Kalçadan Ses Gelmesi – Kalçanızdan Neden Ses Geliyor?

Eklemlerimizden kaynaklanan kütleme veya çıtlama sesleri pek çok kişi için endişe kaynağıdır. Kalçadan ses gelmesi ise kas iskelet sistemi kaynaklı sesler arasında özel bir yere sahiptir. Kişiler, kalça kaynaklı sesler yüzünden kalça çıkığı olduklarını sanarak doktora başvurabilmektedirler.

Eklemlerimizden kaynaklanan kütleme veya çıtlama sesleri pek çok kişi için endişe kaynağıdır. Kalçadan ses gelmesi ise kas iskelet sistemi kaynaklı sesler arasında özel bir yere sahiptir. Kişiler, kalça kaynaklı sesler yüzünden kalça çıkığı olduklarını sanarak doktora başvurabilmektedirler.

Kalçadan ses gelmesi ve tedavisi bölümüne geçin.

Kalçadan Ses Gelmesi ve Nedenleri

Atlayan Kalça Sendromu

Sandalyeden veya yataktan kalkarken, yürürken ve belli germe hareketleri sırasında kalçanızda kütleme veya atlama hissi oluyorsa sizde atlayan kalça sendromu (snapping hip syndrome) denilen sorun olabilir. Kalçadan ses gelmesi, ağrı ile beraber olmadıkça atlayan kalça sendromu ciddi bir rahatsızlık değildir.

Atlayan kalça sendromunun en yaygın iki nedeni kalçayı büken kasların fazla sıkı olması ve kalça eklemini kontrol eden ligamanın (iliotibial bant) gerginleşerek uyluk kemiğinin çıkıntısı üzerinden atlamasıdır.

Kalçanın dış kısmında hissedilen atlama veya kıtlama iliotibial bandın kemik üzerinden hareketine bağlı olabilirken ön taraftaki kıtlama kalçanın bükülmesini sağlayan iliopsoas tendonu nedenli olabilir.

Kütleme veya atlama hissi genellikle kalçanın bükülme hareketinde ortaya çıkar. Bu sorun dansçılar ve atletlerde daha sık görülür. Koşucularda kalçadan ses gelmesi kalçayı içe döndüren kasların zayıf olduğunun işareti olabilir. Bu kasları esnetip güçlendirmek sorunu tedavi edebilir.

Okurlarımız bu yazıyı da okudu :İliotibial Bant Sendromu

Kalçadan Ses Gelmesinin Diğer Nedenleri

  • Eğer kalçadan ses gelmesi nadiren oluyorsa bunun nedeni parmak eklemlerinde de görüldüğü gibi eklem sıvısı içinde gaz kabarcıklarının oluşması ve sonra onların patlaması olabilir. Bu olay tamamen zararsızdır.
  • Kas, tendon ve kemiklerin birbirinin üstünden kaymasını sağlayan bursa denilen içi sıvı dolu keselerin zorlanma sonucu iltihabına (bursit) bağlı da kıtlama sesi oluşabilir. Bursit varsa her sürtünme hissine ağrı da eşlik edebilir.
  • Bir kıkırdak parçası yerinden koparak kalça hareketleri sırasında takılıp kilitlenmeyeyol açabilir. Böyle bir şey varsa kütleme sesi kemik hareketi ile daha ilişkilidir ve eklem hareketinde kontrol kaybı da soruna eşlik edebilir.
  • Bazen kalçanın kısmi çıkığı da (subluksasyonu) sesin kaynağı olabilir.
  • Eğer kalçadan ses gelmesi ağrı ile beraber oluyorsa veya bir yaralanma ya da ameliyat sonrası başlamışsa daha ciddi bir sorunu işaret ediyor olabilir. Bu durumda en iyisi doktorunuza muayene olmanızdır.

İlginizi Çekebilir :Kalça Kıkırdağında Yırtık – Labrum Yırtığı

Toparlayacak olursak kalçadan gelen sesler, sesin geldiği bölgeye göre üç kısma ayrılır:

1. Dıştan Gelen Sesler: Gluteus maksimus denilen kalça kası tendonu veya iliotibial bant uyluk kemiği çıkıntısı üzerinden atlar. Tendon bu çıkıntı üzerinden geçerken gerilir ve uzar, sonra birden serbest kalıp gevşer ve sese neden olur. Koşma, merdiven çıkma veya ağır yük taşıma hallerinde ses oluşabilir. Sorun ilerlerse keskin bir ağrı eşlik edebilir ve ağrı aktivite ile kötüleşebilir. Trokanterik bursit bu sorunla beraber görülebilir.

2. İçten Gelen Sesler: Kalçanın bükülmesini sağlayan iliopsoas veya kuadriseps tendonu leğen kemiği veya kalça eklemi üzerinden geçerken gerilir ve sonra birden serbest kalarak sese neden olabilir. Genelde oturur pozisyondan ayağa kalkarken, koşarken ve kalçayı vücuttan döndürerek uzaklaştırırken ses duyulur. İlerlerse kasık ön tarafta derinde keskin ağrı hissi yapabilir.

3. Eklem İçi Sesler: En nadir duyulan seslerdir. Kalçanın takılmasına yol açan mekanik bir sorun vardır. Kalça eklemini yerinde tutanlabrum denilen halkadan bir parçanın kopması, eklem içinde serbest dolaşan kemik ya da diğer doku parçaları, kalça eklemi içindeki kıkırdağın hasarı gibi nedenler buna yol açabilir. Şikayetler kademeli artabilir veya travma sonrası aniden başlayabilir.

Kalçadan Ses Gelmesi ve Tedavisi

Eğer şikayetlere ağrı eşlik etmiyorsa ve travma gibi ileri araştırma gerektiren bir durum yoksa genelde ilk muayene ile beraber kalçanın röntgen filmi çekilmesi yeterli olur. Bu aşamada ameliyatsız tedavi yaklaşımları uygulanır:

  • Kalçadan ses gelmesini tedavi etmek veya önlemek için yapılması gereken şey genelde esneme egzersizleridir.
  • Ayrıca zayıf olan kalça kasları da güçlendirilir.
  • Çeşitli fizik tedavi ajanları (TENS, Ultrason vb.) kullanılır.
  • Ayağın aşırı içe dönmesini azaltan uygun ayakkabı giymek önerilir.
  • Bazen non-steroid anti inflamatuar grubundan ağrı kesici ilaçların kullanımı fayda edebilir.
  • Bursit eşlik ediyorsa ilgili bölgeye kortizon enjeksiyonları yararlı olabilir.
  • Bazen de kalçadan ses gelmesi sorunu kendi kendine geçebilir.

Eğer kalçadan ses gelmesi ile beraber ağrı varsa veya ameliyatsız fizik tedavi yaklaşımları yarar sağlamamışsa MRG (emar) çekimi yapılabilir. Böylece kalça eklemini oluşturan yapılar hakkında daha iyi fikir sahibi olunur. Ultrasonografi tendonların hareketini dinamik olarak gösterebilmesi açısından değerlidir.

Fizik tedavi yöntemleri ile düzelmeyen durumlarda tendon gevşetme, labrum hasarı varsa tamir etme, eklem içi serbest cisim varsa çıkarma gibi ameliyat yaklaşımları tedavi edici olabilmektedir. Geçirilen ameliyata bağlı olarak normal hayata geri dönebilmek için tekrar fizik tedavi gerekebilir.

Okumaya devam edin : Sporcularda Kasık Ağrısı – Osteitis Pubis Nedir?

Hacettepe Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamlayan Doktor Deniz Doğan, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlaşmıştır.
Exit mobile version