Fibromiyalji, özellikle yaygın vücut ağrısı ve yorgunluk başta olmak üzere çeşitli şikayetlere neden olabilen karmaşık bir hastalıktır. Fibromiyaljiye neyin sebep olduğu ve fibromiyaljinin nasıl tedavi edileceği konusunda birçok yanlış bilgi var. Bu yazımızda fibromiyalji hakkında yanlış bilinenleri inceledik.
YANLIŞ: Fibromiyalji Tamamen Psikolojiktir
Fibromiyaljisi olan kişiler, sıklıkla çevrelerinden ve bazı sağlık uzmanlarından, hastalığın gerçekte var olmadığını ve hastalığı kafalarında yarattıklarını duyarlar. Bu düşüncenin asıl nedeni fibromiyaljiye kesin tanı koyduran bir laboratuvar veya görüntüleme yönteminin bulunmamasıdır. Bu nedenledir ki, yaygın ağrı ve yorgunluk yaşayan bu kişiler tanı konulana kadar doktor doktor gezerler.
Ancak fibromiyalji tıpkı diyabet ve yüksek tansiyon gibi gerçek bir hastalıktır. Kesin tanı testi olmamasına rağmen fibromiyalji testi olarak kabul edilen tanı kriterleri, fibromiyalji tanısını koymak için kullanılabilir.
Okumaya devam edin : “Fibromiyalji Testi Nasıl Yapılır? Fibromiyalji Olduğumu Nasıl Anlarım?“
YANLIŞ: Fibromiyalji Bir Tür Depresyondur
Fibromiyaljisi olan kişilerin yaklaşık %40’ında depresyon görülür. Sürekli yorgun hissetmek ve uyku bozuklukları gibi semptomlar nedeniyle fibromiyalji ve depresyon birbiri ile ilişkilendirilir. Bazı kişiler fibromiyaljiyi maskeli depresyon olarak adlandırır. Ancak fibromiyaljisi olan herkeste depresyon görülmez.
YANLIŞ: Fibromiyalji İçin Hassas Noktalarınız Olmalıdır
Fibromiyalji tanı testinde hassas noktaların tespiti önemli yer taşır. Bu hassas noktalar vücudun çene, omuz, sırt, boyun, kalça vb. bölgelerinde bulunabilir. Hassas noktalar, dokunulduğunda hassas veya ağrılı olan noktalardır. Son yapılan araştırmalarda fibromiyaljisi olan kişilerin yaklaşık %20’sinde hassas nokta tespit edilememiştir. Dolayısı ile fibromiyalji tanısı için hassas noktalarınız olmalı ifadesi yanlıştır.
Fibromiyaljinin Tedavisi
Fibromiyaljinin bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Ancak fibromiyalji belirtileri tedavi edilebilir ve kişinin yaşam kalitesi arttırılabilir. Doktorlar, fibromiyalji belirtilerini tedavi etmek için ağrı kesiciler, antidepresanlar ve nöbet önleyici ilaçlar reçete edebilirler.
İlaçsız bir şekilde, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
1. Yeterli Uyku Almak: Yatak odanızı serin, sessiz ve karanlık yapın. Her gün aynı saatte yatmaya ve kalkmaya çalışın. Gece uyumadan önce ılık bir banyo, hafif gevşeme egzersizleri ve kitap okumak gibi rahatlatıcı bir rutin oluşturun.
2. Düzenli Egzersiz Yapmak: Yürüyüş yapmak, koşmak, yüzmek, pilates ve yoga harika seçenekler olabilir. Haftada 3-5 gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Son yapılan araştırmalar, haftada 150 dakika egzersiz yapılması gerektiğini söylemektedir. Uyku saatine yakın ağır egzersizler yapmaktan kaçının. Yaptığınız egzersizler şikayetlerinizi arttırırsa doktorunuza danışın.
3. Stresi Azaltın: Stresi azaltmaya çalışmak, sizi stres altında bırakan durumlardan kaçınmak veya meditasyon ve tai chi gibi sakinleştirici aktiviteler yapmak fibromiyalji şikayetlerinizi hafifletebilir.
4. Fizik Tedaviye Başvurun: Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi, şikayetlerinizi azaltabilecek bir tedavi programı oluşturabilir. Fizyoterapist eşliğinde yapacağınız egzersizlerle kaslarınızı daha güçlü hale getirebilirsiniz. Ayrıca doktora danışarak hastalığınız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Hastalığınız hakkında bilgi edinmek kaygınızı azaltabilir ve tedavinizin başarısını artırır.
Okumaya Devam Edin : “Fibromiyalji (Kas Romatizması) Tedavisi“
Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.
Referans: webmd.com