Boyun Tutulması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Boyun tutulması, yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Boyun tutulmasını önlemek, geçirmek için sizleri ipucu niteliğinde bilgileri derledik.
boyun tutulması

Boyun tutulması herkesin hayatının bir noktasında yaşadığı yaygın görülen bir şikayettir. Rahatsız edici boyutlarda olabilir ve hatta acı verebilir. Oluşan ağrı ve acı duygusu sonucunda günlük aktiviteler zorlaşır. Boyun tutulmasının neden olduğunu ve nasıl kurtulabileceğinizi anlamak, boyun sağlığınızı korumak oldukça önemlidir. Bu yazımızı size yol göstermesi için hazırladık.

Boyun Tutulması Nedenleri Nelerdir?

Gergin Kaslar:

Boyun tutulmasında en yaygın nedenlerden biri kasların sertlik ve gerginliğidir. Düzgün postürün bozulması, günlük yaşanan stresler, boyun kaslarının aktif kullanımı, yastık tercihleri.. kaslarda sertliğe sebep olur.

Kötü Ergonomi

Masa başı çalışanlarında da oldukça yaygın olan boyun tutulmaları, kötü konumlandırılmış bilgisayar boyu, klavye konumlandırılması.. gibi uygunsuz ergonomi şekilleri tutulmaya sebep olabilir.

İlginizi Çekebilir: Masa Başı Çalışanları İçin Boyun Ağrısını Azaltacak 10 Öneri

Yaralanma ve Travmalar

Gelişen kazalar, spor sakatlanmaları, ani darbeler kaslarda sertliğe yol açar. Özellikle boynun ani yaralanmalar boyun tutulmasında yaygın görülen sebeplerdendir.

Uyku Pozisyonu

Kişilerin uyku pozisyonlarının yanlış olması, ergonomik olmayan yatak ve yastık seçimi tutulmalara sebebiyet verebilir. Boyunu destekleyici yastık kullanımı, uyku pozisyonlarına dikkat edilmesi bu durumun önüne geçebilir.

ilginizi Çekebilir: İdeal Uyku Pozisyonları ve Doğru Yatış Pozisyonları Nasıl Olur?

Dejeneratif Problemler

Osteoartrit, servikal spondiloz gibi dejeneratif seyreden durumlar servikal omurganın aşınıp yıpranmasına sebep olur. Bu aşınma ile kronik ağrılar boyun sertliklerine sebep olur.

Enfeksiyonel Durumlar

Menenjit gibi bazı viral hastalıklar boyun sertliğine sebep olabilir. Boyun bölgesinin iltihaplanması da hareketsizliğe ve boynun sertleşmesine sebep olabilir.

Boyun Tutulmasından Nasıl Kurtulursunuz?

Boyun Tutukluğunda Germe Egzersizleri

Boynun tolerans sınırında esnemesi kas gerginliğini hafifletmenize yardımcı olacaktır. Başınızı yavaşça sağdan sola, öne ve arkaya yavaşça esnetin. Bunu günde 2 defa 10 tekrarlı tolerans sınırında yapabilirsiniz.

Sıcak – Soğuk Uygulamalar

Ilık bir duş almak gergin kaslarınızı gevşetebilir ve tutukluğunuzu yavaşlatabilir. İltihap gibi enfeksiyonel durumlarda, travmalarda ise soğuk kompresler uygulayarak ağrı ve tutukluk azaltılabilir.

Duruşunuzu Düzeltin

Doğru ve düzgün postür ile bir çok ağrı ve tutukluğun önüne geçebilirsiniz. İş ortamınızın ergonomik düzenlenmesi, günlük yaşamda duruşunuza dikkat etmek gibi yaklaşımlarla oluşabilecek sertlik ve tutulmaların da engellenmesini desteklersiniz.

İzleyebilirsiniz:  Duruş Bozukluğu Egzersizleri

Boyun Tutulması Ve Masaj Uygulamaları

Yapılacak bilinçli medikal masaj ile boyun sertliğinizi hafifletebilirsiniz. Evde ise parmaklarınızla boyun kaslarını yavaşça gevşetebilirsiniz.

Doktorunuzun reçete ettiği ağrıyı ve kas serliğini gideren jel, hap..gibi ilaçlar rahatlamanızı sağlar. Doktorunuzun verdiği tedavi programına dikkatlice uymanız önemlidir.

İlaç Tedavileri

Doktorunuzun reçete ettiği ağrıyı ve kas serliğini gideren jel, hap..gibi ilaçlar rahatlamanızı sağlar. Doktorunuzun verdiği tedavi programına dikkatlice uymanız önemlidir.

Boyun Tutulması İçin Fizik Tedavi

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon hekimleri, Ortopedistler, Cerrahlar sizi fizik tedaviye yönlendirebilir. Fizik tedavi programında kaslarınızı rahatlacı uygulamalar ve boyun kaslarınızın kuvvetlenmesi üzerine yapılan yaklaşımlar rahatlamanızı sağlar. Boynunuzun hareketliliği artar ve ağrı yönetimi desteklenir.

İlginizi Çekebilir: Boyun İçin Rahatlama ve Kuvvetlendirme Egzersizleri 

Su Tüketimi ve Sağlıklı Beslenme

Günlük sıvı tüketimi, sağlıklı ve dengeli beslenme kas / eklem sağlığınız için çok önemlidir. Yeterli su içmek, dengeli beslenmeye dikkat etmek sizi rahatlatabilir ve sağlıklı yaşam koşullarınızı destekler.

Boyun Tutulması İçin Profesyonel Destek

Şikayetiniz uzun sürüyor, ağrı ve şiddeti artıyorsa mutlaka kapsamlı bir değerlendirme için uzman bir fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi doktoruna görünmenizde fayda var. Doktorunuz gerektiği takdirde gelişmiş tedaviler veya teşhis için farklı testler isteyebilir.

Şikayetiniz birçok faktörden kaynaklanabilir. Alabileceğiniz basit önlemler, yaşam tarzı düzenlemeleri ile bu durum yönetilebilmektedir.

Şikayetlerinizin sebeplerini anlayarak ve verdiğimiz ipuçlarını talip ederek rahatlayabilir ve sağlıklı, ağrısız bir boyun kaslarına kavuşabilirsiniz.

Belirtilerinizin devam edip, şiddetlendiği durumlarda mutlaka profesyonel tıbbi bir destek almanız erken dönemde şikayetlerinizin artmasının önüne geçebilir.

 

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Exit mobile version