Sol Omuz Ağrısı Sebepleri

Omuz büyük ve hareketli bir eklemdir. Omuzda ters gidip ağrıya yol açabilecek pek çok şey olabilir. Ayrıca vücudun başka organlarının ağrısı da omuza yansıma yapabilir. Sol omuz ağrısı sık görülen bir şikayettir. Kas-iskelet kaynaklı sorunlar yanında kalp hastalığı ya da kanser gibi daha ciddi hastalıklar da sol omuz ağrısı yapabilir.

Rotator Manşet Yırtığı

Sol omuz ağrısının en sık nedenlerinden biri omuzda kas lifi yırtılması olarak da bilinen rotator manşet yırtığıdır. Omuz eklemi etrafındaki bir grup kas, kol kemiğinin top şeklindeki baş kısmının kürek kemiği çukurunda hizalanmasına, kolun kaldırılmasına ve döndürülmesine yardım eder. Kolun iş ya da hobi gereği sürekli aynı hareketleri yapması, sürekli kaldırılıp indirilmesi bir süre sonra bu kasların tendonlarında zedelenmelere, ödeme, iltihaba, yırtılmalara ve hatta kopmalara yol açabilir. İlk dönemler belli hareketler ağrılı iken zedelenmenin ilerlemesi ile omuzu hareket ettirmek iyice zorlaşabilir. Ağrıya yol açan aktiviteleri azaltmak, soğuk ya da sıcak uygulamalar, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi, enjeksiyonlar tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.

Donuk Omuz

Donuk omuz, omuz hareketlerinin ileri derecede kısıtlandığı bir durumdur. Adezif kapsülit de denilir. Omuz eklemini saran kapsül yapısı kalınlaşmış ve sertleşmiştir. Ağrı hiç olmayabilir, hafif olabilir veya çok şiddetli olabilir. Donuk omuzun neden geliştiği tam olarak bilinmez fakat şeker hastalığı, guatr, Parkinson hastalığı olanlarda daha sık ortaya çıkan bir sorundur. Bir kısmı 1-1,5 yıla yayılan bir zamanda kendiliğinden düzelir. Fizik tedavi, egzersizler, manuel terapi, enjeksiyonlar tedavi amaçlı uygulanabilir.

Omuzda Sıkışma (impingement)

Omzudaki kaslar ve tendonlar kürek kemiğinde kendilerine ayrılmış görece dar bir aralıktan geçerler. Bazen yapısal olarak kürek kemiği çıkıntısının çengel şekilli olması ya da kireçlenme gibi nedenlerle tendonlar omuz kemikleri arasında sıkışabilir. Sıkışma kolun baş üzerine kaldırıldığı aktivitelerde, sırta uzanma hareketinde, o taraf üzerine yatmakla artar ve ağrı yapar. Sıkışma dikkate alınmazsa tendon zedelenmesi ve yırtıklara yol açabilir.

Omuz Kireçlenmesi

Kireçlenme (osteoartrit ya da dejeneratif eklem hastalığı olarak da bilinir), vücuttaki pek çok eklemi etkileyebilen yaşla ilişkili bir yıpranmadır. En belirgin özelliği eklem yüzlerini koruyan kıkırdak tabakasının incelmesi ve harabiyeti, eklem aralığının daralması, kemiklerin köşelerinde dikensi uzantılar oluşması, kemiklerin ekleme bakan kısımlarının sertleşmesidir. Omuzda kireçlenme olduğunda bu sorunlar yüzünden eklemin hareketi zorlaşır, kısıtlanır ve ağrılı hale gelir. Omuzda öğütülme hissi, kütürtü, çıtırtı gibi sesler oluşabilir.

Bursit

Omuz eklemi ve çevresindeki yapıların hareket esnasında sürtünmesiz bir şekilde kaymasını sağlayan bursa denilen kesecikler bazen aşırı kullanım, romatizma ya da travma nedeniyle iltihaplanabilir. Bu duruma bursit denilir. Hem sağ hem sol omuzda ağrı nedeni olabilir. İstirahat, soğuk uygulama, ağrı kesici ilaçlar, enjeksiyonlar, omuz egzersizleri ve fizik tedavi iyileşmesine yardım eder.

Omuz Çıkığı

Omuz en hareketli eklem olması nedeniyle çıkıklara yatkındır. Kol kemiğinin top şeklindeki baş kısmı eğer kürek kemiğinin çukurundan çıkarsa buna omuz çıkığı denilir. Bu durum bazen kademeli olarak gelişebilir. Özellikle kolunu tüm hareket açıklığı boyunca zorlayan sporlar yapan bağ dokusu esnek kişilerde başlangıçta instabilite denilen durum oluşabilir, yani omuzu yerinde tutan bağlar gevşer ve kemikler normalden fazla hareket etmeye başlar. Bundan sonraki aşama subluksasyon denilen kısmi çıkıklardır. Subluksasyonda omuz neredeyse çıkmak üzere olur fakat sonra kendiliğinden yerine yerleşir. Omuz çıkığı ise genelde travma sonucu oluşur. Bu travma büyük veya küçük olabilir. Omuz çıkığı olduğunda bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Romatizma

Romatoid artrit, polimiyaljiya romatika, ankilozan spondilit, fibromiyalji gibi romatizmal hastalıklar omuz ağrısı yapabilir.

Boyun Fıtığı

Boyun fıtığına bağlı sinir kökü sıkışması olması durumunda sağ veya sol omuz ağrısı, kol ve elde ağrı hissi, uyuşma-yanma gibi şikayetler, kolda veya elde kuvvetsizlik görülebilir

Kalp Krizi

Kalp krizi halk arasında göğüs ağrısı ile özdeşleştirilmiştir. Oysa kalp krizinde ağrıdan ziyade göğüste rahatsızlık ve baskı hissi daha sık görülür, kişi göğsü üzerinde ağır bir yük varmış gibi hisseder. Kalp sorunlarına bağlı rahatsızlık sol omuz ve kol, boyun, çene ve karna doğru yayılabilir, bulantı hissi eşlik edebilir. Bu nedenle sol omuz ağrısı kalp hastalığı için risk faktörü olan kişilerde acil bir sorunu işaret ediyor olabilir.

Akciğer Hastalıkları

Zatürre (pnömoni), akciğer kanseri gibi sorunlar sağ veya sol omuza yansıyan ağrı nedeni olabilir. Neden enfeksiyonsa ateş, halsizlik, genel durum bozukluğu gibi şikayetler de olabilir. Kansere bağlı ağrılar omuz hareketleri ile artmaz, gece istirahatte de şiddetlidir ve genelde derinden hissedilen sabit bir ağrıdır. Akciğer damarlarına pıhtı atması (pulmoner tromboemboli) de omuz ağrısı yapabilir. Bu durumda ağrı şiddetlidir, dinlenmeye ya da uyumaya izin vermez; nefes darlığı da olabilir.

Karın Boşluğundaki Sorunlar

Pankreas iltihabı (pankreatit), yumurtalık kisti, dış gebelik, kapalı karın ameliyatı sonrası karın içindeki gazın yol açtığı ağrılar sağ veya sol omuza ya da sırta yansıma yapabilir. Safra taşı ağrıları sağ omuz ağrısı yapabilir. Karın boşluğundaki organların problemlerinde bulantı, karın ya da kasık bölgesinde ağrı gibi başka şikayetler de oluşabilir.

Mecburi hizmetini Silopi Devlet Hastanesi’nde yapmıştır. Şu anda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Uzm. Dr. Deniz Doğan tıp fakültesi eğitimini 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Exit mobile version