Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? Evde Uygulanabilecek Tedaviler

Boyun ağrıları çok yaygın görülür ve genellikle uzun bir sürecin ürünüdür. Boyun ağrısı nasıl geçer? Boyun ağrısı için evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ve egzersizler nelerdir?

Boyun Ağrısı Neden Olur?

Boyun ağrıları çok yaygın görülür ve genellikle uzun bir sürecin ürünüdür. Duruş bozukluğu, kasların zayıflaması, stres, uykusuzluk ve disk yıpranması gibi birçok farklı nedene bağlı olarak boyun ağrısı oluşabilir.

Boyun ağrıları genelde tek başına çok ciddi bir sorun değildir. Ancak beraberinde kol veya bacağa yayılan ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik, kilo kaybı, ateş gibi belirtiler varsa ve travma sonrası başlamışsa doktora başvurmanız gerekir. Alabileceğiniz basit önlemlerle boyun ağrınızda büyük ölçüde iyileşme sağlayabilirsiniz.

Boyun Ağrılarını Önlemek İçin 8 Öneri

  1. Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın: Çalışıyor olsanız bile gün içerisinde 20-30 dakikada bir kalkıp biraz hareket ederseniz boynunuzun uzun süre sağlıksız pozisyonda kalmasını önleyebilirsiniz.
  2. Ergonomik uyarlamalar yapın: Bilgisayar ekranını göz hizasına getirin ve fare uzanmak zorunda kalmayacağınız şekilde elinizin altında olsun. Telefonunuzla konuşurken kulaklık kullanın veya hoparlörü açın. Tableti kambur ve başınız öne eğik pozisyonda kullanmayın.
  3. Gözlük derecenizin güncel olduğundan emin olun: Gözlük kullanmanız gerekiyorsa gözlük derecenizin güncel olduğundan emin olun. Mercek numaranızın değiştiğinin farkında değilseniz, daha net görebilmek için bilinçsizce başınızı geride konumlandırıyor olabilirsiniz.
  4. Çok fazla yastık kullanmayın: Başınızın altına çok sayıda yastık koymak boyun tutulmasına neden olabilir.
  5. Sınırlarınızı bilin: Örneğin dolap gibi ağır bir eşyanın yerini değiştirmeniz gerekiyorsa yardım isteyin.
  6. Uyku kalitenize önem verin: Uyku bozuklukları kas iskelet sistemi ağrılarına neden olabilir.
  7. Susuz kalmayın: Omurgamızda bulunan diskler doğduğumuz zaman yaklaşık %80 oranında su içerir. Yaşla beraber disklerin su içeriği azalır ve diskler yıpranır. Her gün yeterli miktarda su içmek disklerin kurumasını önleyebilir.
  8. Yeterli oranda magnezyum alın: Boyun ağrılarının büyük bir çoğunluğu kas gerilmesi veya kas spazmına bağlıdır. Magnezyum ise kasların gevşemesine yardım eder. Meyve, sebze, soya, fasulye ve tahıllar magnezyum açısından zengindir. Magnezyum alımı yetersiz kişilere magnezyum takviyeleri doktor tarafından önerilebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir : “Boyun Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Boyun Ağrısı İçin Evde Tedavi

Boyun ağrısı için evde uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemleri vardır.

Soğuk / Sıcak Uygulama Yapın

Genellikle ilk 24-48 saat, soğuk uygulama ile ödem ve iltihabi sürecin azaltılması daha sonra ise sıcak uygulama ile kasların gevşetilmesi ve tutukluğun çözülmesi amaçlanır. Ancak boyun ağrılarında soğuğun veya sıcağın etkisi iltihabi süreci etkileyecek ölçüde derine inmez. Bu nedenle sıcak ya da soğuktan hangisi kendinizi daha iyi hissettiriyorsa onu kullanabilirsiniz. İkisi için de en fazla 20 dakika uygulama yapın ve cildinizin hasar görmesini önlemek için ince bir havlu veya tülbent kullanın. Günde birkaç kez bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Germe Egzersizleri Yapın

Boyun ağrısı ve tutukluk azaldığında germe – esneme egzersizlerine başlayabilirsiniz. Bu egzersizleri sıcak uygulama sonrasında yaparsanız daha rahat edebilirsiniz

Hareket Edin

Egzersiz, boyun ağrısı tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir. Güçlendirme ve dayanıklılık egzersizleri ağrılarınızı azaltır. Genel olarak aktif kalmanız daha iyidir. Her gün 30 dakika aerobik egzersiz (yürüme, bisiklet, yüzme) omurga kaslarınızı güçlendirir. Egzersiz ile kan dolaşımınız artar. Hangi egzersizlerin size uygun olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışın.

Boyun Ağrısı için Diğer Öneriler

  • Masaj ile cilt, kas ve tendonlara basınç uygulanarak kas gerimi, spazm, eklem tutukluğu ve ağrılar azaltılabilir.
  • Yatarken başınızı destekleyen ve boyun omurlarınızı normal şeklinde tutan yastık kullanın. Baş desteği olan sandalyeler boynunuzu rahatlatabilir. Yüzüstü uyumak boynu zorlayabileceğinden pek önerilmez.
  • Gün içerisinde rahat edebileceğiniz pozisyonda bulunun. Boyun ağrınız arttığında yoğun ve boynu zorlayıcı aktivitelere ara vermelisiniz. Boyunluk kullanımı ise genelde önerilmez.

Boyun Ağrısı İçin 4 Anahtar Egzersiz

1. Ellerinizi alnınızda birleştirin. Başınızı öne itmeye çalışırken ellerinizle direnç uygulayın ve harekete engel olun. Bu pozisyonda 5’e kadar sayıp gevşeyin.

2. Ellerinizi başınızın arkasında birleştirin. Başınızı arkaya itmeye çalışırken ellerinizle direnç uygulayın ve harekete engel olun. Bu pozisyonda 5’e kadar sayıp gevşeyin.

3. Elinizi başınızın sağ yan tarafına koyun. Elinizle başınızı itmeye çalışırken aksi yönde direnç uygulayın ve harekete engel olun. Bu pozisyonda 5’e kadar sayıp gevşeyin. Aynı hareketi sol taraf için de tekrarlayın.

4. Başınızı kulağınız omzunuza yaklaşacak şekilde yana yatırmaya çalışın. 5’e kadar sayıp orta pozisyona gelin. Aynı hareketi aksi yönde tekrarlayın.

Bu hareketleri 10 kez tekrarlayın. Eğer bu egzersizlerden herhangi birinde rahatsızlık hissederseniz hemen durun ve devam etmeden önce doktorunuza danışın.

Boyun ağrısını geçirmede yapabileceğiniz diğer egzersizlere ulaşmak için “Boyun Egzersiz Programı” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Boyun Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

Boyun Ağrısı Tedavisi İçin Diğer Yöntemler

Boyun ağrısı tedavisi için evde uygulayabileceğiniz yöntemlere ek olacak bazı yöntemler de vardır.

Ağrı Kesici İlaçlar

Asetaminofen ve non-steroid anti inflamatuar grubu ağrı kesiciler boyun ağrısının kontrol altına alınmasında ve kişinin günlük yaşam aktivitelerine dönmesinde etkilidir. Ek hastalıklarınız ya da kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlarla etkileşim riski açısından doktor tavsiyesi olmadan bu ilaçları kullanmayınız.

Kas Gevşeticiler ve Diğer İlaçlar

Kas gevşetici ilaçların boyun ağrısına olumlu etkisi çok net değildir. Doktorunuzun bu konudaki önerilerine uyun. Antidepresan grubu ilaçların bazıları boyun ağrısı tedavisinde de etkili bulunmuştur ve kullanılmaktadır.

Fizik Tedavi ve Boyun Ağrısı

Ultrason terapisi ve diğer ısıtıcı tedaviler, elektroterapi (TENS), manuel terapi ve traksiyon boyun ağrılarında uygulanabilen fizik tedavi yöntemleri arasındadır.

Bilişsel Davranışsal Terapi

Kronik boyun ağrılarının psikolojik boyutu da olabilir. Psikolojik tedavilerden biri olan bilişsel davranışsal tedavi kronik boyun ağrılarını azaltmada etkilidir.

Alternatif veya Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri

Akupunktur, kuru iğne tedavisi, nöral terapi ve proloterapi gibi yöntemler bu alanlarda sertifikalı hekimler tarafından seçilmiş hastalarda uygulandığında yarar sağlayabilmektedir.

Ameliyat

Boyun ağrılarının çok küçük bir kısmında ameliyat gerekir. Eğer kolda veya bacakta güç ve duyu kaybına yol açan sinir kökü veya omurilik sıkışması varsa ameliyat gerekebilir.

Okumaya devam edin: “Boynun Sağ Tarafından Omuza Yayılan Ağrı Neden Olur?

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Exit mobile version