Ağrı Kesici Krem ve Jeller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kas iskelet sistemi kaynaklı çeşitli ağrılı durumlarda ağrı kesici krem ve jeller sıklıkla reçete edilmekte ve hastalar tarafından kullanılmaktadır. Pek bu kremler ne kadar etkilidir? Yan etkileri var mı? Kullanırken nelere dikkat edilmeli?
ağrı kesici kremler ve jeller hakkında bilmeniz gerekenler

Bazı ağrı kesici ilaçlar hap veya iğne yerine ciltten uygulanacak şekilde üretilmektedir.  Krem, jel, merhem, sprey veya yama (patch) formunda ağrı kesiciler mevcuttur. Bu ilaçlar ağrılı kas veya eklemlerin üzerindeki cilde sürülür. Ağrı kesici kremler tek başlarına veya ağızdan alınan ilaçlarla kombine şekilde reçete edilebilir.

Özellikle diz kireçlenme tedavisinde, bel ağrılarında ve boyun ağrılarında sıkça kullanılırlar. Ayrıca yanma, uyuşma gibi nöropatik ağrıların tedavisinde de kullanılabilirler. Doktor tarafından aksi söylenmedikçe, kullanım süreleri 7 günü geçmemelidir. 7 gün düzenli kullanımdan sonra şikayetlerinizde azalma yoksa doktorunuza başvurmalısınız.

Okumaya devam edin : Ağrı Kesici İlaçlar Nasıl Kullanılmalı?

Ağrı Kesici Krem ve Jeller

Kontr-irritanlar

Cilde sürüldüklerinde sinir uçlarını uyararak sıcak, soğuk veya karıncalanma gibi hisler oluştururlar. Bu hisler ağrının yerine geçer ve ağrıyı dindirir. Mentol, metilsalisilat, kafur gibi maddeler kont-irritan sınıfındaki moleküllerdir. Akut dönem hafif kas ve eklem ağrılarında kullanılabilirler. Kronik ağrılarda destekleyici tedavi olarak tercih edilebilirler.

Topikal Non-steroid Anti-inflamatuar İlaçlar

Bu kremlerde sıklıkla aspirine ağrı kesici özelliğini veren maddeler (salisilatlar) kullanılır. Ancak başka moleküller kullanılarak da üretilmiş krem ve jeller vardır. Bu kremler ciltten emildikten sonra özellikle eklem ağrılarını dindirmeye yardım edebilir.

Kapsaisin

Acı biberde bulunan kapsaisin, cilt üzerine sürme ile ağrıyı dindiren en etkili maddelerden biridir. Eklem ağrılarında ve sinir zedelenmesine bağlı ağrılarda kullanılabilir. Kapsaisin içeren kremler ilk uygulama sırasında sıcak bir karıncalanma veya yanma hissi oluşturabilir. Tekrar eden uygulamalarda bu hisler azalır. Ağrının dinmesi için kapsaisinli kremlerin birkaç günden birkaç haftaya değişen sürelerde kullanımı gerekebilir.

Lokal Anestezikler

Lokal anestezik içeren krem veya yamalar birkaç saat süre ile ağrıyı dindirebilir. Belli tipte nöropatik ağrıların tedavisinde kullanılabilirler.

Ağrı Kesici Krem Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlacın kullanım şeklini okuyun ve dikkatlice uygulayın.
  • Açık yaralara veya bütünlüğü bozulmuş cilt üzerine uygulamayın.
  • Sıcak torba uygulaması ile aynı anda krem sürmeyin, cilt yanığı riski artabilir.
  • Ağrı kesici krem sürdükten sonra bandajla sıkıca sarmayın.
  • Kremi sürerken eldiven kullanın veya sürme işlemi bittikten sonra ellerinizi yıkayın. Krem elinize bulaşmış haldeyken göz ve cinsel organlar gibi hassas yerlere dokunmayın.
  • Aspirin alerjiniz varsa veya kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız salisilat içeren kremleri doktorunuza danışmadan kullanmayın. Kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşim gösterebilirler.
  • Ağrı kesici kremlerden bazılarının gebelik ve emzirme döneminde kullanılması sakıncalı olabilir. Bu nedenle gebelik veya emzirme dönemindeyseniz doktorunuza danışmadan bu ilaçları kullanmayınız.

Ağrı Kesici Kremlerin Yan Etkileri

Bu ilaçlar sınırlı bir alanda etki göstermek için tasarlandıklarından vücudun kan dolaşımına fazla geçmezler. Bu nedenle ağızdan alınan haplara göre yan etkilerinin daha az olduğu söylenebilir. Ancak ciltte alerji veya ödem yapabilirler. Ciltte aşırı kızarma ve kabarma olursa ilaç kesilmelidir. Bu tür bir sorun oluşursa o bölgenin yıkanarak ilacın uzaklaştırılması ile yan etkiler genelde birkaç saatte kaybolur. Yan etki riskini azaltmak için bu ilaçların kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Aşırı miktarda sürülmemeli ve önerilenden daha uzun süre ciltte bırakılmamalıdırlar.

Ağrı Kesici Kremler Etkili Mi?

Ağrı kesici kremler ağrıda geçici bir rahatlama sağlasa da kronik eklem veya kas ağrısı olan pek çok hasta kremlerden hiç fayda görmediğini söylemektedir. Pek çok çalışmada ağrı kesici kremlerin hap şeklindeki ilaçlar kadar etkili olduğu gösterilmiştir. Bu ilaçların yan etkilerinin daha az olması sık kullanılmalarının başlıca nedenidir.

Genelde kas iskelet veya sinir lifi kaynaklı ağrılarda ilaçlar tedavinin tek unsuru değildir. Egzersiz, günlük yaşam aktivitelerinin modifikasyonu, fizik tedavi gibi daha geniş bir yaklaşımın parçası olarak kullanılabilirler.

Okumaya devam edin : Diz Egzersiz Programı – Diz Kuvvetlendirme Egzersizleri

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.
Exit mobile version