Beyin kanaması tüm inmelerin %10-15’inden sorumludur. Yüksek tansiyon ile serebral amiloid anjiyopati denilen damar hastalığı beyin kanamasının başlıca nedenleridir. Tedavi edilmemiş hipertansiyon beyin kanaması için en önemli risk faktörüdür.
Beyin kanamasını atlatan hastaların takibi ve tansiyon hastalığının tedavisi tekrar kanama riskini azaltmak için gereklidir. Hastaların takip süresi arttıkça beyin kanamasının tekrarlama oranı da artar. Beyin kanaması tekrarlama olasılığı %5-10 arasındadır (her yıl için %2-4). Tekrar kanama, ilkinden bir ay sonra gibi erken ya da 10 yıl sonra gibi geç bir dönemde görülebilir, ortalama süresi 3 yıldır. İkinci beyin kanamasının sonuçları genelde ilkinden daha ağır olmaktadır (1).
İlginizi Çekebilir: İnme Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Uygulamaları
Kan Basıncı Kontrolü Önemli
Beyin kanaması geçirmiş hastalar eğer kan basınçlarını kontrol altına almazlarsa tekrar beyin kanaması geçirmek açısından daha yüksek risk altında olabilir. Beyin kanamasına bağı inme geçiren yaklaşık 1100 hastanın 3 yıl süre ile izlendiği bir araştırmada 146 tekrarlayıcı beyin kanaması geliştiği görülmüştür. İkinci kez kanama riski tansiyon kontrolü iyi olmayan kişilerde daha fazla bulunmuştur. Hatta kan basıncı ne kadar yüksek seyrediyorsa tekrarlama riski o derece fazladır (2).
İlginizi Çekebilir: Kapsamlı Fizik Tedavi Nasıl Olur?
Beyin Kanaması Geçirmiş Hasta Kan Sulandırıcı İlaç Kullanabilir mi?
Aspirin gibi kan sulandırıcı (antiplatelet) ilaçlar kalp ve damar hastalıklarında sıklıkla kullanılmaktadır ve pıhtı oluşumu ile damar tıkanıklığına bağlı inmelerde yararlı etkileri bilinmektedir. Daha önce beyin kanaması geçirmiş kişilerde bahsedilen yararları nedeniyle antiplatelet tedavi tekrar verilebilmektedir.
Peki antiplatelet ilaçlar beyin kanaması riskini arttırır mı? Bilimsel araştırma sonuçlarına göre bu tedavi beyin kanamasının tekrarlama riskinde kayda değer artışa yol açmamaktadır. Elbette bu hastalarda kan sulandırıcı (antiplatelet) tedavinin yeniden başlanması doktor tarafından hastaya özel kâr ve zarar riskleri tartılarak karara bağlanır (3).
İlginizi Çekebilir: İnme Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Yeni Trendler
Serebral amiloid anjiyopati kaynaklı beyin kanamalarının damar kireçlenmesi (ateroskleroz) kaynaklı beyin kanamalarına göre tekrarlama riski daha fazladır. 2018’de yayınlanan bir araştırmada bilim insanları, beyin tomografi görüntüleri ve APOE genine yönelik genetik testlerin beraber kullanılması ile beyin kanamasının tekrarlayıp tekrarlamayacağını öngören bir model ileri sürmüştür (4).
Serebral mikro kanamalar MRG (emar) çekimlerinin yaygınlaşmasıyla fark edilen, normal kişilerde izlenen beyindeki küçük kanamalardır. Herhangi bir soruna yol açmazlar.
Ancak 2016 yılında yayınlanan bir makaleye göre damar tıkanıklığına bağlı (iskemik) inme geçiren kişilerde serebral mikro kanama olması damar tıkanıklığı veya beyin kanamasına bağlı ikinci bir inme için daha yüksek risk oluşturmaktadır (5).
Okumaya Devam Edin: Genç Yaşta Beyin Kanaması / İnme Geçirmek
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.
Referanslar
- Ralf Buhl, Harald Barth & Hubertus M. Mehdorn (2003) Risk of recurrent intracerebral hemorrhages. Neurological Research, 25:8, 853-856.
- Biffi A, Anderson CD, Battey TW, et al. Association Between Blood Pressure Control and Risk of Recurrent Intracerebral Hemorrhage. JAMA. 2015;314(9):904-12.
- Alberts MJ. Do antiplatelet agents increase the risk of recurrent intracerebral hemorrhage? Nat Clin Pract Neurol. 2006 Sep;2(9):480-1.
- Rodrigues MA, Samarasekera N, Lerpiniere C, et al. The Edinburgh CT and genetic diagnostic criteria for lobar intracerebral haemorrhage associated with cerebral amyloid angiopathy: model development and diagnostic test accuracy study. Lancet Neurol. 2018;17(3):232-240.
- Wilson D, Charidimou A, Ambler G, et al. Recurrent stroke risk and cerebral microbleed burden in ischemic stroke and TIA: A meta-analysis. Neurology. 2016;87(14):1501-1510.