Donuk Omuz Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Donuk omuz veya Adezif kapsülit, omuz sertliği, ağrı ve sınırlı hareket açıklığı ile karakterize edilen bir durumdur. Genellikle yavaş yavaş gelişir ve günlük aktiviteleri etkiler. Tedavi fizik tedaviyi ve ciddi vakalarda cerrahi müdahaleyi içerebilir.

Donuk omuz klinik olarak Adezif Kapsülit olarak bilinir. Omuz eklemini etkileyen, sertliğe, ağrıya ve sınırlı hareket aralığına neden olan zayıflatıcı bir durumdur. Bu durum genellikle zaman içinde kademeli olarak gelişir ve kişinin günlük aktivitelerini önemli ölçüde kısıtlayabilir. Bu yazımızda Donuk Omuz nedenleri, semptomlarını ve potansiyel tedavi seçeneklerini incelemiş olacağız.

Donuk Omuz Neden Olur?

Donuk omuz (adezif kapsülit), bazı risk faktörleri problemin gelişmesine katkıda bulunabilir. 40 ila 60 yaş arasındaki kişiler, özellikle de kadınlar, donuk omuz gelişimine daha yatkındır. Kontrolsüz diyabeti olanlarda bu durumun görülme sıklığının daha yüksek olduğu görüldüğünden, diğer risk faktörleri arasında diyabet bulunmaktadır. Ek olarak omuz yaralanmaları, uzun süreli hareketsizlik ve tiroid bozuklukları gibi bazı tıbbi durumlar da donuk omuz gelişmesine etki etmektedir.

İlginizi Çekebilir: İnme Sonrası Omuz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir?

Donuk omuzun belirgin semptomları arasında ağrı, sertlik ve omuz ekleminde hareket kısıtlılığı yer almaktadır. Durum tipik olarak üç farklı aşamadan geçer:

  • Evre 1/ Ağrı Aşaması: Başlangıçta bireyler omuzda kademeli yavaş ilerleyen bir ağrı problemi yaşayabilir. Bu ağrı hareketle daha da ilerler ve günlük aktiviteler sırasında rahatsızlığa sebep olur.
  • Evre 2/ Donma Aşaması: Durum ilerledikçe sertlik daha belirgin hale gelir ve omuzdaki hareket aralığını kısıtlar. Elinizi başınızın üstüne, sırtınıza veya vücudunuzun karşı tarafına uzanmak gibi basit görevleri yapmak giderek zorlaşır.
  • Evre3/ Çözülme Aşaması: Son aşamada semptomlar azalmaya başlayabilir ve belli bir dereceye kadar hareket yeniden kazanılabilir. Ancak süreç kişiden kişiye, birkaç aydan yıllara kadar sürebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Sol Omuz Ağrısı Sebepleri Nedir?

Donuk Omuz Tedavisi Nasıl Olur?

Donuk omuzun yönetimi genellikle konservatif önlemlerin ve bazı durumlarda tıbbi müdahalenin kombinasyonunu içermektedir.

  • Fizik Tedavi: Fizik tedavi omuz hareketliliğinin korunmasında ve geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynar. Sağlık profesyonelleri omuz eklemini çevreleyen kasları germek ve güçlendirmek için hedefe yönelik egzersizlerini  hastanın omuz raporlarında belirtilen evrelerine,  Fizik Tedavi ve Rehahilitasyon Hekiminin kişiye özel oluşturduğu tedavi programına uygun olarak tedavi sürecini desteklemelidir.
  • Ağrı Yönetimi: Donuk omuzla ilişkili ağrı ve iltihabı hafifletmek için doktorunuz tarafından ağrı kesiciler veya reçeteli ilaçlar önerilebilir.
  • Sıcak – Soğuk Terapisi: Etkilenen omuza ısı veya buz uygulamak ağrı ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Isı kan dolaşımını iyileştirebilir, buz ise bölgeyi uyuşturup şişliği azaltabilir. Uygulama yöntemleri sağlık profesyonelleri tarafından belirlenerek hastalara anlatılmalıdır.
  • Kortikosteroid Enjeksiyonları: Bazı durumlarda, Uzman hekim tarafından iltihabı azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için omuz eklemine kortikosteroid enjekte edilmesini önerebilir.
  • Cerrahi Müdahale: Donuk omuzda bazı hastalara Uzman hekim tarafından açık veya kapalı ameliyat önerilebilir. Amaç omuz çevresindeki yapışmış dokuları açıp gevşetmektir. Hasta anestezi altındayken omuz tam hareket derecelerine getirilir. Ameliyat sonrası iyileşmenin kalıcı olması için yine iyi bir fizik tedavi şarttır; yoksa tekrar donuk omuz meydana gelebilir.

Donuk omuz, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde kısıtlayan zorlu bir sağlık problemidir. Semptomların erken tanınması ile iyi bir fizik tedavi ve ağrı yönetimi de dahil olmak üzere erken müdahale, daha olumlu sonuçlara katkıda bulunabilir.

İlginizi Çekebilir: Pancoast Tümörü: Kansere Bağlı Omuz ve Kol Ağrı

İyileşmeye giden yol yavaş olsa da, donuk omuzun sebeplerini ve belirtilerini anlamak, uygun tedaviyi aramak ve omuz fonksiyonunu yeniden kazanmak için oldukça önemlidir. Donuk omuzdan şüpheleniyorsanız kapsamlı bir değerlendirme ve kişiselleştirilmiş tedavi planı için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimine veya Ortopedi Uzmanına görünmeniz oldukça önemlidir.

Bu makale Doktorfizik Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

 

Exit mobile version