde ise testosteron hormonunun düşük seviyelerde olması osteoporoz riskini arttırmaktadır.
  • Hipertiroidi ve hiperparatiroidi gibi durumlarda kemik – mineral yoğunluğu olumsuz etkilendiğinden osteoporoz riski taşınmaktadır.

Kemik Erimesi ve Beslenme Düzeni

kemik erimesi için beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenme, kemik sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Kemik sağlığı için gerekli olan D vitamininin oldukça önemli olduğunu bilmekte fayda var. Yetersiz veya düzensiz besin alınımı da kemik yoğunluğunda eksikliğe yol açarak osteoporoz riskini arttırır.

d vitaminid vitamini eksikliği

Kemik Erimesinde Genetik Faktörler

Genetik faktörler, bireylerde osteoporoz riskini arttıran faktörlerden biridir. Bireylerin ailevi öyküsü, ailede olan sağlık problemleri osteoporoz yatkınlığını arttırır.

Hareketsiz Yaşam Biçimi ve Kemik Erimesi

Sağlıklı bir yaşam için günlük fiziksel aktivite olmazsa olmazdır. Tempolu yürüme ve koşma gibi aktivitelerden uzak bir yaşam kemikler için oldukça riskli durumları ortaya çıkarır. Hareketsiz yaşam, kemik yoğunluğunun azalmasına sebep olur. Düzenli yapılan fiziksel aktiviteler ise kemik mineral yoğunluğunun artmasını destekleyerek osteoporoz riskini azaltır.

kemike erimesi egzersizleri

İlginizi Çekebilir: Kemik Erimesi İçin Egzersiz Önerileri

Kullanılan İlaçlar Ve Tıbbi Durumlar

Kullanılan ilaçlara örnek olarak, kortikosteroidler ve bazı antikovülsanların uzun süreli alınımı sonucunda kemikler zayıflayabilir ve osteoporoz a yol açılabilir. Bazı hastalıklar da osteoporoz riskini arttırır. Bu hastalıklara:

  • Romatoid Artrit
  • Çölyak Hastalığı
  • Mide – Bağırsak Sendromu gibi besin emiliminin engellendiği sağlık sorunları da osteoporoz riskini arttırmaktadır.

Kemik Erimesinde Alkol ve Sigara Tüketiminin Etkisi

Alkol ve sigaranın aşırı tüketimi, pek çok hastalığa davetiye çıkartmaktadır. Bu durumdan osteoporoz da etkilenir. Aşırı alkol tüketimi vücuttaki kalsiyum seviyesinin düzenlenmesini olumsuz etkiler ve osteoporoz riskini arttırabilir.

alkol ve sigara tüketimi

Sigara tüketiminde ise, damarsal problemler üzerinde etkili olduğundan kemiklere giden kan akışını azaltabilir ve kemik hücrelerinin üretimini engeller.  Buna bağlı olarak da osteoporoz riski artmış olur.

 

İlginizi Çekebilir: 4 Adımda Daha Sağlıklı Yaşam Biçimine Sahip Olun

Kemik Erimesi ve Düşük Vücut Ağırlığı

Vücut kitle endeksinin düşük olması osteoporoz riskini arttıran en önemli faktörlerdendir. Vücut ağırlığının az olması kemik kütlesinin de azalmasına sebep olarak kemik dayanıklılığını düşürür ve kırık riski artar. Kemikler de bu sebeple savunmasız hale gelerek osteoporoz riski artmış olur.

kemik erimesi

Osteoporoz riskini anlamak; erken teşhisi kolaylaştırır. Kemik sağlığınıza dikkat etmek için; sağlıklı ve düzenli beslenmek, günlük yaşam aktivitelerine dikkat etmek, kilo kontrolü sağlamak, alkol ve sigara tüketimini azaltmak ve bitirmek gibi faktörlere dikkat ederek Osteoporoz riskini ve getireceği farklı problemlerin önlenmesinde etikili olacaktır.

kemik erimesine neden olur

Düzenli doktor kontrolleri ile kemik mineral yoğunluğunuza dikkat etmek, sağlıklı yaşam bilincini etkinleştirmek Osteoporoz gibi kemik hastalıklarının önüne geçmekte etkilidir.

Okumaya Devam Edin: Kemik Erimesi 5 Adımda Azalt

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.