Ayak ağrısı ve baş parmak çevresindeki ödem, gut hastalığı belirtisi olabilir. Gut hastalığı, eklem içinde ürik asit kristallerinin birikmesiyle meydana gelen bir artrit türüdür. Ürik asit, yediğimiz birçok gıdanın sindiriminde ortaya çıkan bir üründür. Ürik asit metabolizmasındaki bozukluk ve ürik asitin eklemlerde kristalleşmesi ile gut hastalığı meydana gelir.
Gut Hastalığı Belirtileri
Eklemde ağrı ve hassasiyetin yanı sıra ısı artışı, ödem ve kızarıklık gut hastalığının belirtileridir. Gut hastalığı en sık ayak baş parmağı ekleminde görülür. Ayrıca ayak bileği, diz, el bileği, parmaklar ve dirsek ekleminde de görülebilir.
Gut hastalığında şikayetler ataklar şeklinde gelir ve bu ataklar saatler veya günler içinde azalır. Nadiren, şikayetler haftalarca sürebilir. Gut atağı kimi zaman o kadar şiddetlidir ki, ayak parmağına çarşafın değmesi bile şiddetli ağrıya neden olur. Gut hastalarının çoğu yıllar içinde tekrarlayan ataklar yaşarlar.
Gut Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Gut hastalığı, en sık ayak başparmağı ekleminde meydana gelir. Bu bölgede hassasiyet, kızarıklık, ısı artışı, ödem ve ağrı gut hastalığını düşündürür. Gut için en güvenilir test, iğne ile iltihaplı eklemden sıvı alınması ve bu sıvıda ürik asit kristallerinin tespit edilmesidir.
İlginizi Çekebilir: Bel Ağrısı Neden Olur?
Gut Hastalığı Kimlerde Görülür?
- Gut olma riski yaşla birlikte artar.
- Gut, erkeklerde daha sık görülür.
- Kadınlarda gut atakları, genellikle menopoz sonrası ortaya çıkar.
- Ailede gut hastalığı varsa, kişide de olma ihtimali %20’dir.
Gut için Risk Faktörleri
- Obezite ve özellikle gençlerde aşırı kilo alımı
- Aşırı alkol tüketimi
- Yüksek tansiyon
- Şeker hastalığı (diyabet)
- Böbrek fonksiyonlarında bozukluk
- Bazı ilaçlar ve hastalıklar
Gut Hastalığını Önlemek İçin:
Kilo vermek ve bol sıvı tüketmek, tekrarlayan gut ataklarını azaltmaya yardımcı olur. Vücut tarafından ürik aside dönüştürülen besinleri tüketmekten kaçınmak fayda sağlayabilir. Bu besinler şunlardır: deniz ürünleri, karaciğer, beyin ve böbrek gibi organ etleri. Araştırmacılar et veya deniz ürünleri tüketiminin gut atak riskini artırdığını, süt tüketiminin ise bu riski azalttığını bildirmiştir.
Gut Hastalığı Tedavisi
Gut hastalığı ataklar halinde gelir ve zamanla geçer. Gut hastalığı tedavi edilmezse bu ataklar tekrarlayabilir. Bu nedenle gut ağrısı geçse bile mutlaka doktora başvurun. Gut hastalığı tedavi edilmezse; eklemler, tendonlar ve diğer dokular zarar görebilir.
Gut hastalığı tedavisinde anti-inflamatuar ilaçlar, kolşisin ve kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ile eklem iltihabı ve ağrı azaltılabilir. Ayrıca kanda ürik asit seviyesini düşürmeye yönelik ilaç tedavileri de uygulanabilmektedir.
Okumaya Devam Edin: “Gut Hastalığı Nedir? Neden Olur? Tedavisi“
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.
Referans: webmd.com