Denge Bozukluğu ve Fizik Tedavinin Rolü

Denge bozukluğu oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Bir çok farklı sebepten kaynaklanabilmektedir. Özellikle yaşlılarda görülen denge bozuklukları, düşmelerden kaynaklı travmatik yaralanmalara sebep olur ve ciddi riskleri de beraberinde getirebilmektedir.

 

Denge bozukluğu, yaşlılar arasında yaygın olan bir sağlık sorunudur. Denge bozukluğu bir çok nedenden kaynaklanabilir. Şüphe edinilen durumlarda profesyonel destek alınması önemlidir.

Özellikle yaşlı bireylerde görülen denge bozukluğu bir çok riski de beraberinde getirebilir.Denge bozukluğunun erken teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de fizik tedavi ve rehabilitasyondur.

 

Denge bozukluğu ve kilit cümlesi  denge, vücudumuzun ağırlık merkezinin destek yüzeyi üzerinde dengeli ve koordinasyonlu bir şekilde tutabilme yeteneği sonucu oluşur. Denge bozukluğu ile birlikte yürüme problemleri gelişebilir ve düşme riski artabilmektedir.

Beyin ve sinir sisteminin etkilendiği sağlık sorunlarında, yaşlılıkla birlikte denge problemleri gelişebilir. Denge problemlerinin yanında kaslarda erime, kas gücünde azalma, eklemlerde kas zayıflığı ile birlikte aşınma, postür bozukluğu ve istemsiz kas kasılmaları da denge bozukluğuna sebep olabilir.

 

Yaşlı bireylerde denge bozukluğu, düşme riskini de beraberinde getirir. Özellikle düşme sonrasında ciddi travma ve yaralanmalar meydana gelmektedir.

Bu travma ve yaralanmalar travmatik beyin hasarına da davetiye çıkarabilir. En erken dönemde denge bozukluğunun önüne geçilmesi, var olan denge problemlerinin üzerine çalışılıp vücut mekaniğinin düzenlenmesi çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Denge Bozukluğu ve Bilgisayarlı Denge Sistemi

Denge Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Son 12 ayda 2 veya daha fazla kez düşme öyküsü
  • Düşme sıklığının artması
  • Yürüme ve denge problemleri bazı belirtiler arasındadır.

Hangi Hastalıklar Denge Kaybına Yol Açar?

  • İnme
  • Beyin Hasarı
  • Beyin Tümörü
  • Parkinson
  • MS (Multiple Skleroz)
  • Transvers Miyelit
  • Polinöropati
  • Sinir Ucu İltihabı gibi hastalıklar denge problemlerine yol açmaktadır.

Yaşlılarda sıklıkla karşılaşılan denge bozuklukları, alanında uzman Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimleri, Nöroloji Hekimleri gibi uzman doktorlar tarafından tespit edilerek tedavi programına başlanır. Fizik tedavi, uzman Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimi tarafından kişinin ihtiyaç ve potansiyeline özel olarak hazırlanan kapsamlı rehabilitasyon programı ile başlamaktadır.

Hastanın durumuna göre Robotik Rehabilitasyon desteği de denge problemlerinde oldukça etkilidir. Sanal gerçekliğin entegre edildiği robotik rehabilitasyon cihazları, hastalarda görsel uyaran oluşturarak sanal ortamda denge ve koordinasyon üzerine de çalışılmasını desteklemektedir.

İlginizi Çekebilir: İnme Hastalarınde Denge Bozukluğu

Klasik fizik tedavi yöntemlerinde özellikle bel ve karın bölgesinde çalışmaların yoğunlaştırılması önemlidir. Hastaların değerlendirilmesi sonucunda zayıf kasların kuvvetlendirilmesi ile denge üzerine verilecek eğitimler önemlidir. Klasik rehabilitasyon yöntemleri ile robotik temelli rehabilitasyon programları hastalara etkin ve doğru tedaviyi sunmaktadır.

 

Düşmelerin engellenmesi, yönetilmesi çok önemlidir. Hastalar en erken dönemde kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınıp, denge ve koordinasyon yetenekleri hastaların potansiyellerine göre arttırılmalıdır. Bu sayede düşme ve travmatik yaralanmaların önüne geçilebilir, ciddi sağlık sorunlarına olan eğilim azaltılabilmektedir.

 

Okumaya Devam Edin: Denge Bozukluğu İçin Egzersiz Önerileri

 

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Exit mobile version